About Me

Monday, April 09, 2007

Holiday & Holiday

The Aviary Court Hotel & Kareem Trying Out The Old Water Pump

Nilah Dia Kucing Debab Yang Menjadi Punca Pergaduhan and the entrance of the hotel


Kepada pengikut fanatik Pertubuhan Al-Hjh Esah, disini ingin Makji mengompang kat you all yang Makji dah selamat kembalian dari menunaikan tanggungjawab yakni verchotti-chottian sempena Easter Holiday yang mulia ini.Easter season yang mulia ni started from last Sunday yang dipanggil Palm Sunday pasalnya, in the bible written that the Jesus return to Jerusalem dan kepulangannya yang glamour itu disambut meriahs dengan pokok kelapa sawit (I would have thought, ni pokok palm yang ala-ala palm springs tu, bukannya palm tree yang popular sebagai habitat ular tedung yang ganas itu). The holiday started last Friday, hari Jesus di crucified...and ended on Sunday, yang juga dipanggil Easter Sunday.As a tradition, masa nilah, orang-orang kat sini mendistribute Easter Egg (nama je Easter Egg, tapi semuanya chocolate yang mendebabkan) I asked F kenapa Easter Egg? Katanya, it signifies the beginning of a life...and egg is it.Maka, saya sebagai penduduk tetap negara ER ni, terpaksalah berkorban duit pound bersama-sama berpusu-pusu membeli Easter Egg dan dibahagi-bahagikan kepada kawan-kawan sahabat handai dan taulan (betul ke BM ni?)

We were planning to go on a break to the West area (also known to the English as a West Country) for a while, but taking into consideration yang MB 2 ni cuti ikut school holiday, maka, nak buat plan pun, kenalah tunggu dia cuti.Tu lah yang tak syoknya...pasalnya, masa school holiday nilah, ramainya kekanak puaka yang juga bercuti ikut mak bapak diorang.As usual, sebab I nak tergedik-gedik nak ikut Mak Badaks gi jalan-jalan, I pun kenalah karang cerita tipu kat F, kononnya I pergi kerja dengan client.Bukan apa you all, F tu susah sikit nak dibawak berbincang especially when anything to do with joint activity bersama Mak Badaks.But I always tell myself that, I bukan buat benda-benda jahat yakni pergi menyundal belakang dia...I gi holiday aje.So,tak tipu, tak dapat pergi lah kan? So, tipu lah....

We started our journey on the road as early as 8am, nak beat traffic kononnya.MB 1, offered to drive all through the motorway and MB 2 pulak will drive through the A road (also known as jalan kampung) We were so confident and were chatting away along the M3 and tetiba, I terperasan yang we have passed the exit that will lead us to the South West.Disebabkan confident gila-gila tadi, all of us was not even thinking of using the Sattelite Navigation (Tom Tom). I terus suruh MB2 (yang menjadik co-pilot) switch on the Tom Tom, picit punya picit, tak nak on, picit lagi..pun tak nyala. We connect it to the car charger and yang keluarnya is only the light. We all thought mesti battery dah kaput kan? Tapi after a while, bila dia tak nak jugak on, I pun terus lah rasa semacam and dengan celuparnya suggest kat they all yang Tom-Tom tu dah kiok. MB2 muka terus jadik lain. I suggested that we stop at the nearest Welcome Break (kat Malaysia panggil R&R kan?) and get the AA map from the boot of the car (nasib baik ada, kalau takde...tak ke nak guling-guling nangis?) From that point, I suggest kat Mak Badaks to keep on going and as the most analytical one among the 3, (bongkak!!) I will read the map. Along the M3, we took the exit out to Southampton and just drive along ikut map tu.Masa tengah sibuk membaca peta ni, I heard my mobile beeping and tersedar yang mobile phone I tertinggal kat boot kereta masa I gi ambik map tadik.Haiyoo....

We stopped at Salisbury atas sebab-sebab nak terkencing yang amat sangat and for those MB's to have a fag.The area is very the kampung,but you know lah, how kampung can England countryside get...the public toilet is clean and siap ada soap dispenser dengan hot air lagi.I pick up my mobile from the back of the car and retrieve the message yang datangnya dari Hjh Haleemah. Hjh Haleemah dalam message nya itu mengatakan yang M5 (motorway dari north nak ke south) ditutup and when I call and spoke to him in person, Hjh Haleemah bagitau I yang kereta yang nak masuk ke Cornwall dah beratur 4 jam since siang tadi.Ceh...mu duduklah tunggu ferry diam-diam....but, thanks for the info...pasalnya, memang I plan nak ikut M5 from Wiltshire tapi bila dengar queue yang panjang tu...tak jadilah nak ikut,but I can't help to get anxious, maklumlah, kami ni travel dengan budak kecik (MB2 bawak sekali anak buah dia) yang you know lah bila berjalan dengan budak kecik ni, their favourite question is always 'Bila nak sampai?'.

Disebabkan dah salah-salah jalan tu,the travel time that was suppose to be 5 hours jadik 8 hours and all 3 of us take turns to drive.We stop at Exeter for lunch in between the drive. MB1 resigned from driving at Okehampton...I took over from Okehampton to Redruth and MB2 from Redruth to Illogan.Sungguh tak adil kerana dia drive tak sampai pun 1/2 jam.But, she helped a lot in communicating with the Cornish people yang tak paham accent orang luar macam I and MB1 ni.

