About Me

Tuesday, April 10, 2007

The Second Day

First Left - View from the top of Portreath Hills .






















Third left & Fourth Right - View from the Portreath Beach & Kambing Berkawan Pose




Fifth Left & Sixth Right - Cafe along the Gwinthian Cliff & The Pub where I had my luscious F&C

The Rest Of The Pix - All The Scenic Route around Portreath & Gwinthian




















I woke up surprisingly early...looking at what time I slept.The weather was cooling...and how I wish I live in here rather than Twickenham yang every 7 minutes bunyi kapal terbang landing tu.I tell you, masa MB1 balik Malaysia that day and when we (me and MB2) were supposed to pick her up from the airport, all I need to do for a queue for a right time to leave the house is by looking up at the air tunggu MAS flight lalu, and masa tu lah baru and start keluar rumah pun.Betapa dekatnya dengan airport.I don't know why am I so incline to choose to live at the pertempatan dekat dengan airport.Once upon a time I lived in Subang Jaya, and I never need an alarm clock until they all tu pakat-pakat pindah kat KLIA.Kesianlah orang Sepang pulak, kan?

Being a melayu that I am in England, I ran a bath and soaked in for about 40 minutes, merely to kill time as I can't go back to bed.

The MB's check on us see if dah bangun ke tidak and as always, I am the last one to siap, apa taknya, lepas mandi, masuk balik dalam selimut, pastu guling sini guling sana, apply this cream, that cream (hmmm...anti-wrinkle....maklum lah dah tua ni) All for of us had breakfast, as the babi is makanan ruji untuk orang-orang putih ni,the safer option is always a vegetarian breakfast and cereal (matilah..takde lontong,nasik lemak, roti canai bagai) suits all of us .Only Kareem yang makan vavi.Ye lah, kanak-kanak membesar,bukan ke memerlukan daging?

With the brief information from the reception lady yesterday, we decided to go to the nearest beach, Portreath.Kata that lady,if we walk, if will cost us 2 hours return.Dek kerana semuanya berfeeling debab, we thought that walking is the best option.We were quite appeal to the idea of renting a bicycle so that we can explore other places.We called the bicycle place and they want us to come over to them for measurement. We agreed on that might probably will not be the best/smart choice as satu kerja nak cari that place (dengan Tom Tom yang rosak), find a place to park MB1 car, although kat kampung ni, park lah kat mana-pun, and then to start cycling from the area that we are so unfamilar with.We asked the waiter again on how to go about,alih-alih dia cakap, Portreath tu, kalau ikut short cut, boleh sampai in 15 minutes aje.Wahhh...pandai-pandai aje pompuan semalam tu kata sejam pergi sejam balik.But to think of it, maybe, for her its 1 hour lah kot, considering dia pun dah tua and maybe jalan pun slow-slow.

At 9.30am, all 4 of us started walking, ikut jalan dalam hutan tu.One thing hutan kat England ni takde ular lidi,hijau,sawa,tedung,kuning-hitam or apa-apa species yang boleh menakutkan orang yang takut ular macam I ni.So, I bolehlah berjalan dengan lapang hati.We come across loads of nice scene, like kambing keluar mencari makan berkawan-kawan,little dam,horses and plantation area (not sure lah pulak diorang buat tanaman apa) Masa berjalan ni, I got the biggest scare, I thought I saw a lion you all...haiyoo...dalam hati, I thought all for of us akan matilah dibaham dek singa tu...mana lah nak lari.Dalam sekejapan tu,my head was picturing that all of us akan diterkam,dicakar,dimakan and dikoyak-koyakkan.Habislah...cemanalah my father nak tanam I nanti..dah koyak putus cam shredded paper. Tuh dia, aku punya sick imagination.I cakap kat MB2 I rasa I macam nampak singa and suruh they all tengok what is ahead of us.Rupa-rupanya, anjing yang species Lassie tu, yang bangsa rambut kembang The Supreme Diana Ross.I don't know lah orang Cornwall ni bagi anjing depa makan apa, sebab anjing they all tu debab-debab belaka.They laughed at me, while I took time to absorb my ketakutan.But I swear, that dog look like a lion.Tak tipu you all....

We arrived at Portreath beach yang cantik itu,shame that we all tak bawak swimming suit, 2 piece bikini or kain batik,maka takdelah dapat nak mandi manda (lagipun sejuk, siapa nak mandi laut sejuk-sejuk ni?) The beach was surrounded by hills and I was told that kat sinilah people can surf because the wave is quite high.While MB's ber romantik-romatikan as in jalan pegang-pegang tangan ditepi lautan, akulah yang kena supervised sibudak lasak ni.Main pasir lah, main percik air lah..memanjat lah...at one point, I bury him under the sand and being a strong boy that he is, boleh pulak dia bangkit dari kubur pasir dia tu.I suggested to all them tu panjat bukit of which semuanya agree.From below, the bukit nampak cantik sekali.

