About Me

Friday, February 08, 2008

I Don't Have It All

I received 2,3 emails from my unofficial address (boley tak cakap macam ni? siap ada official, unofficial address lagi...) To me official means email dari sahabat-sahabat ketat serata alam...email dari adinda-adinda yang tak sudah-sudah nak mereport proses tumbesaran anak masing-masing (as if aku ni interested...aiyoo..bongkak sungguh), email dari bank-bank (maklumlah Makji kan sekarang ni shopping online, simpan duit bayar hapa kebenda lain pun online) and also email from sedara-mara yang nak bertanya khabar (serta memesan barangan Mark & Spencer)

So this unofficial email address, thanks to Bella yang tukang meng'create' nya, semata-mata supaya I boleh online in that messenger thingy.Nak tunggu sendiri buat, tak kan adalah kan...pemalas segalanya I ni (ish..pemalas ka, bodoh?) hanyalah untuk mereka-mereka yang nak hantar email to Hjh Esah. Although through this email, I also received plenty of too good to be true stories about some Nigerian millionaires who died of so many unnatural causes and left bundles of cash in need of urgent transfers into my bank account.Might you want to ask them, kalau kayo tak kan lah takde will kan? And why on earth do you want to transfer that millions into a strangers account? I still can't figure out the rational of the scam.

Okay, there's this email, quite stupidly funny.Asking me to stop harrasing him or, dia nak report polis.I was shocked at first, thinking 'bila la masa aku nak kacau orang ni...nak berak pun tak sempat kan?' Because of that email being in my unofficial email address, who ever yang perasan dirinya di harass oleh Makji Esah, surelah bahlol. I yang sama bahlol ni pun keep on reading...(sajalah kan)and the last paragraph says 'tapi, kalau awak betul2 nak kat saya, silalah jumpa mak bapak saya, dan melamar saya melalui saluran yang betul'.

Macam ni lah. On a daily basis, I got to meet so many crazy people.Yang betul gila, yang buat-buat gila and yang gila-gila.This is obviosly a meant-to-be funny joke sent by some trying-to-be funny person. Who ever he is, I hope he is happy because most certainly, people who is trying very hard to crack a joke is a unhappy soul.They need to laugh themselves.Nak gelak sensorang kang dikata confirmed sewel.Nak tak nak, buatlah joke bangang.I'm sure he is laughing hard.He know how to amuse himself.

The biggest problem in my day-today work is trying to get my patient to find alternative to alleviate their own tension.Some can be quite devious in manipulating people.I was angry with this Asperger Guy today and made it very clear to him that I'm not interested to talk when all his doing is provoking me.Just about I announced my decision untuk bermati kutu, he decided to kill himself...'If you don't want to talk to me, I'm going to kill myself'.

Again, I am sooooooooooooooooo used to this kind of threats.Professionally, you really have to see through this but I'm very much into human mode today and I decided to be like another human. 'Is that your answer to everything?' 'Okay, what don't you just do that...but let me remind you that committing suicide is painful....just let me know how it feels later on, yeah?' (Kalau lah boss I dengar, harus aku kena house arrest)

But you know, kalau hati dah sakit, badan dah penat, tak kena buatan orang macam orang ini pun, we sure can come out with kata-kata puaka yang tajam lagi menghiris hati.

I also received one disgruntled email, calling me a 'Melayu Tak Sedar Diri'. Well, how can I write let alone mengumpat if I 'tak sedar diri' kan? This sender reckoned yang I ni menunjuk pandai. Eh..I memang pandai apa...not many people can study oversea, although I shouldn't be so bongkak since I ni takdelah pandai macam Kiah or MBA,PHD holder yang lain. Dah le ada degree aje, 2nd class honour lak tu...but, kira pandai la jugak dari yang tak habis sekolah tu.

Another email...nak tau lah Hjh Esah ni orang mana....orang N9 ke, East Malaysian ke. I mentioned this before, my mother is from Sumatera and my father is from Kuala Kangsar. I was released in Kandang Kerbau (tak glamer sungguh) but if you dare me, kamek boleh kelakar Seghawak...and N9. We spent ages there with bapaknda being a sojar in Kem Sunggala. The Sumatran side of family decided to menotap kek Seri Menanti, and woohoiii..there's plenty of us from the Seri Menanti base all the way through Bukit Putuih then Paroi Jaya.

In addition to my CV, I can communicate using sign language too (dah kojo pun dengan orang pokak) and some berkarat French (kan ke I ada affair kejap dengan Arsene Wenger?)

See, Hjh Esah is so normal and plain. Takdelah pandai macam Kiah. Kiah have it all...laki, anak, kucing, orang gaji....keto godang.

Have a nice weekend ya, you all.

11 comments:

FADZLAN RIZAN JOHANI said...

salam,
hambo bukan list orang sakit hati.:)
sapa makan cili dia yang rasa podas yer tak?
kira orite apa mak aji tulis, takda pun mention nama si polan2..
relaxs la, kalau nak tapis byk2 sgt...gi baca newspaper jauh2.

have a good weekend

LadyKuWeen said...

Ntah apa-apa la dorang tu, dah takde benda nak citer la tu kot..tapi kadang-kadang bila baca email sampah cenggitu pun ok gak, boleh gak gelakkan dorang tu, gelak kesian...

Den pun ramai gak sedaro kat paroi tuh..ntah2 kita sedaro tak, makji? hehehe...

the ectopy said...

cool nya boleh sign language! i hanya boleh spelling in sign language je...slow...oh, and i could sign kura-kura...cute!

Anonymous said...

Hi Mak aji, OMG orang kandang kerbau, sekolah pun kat sana ke? hhhmmm, orang kuale kangsor memang suka jejak kasih

KC said...

makji..pedulik apa org sewel kater..i pun org paroi...paroi rock!

Hjh Esah Jolie said...

Fadzlan...takso chapo makan cili do..they all tak tahan podeh...thanks ya.

Apo? LadyKuween..kito sedagho??? Ala omakkkk aii...meh copek, bersalam-salam...

Ectopy, sign kura-kura..okay la tu

Anonymous, Kalau lahir kan KK tu dikira org KK ke?

KC...Org Paroi rock abih

alinaw said...

mak aji, anonymous tu was me, terlupa nak letak nickname. Not sure whether u remember or not. Anyways, ye lah,dah lahir kat KK. Sekolah Datin Khadijah ke sek rendah? Menengah, Kelsom ke?

Hjh Esah Jolie said...

yuhuu alinaw,
I was born in Kandang Kerbau, Singapore. Not Kuale Kangsor...therefore, aku sik ngerti apa itu Datin Khadijah or Kelsom itu...

he he

Anonymous said...

atuk den orang pilah...tapi semuo dah menotap kek KL tu ha, tapi semuo sedaro maro masih lagi dongan loghat nogori, tak buleh ubah dah hehe...

take care esah
Yatie, NZ

alinaw said...

ola ola, maybe you sik ngerti sekolah-sekolah jenis kot? kekekeke

Cik Kiah Kidman said...

I cannot help thinking that you r missing me..amboi asyik sebut2 nama aku je!!

sapa kata i have it all?? I nak toyboy tapi sampai la ni tak dapat???