We checked in and I tidur satu bilik dengan MB2 punya nephew yang dengar khabarnya kuat kentut itu.Memang pun, kentut mengalahkan gajah.We decided to rest and plan nak keluar for dinner.MB1 masuk my room nak terus bergossip kononnya dia telah bergaduh dengan MB2.Nak tau pasal apa? Bila kami check in, adalah sekor kucing yang fluffy ni dok catwalk-catwalk tengok kitorang angkat beg bagai, so MB1 dengan kurang social skills nya terus cakap kat MB2 yang tersoksek-soksek hayfever tu, yang kucing tu debab macam dia.MB2 terus sentapz yang balas balik, kau ingat kau tu kurus sangat ke....so on so on..dan sambung lagi gaduh dalam bilik.Semuanya gara-gara kucing !! I tell you, omputih-omputih ni kenkadang tak boleh langsung nak dibawak bergurau.Harus bercerai berai kalau salah cakap.Tapi, kalau depa orang yang sarcastic mengalahkan Graham Norton tu takpe pulak?

We all gi lah have dinner kat one Chinese Restaurant yang situated ditengah-tengah hutan ni.We were asked if we have reservation, I terus pandang MB1, sambil cakap melayu 'tempat dalam hutan pun tanya reservation? Glamour sangat ke?'. In the end, all 4 of us were given a table with condition yang kitorang kena blah by 8pm.We thought, who would want to stay that long? We ordered our bit and after 15 minutes, the foods arrived.I asked for chilli and I perasan amoi ni cakap, do you want the oil chilli or the chilli padi? I pun tanyalah dia, do you call that green chilli 'chilli padi' here? Dia pun cakaplah, dia tak tau apa English panggil that chilli. I told her that people in my country called it chilli padi, and mulalah dia tanya we all ni dari mana. Hah..ambik..budak Assunta rupa-rupanya and from Damansara Jaya. Macam mana dia boleh ada kat tempat ni, tuhan ajelah yang tahu.Ikut boyfriend katanya, but she told us that she is not happy, and tanya I dengan MB if we can find her work in London.Haiyoo...kami belum makan pun...Well, I have to say that dining in there was an unpleasant experience.Dah le food tak sedap and not worth to pay almost 50 pounds for that.Dah, jangan pergi lagi.

After dinner, we went back to the hotel and lepak-lepak tengok AmericanIdol.Nak tidur awal ni pasalnya besok nak jalan kaki to the nearest beach and we also have to be at the dining hall by 8.30 for breakfast, kalau tak...tak de breakfast.Dah bayar 37.50 pounds sorang, tak kan tak nak makan pulak kan? We all settled to bed by 10.30pm, where me and Kareem (anak buah MB2) dok tengok TV sampai pukul 1.30 am. Sibudak bertuah ni, pi cakap kat I yang toilet kitorang ada hantu, maka aku pun naik takut and cakap kat MB1 if I can use her bathroom to gosok gigi.Terus MB2 datang marching to our room, marah anak buah dia because dia takutkan I. Rupanya weird sound yang disangka hantu tu ialah bunyi water pressure dalam boiler.Sialan kan?

Till next posting....

7 comments:

Lee Novotny said...

Aiyyooo asik gaduuuuh saja...u ols..mak rasa ni cikki omputih ni yg suka sgt merajuk..yg jantan okaey jek??? :P

Kannn mak dos bagitahu ado jam...hik..am I traffic watch of the year>?? :P

Belladonna said...

Ha? Hanya kerana kucing yang innocent ittew diorang berperang? Suruh MB2 kuruskan badan kalau dia sensitip jadi debab, hihi.

Takde easter bunnies made from chocolate, saiz rabbit si Goddess ke?

Montymelly said...

For someone yg claim tak suka kat bebudak, they still let you loose among them kan???

Ko yg dah besar panjang ni pun takut kat hantu ke?? Kat UK mana ada hantu??

Montok tul kucing tu..rasa cam nak ramas2!

captainlukman said...

pertubuhan al-hjh esah, tu dia..aliran mana nie? sama dgn aliran ayah lee jugk kah??**ops**.Tapi hans, time kita gi kursus dulu kat mana part ntah kat UK sana,**matilah lupa**, hotel tu sebelah kubur mat saleh, mlm tu i dgr ada org jalan hentak kaki cam marching,pasal tu lah boss cina pempuan i trus dtg nak menempel kat bilik aku,dia pun dgr. motif kat UK pun ada hantu jugs kah??......

Hjh Esah Jolie said...

Hjh Leemah, mung dapak jantang yang molek kelaku...mung buleh lah eksyeng..pasni, kami ber3,nak gi Dublin plak...silalah talipon, bagi air traffic report lak ye..

Bella, nak suruh dia diet? hangat-hangat tahik vavi aje..malam mimpi badan gemuk, besok baru nak kurang makan..pastu..bila rasa malas,makan balik sebakul.Pastu,kuat tidur lak tu..cam singa!

Kiah,paedophile tendency applies on kucing ke? Siapa kata UK takde hantu?

Hjh Esah Jolie said...

CaptLukman, well, nak jadik ahli ke? Kena buat private ritual dulu, pastu kena bayar yuran bulanan..via direct debit..

Hantu? Haiyoo...sini semua hantu set-set Freddy Kruger nih..

Lee Novotny said...

A-ah tu hantu King Henry VIII tuh kan femes tuh..hehehhehehe