All 4 of us climb the hill, sakit nya bontot.I suddenly realised that I am so gayat and tried very hard not to pandang belakang. Well, you know lah when people say, ada tempat-tempat yang macam ada penunggu, and the penunggu boleh main tolak-tolak. We reach to the flat area and god, I can't go any further than that. We all bergolek gelantanglah atas bukit tu.All 3 of us yang heightphobia ni, tak berani nak tengok bawah from the cliff and masa ni, MB2 menjerit-jerit kat anak buah dia tu jangan pergi sampai hujung, takut jatuh.We saw the information board,suggesting a few more nice places within the walking distance, but the MB's are not the sort of people who will go for the exploration tapak menapak camni.Dengar aje kena jalan 6 miles, terus tak nak.After spending 1/2 hour on the hill, kami pun turunlah dengan takutnya and decided to makan Ice Cream.The Ice Cream is so gedabak and sungguh murs-murs.We also stop at the nearest pub for lunch and guess what, food for all 4 of us only cost less than 25 pounds, portion gila babi besar lak tu.I ordered Fish & Chips and I am certain that they served me a bapak ikan. Siap side salad and chips yang membukit. Masa melantak ni lah, I can't stop thinking about that Chinese Restaurant yang charge gila-gila tu.Hishh..rasa nak mintak balik aje duit I.

After lunch, we all walked back to the hotel.Nak lepak...perlu diingatkan. idea nak lepak-lepak ni, bukanlah idea I, tapi idea-idea Mak Badak ni.Pemalas sungguh! After few hours (perlu bertindak tangkas ni, kalau tak MB's ni boleh terus tidur) I hangkut jugak they all bawak jalan-jalan.Dengan tak tahu mana nak pergi and without a proper map,I gagahlah jugak driving around, dengan harapan akan jumpa spot-spot yang cantik.We drove around small town and passes by some scenic route. One of my friend suggested that I go to Gwinthian.Tanpa bantuan and moral support dari penumpang-penumpang kereta yang pemalas ni, I drive lah cari Gwinthian ni sensorang while the MB's dok belakang macam mem-mem besar.Dek cantik nya pemandangan, I hampir nak langgar this car, but that woman only shake her head at me and I raised my hand as my mean of saying sorry.We finally found Gwinthian.Cantik tempat ni.I never knew there's a sea behind all this hill.Macam Robinson Crusoe.The photo taken is the proof...one being the beauty of the scene and second, the proof of my gayatness.

But, I was very pleased with myself, walaupun takde sokongan moral, dapat jugak I cari tempat-tempat cantik ni.That make me realise that if ever lah I nak pergi exploration kat mana-mana ke, mesti nak cari member yang satu kepala yang sanggup meredah hutan belantara.Don't ever cari travelling partner yang macam kerbau balau.What they do is makan,tidur,makan tidur pastu, hisrok!!! But still, it was fun.

Again, till the next posting.

8 comments:

Goddess Selene said...

Hamboiiiii kemain lagi no posting gambar2 ittew!!! Mrasa ker vlog mak skrang jua!! Mak pon dosi posing2 gambar! Mari kita lawan no??

p/s: here come sindrom hadek2 taknak kalah!!

Hjh Esah Jolie said...

Baik makji...gigih naa kita-kita buat ibadah umrah ni..

Lee Novotny said...

Chanteque!!!! so MB berdua ittew dosi kissed and made up kah???

Mak skerr cliff cenggitu..rasa nak melayang layang kat sittew jugak!!! :P

Hjh Esah Jolie said...

Ala...camtulah mereka tu..yang sorang (yg ketot tu) mulut ngalahkan Vanessa Feltz..yang sorang lagi tu..badan je gedabak..tapi hati kucil...

Memang best spot tu, gamaknya, mmg bagus kalau nak dijadikan spot terjun munuh diri..

Lee Novotny said...

Don't do ittttt!!!!! Kang kalau nok bunuh diri kang mak jugak yang akan rampas DBIPitt ittew..mrasa nyah ko tergulek gulek dalam kubur meratap ratap!!! :P

Belladonna said...

Sesuai dijadikan spot munuh diri? Nanti aku inform Ms. CS :P Lawa sungguh scenery kt Portreath, worth the trouble jalan kaki sampai nak pengsan :)

Montymelly said...

Sian you esah takde partner nak fehlong fehlong gitu..ada si kareem tu takut org kata u ada paedophilic tendency pulak (selain dari tendency philic2 yg lain)..
You dah contact ke si ustazah maimunah??

Hjh Esah Jolie said...

Baguss..tu Bella, gi lah promote...

Dah lah tu, Leemah Aniston oi...kami dah bahagia..dah ada anak pun...

Kiah..aku takyah ada partner dah fehlong2, boleh DIY kan? Apa lagi yg philic? Karipap & Meehon..boley?