About Me

Tuesday, June 04, 2013

Konsep Pasrah Yang.....Salah

Hola uols....disini ingin saya memberitahu yang tanah England adalah panas dan saja tidak ferlu memakai jacket  tebal untuk keluar rumah. Walaupun tidaklah sepanas Malaya, saya adalah bersyukur kerana dimusim-musim beginilah saya boleh menayang T-shirt saya.

Tajuk diatas adalah di inspire oleh kawan satu sekolah saya sebelum sekolah tepi bukit yang berhantu ittew. Kawan saya ini dijaman muda rumaja nya adalah digilai ramai oleh jantan sekolah sebelah, jantan dah habis sekolah dan jantan dari category lain-lain. Perlu ingat, dizaman ini belum ada lagi jantan flashy berkereta honda civic. Sehabis posh pun...jantan itu bermotor RXZ dan ada kerja tetap okay. Habis cerita, jantan yang kita tak payah risaulah bila kita gi keluar makan sebab dia akan membayar bil nya. Gitu.

Pada pengamatan saya...pompuan yang ramai peminat ni (ye lah uols, orang macam I nak dapat satu admire pun payah, yang diorang ni..beratur pulak jantan hantar surat) adalah berperangai pelik dari biasa. Why I say pelik is that..ye lah..agaknya sebab dia tu tahu kan dia ramai admirer, maka terserlah ke 'vulnerable' an mereka yang kenkadang tu sungguh tak ferlu..like...siapakah yang harus ku pilih lantas membawa stress, tak lalu makan dan sebagai nya? Habis satu sekolah tahu ko tengah dalam dilema..disana menunggu, disini pun chenta. Dunia kau nak runtuh betul masa tu. Everyone you know and you talked to tahu kau tengah bermasalah. Pastu buat statement, biarlah aku yang merana asal dia bahagia. Lerr...tak ke budus tu? (Pada I lah kann) You already have one pakwe, tak usahlah ko melayan pulak orang lain. Ni tak..ni ko layan..tu kau layan...(jeles nampakkkk?)

After years and years...pompuan lawa macam dia patutlah dapat good catch kan? Yes, she did. She bagged herself jantan idaman Malaya lagi dengarnya. Maybe her standard of idaman Malaya and mine is different but having gotten hitched that young (20 to 21 ?)  her idaman Malaya at that time is a local musician yang set-set keluar sokabar lah jugak. Fuiyooo. Macam kiranya..kita disambar Man Bai takpun Acis lah gituu..Kiah oiii. That was the last I heard of her. We were not that close pun masa sekolah..ye lah, with her having all that masalah yang mana satu pilihan kalbu kannnn?

But yes...FB brings the world together. It connect you to almost everyone, ex lovers..con man..future spouse..musuh ketat you name it.

With anak 5 orang in tow, she is now like living in a parallel, antara ada laki dan tak ada. Katanya. We got into talking recently. These days...my ex school friends only strike a conversation with me about how great it is living oberseas. Hek elehhhh. Ok..rezeki Allah bagi..syukur lah kan. Yupp, saya bersyukur. Rezeki dapat belajar obersea (thanks to appa yang garang), rezeki dapat kerja dan rezeki untuk segala-galanya. Syukurrr.

Maka acik tu berceritalah tentang jelesnya dia pada I. Judging from my photos, I must be happier than her. Dia pun katalah..tak kan lah ko tak pernah dengar cerita pasal aku...

I pun jawab la...ohh, ada cerita yang saya perlu tahu ke? ---nak aje ku cakap, ko hengat orang dok nak cerita hal kau aje ke? Or, dgn defensive tak bertempat nya I can jawab...ko ingat, kerja aku bergossip hal kau aje kah? Nope. Yes..I do heard stories tapi takde lah I ni mengiyakan khabar-khabar cyclones yg I dengar pasal dia. Ye lah... but what good will it do to a person you havent met but heard stories about? Maka dia pun bercerita lah.

Ohh what's new kan? Cerita jantan tak leh harap. Dalam pada jantan tu tak boleh harap...anak tetap bertambah dan problem bertambah banyak dari yang sedia ada. So, what do you make of one person with the same problem?

We will never be in a good position to judge someone else's life sebabnya kita tak lah tau masalah orang tu sebanyak mana orang tu tahu masalahnya sendiri, kan? Tapi kalau dah orang tu, dok lah bagitau you betapa rumitnya rumahtangga, dgn laki tak balik, duit tak kasi..anak2 dan dia nya pun terbiar, you can't help to wonder...eh, takde ke orang yang ketuk pala kau suruh kau berambus dari jantan tu cepat2? Trust that I asked the same question. Ye lah...of course kengkawan yang dok dekat dgn dia tahu masalahnya. With FB so handy, mulut dah takpayah bergerak dah. Post ajelah kisah rumahtangga kau nescaya habis semua kawan rapat, kawan tak rapat...dan kawan yang ko tak pernah jumpa dari umur 7 tahun pun tahu apa cerita dalam sepentot.

Katanya lagi..dia sekarang merempat, pinjam sana sini, mintak duit sana sini. Tapi, boleh pulak anak beranak hapdate FB kannn? Takpelah..bak kata Dr Unimas tu, kehendak dan keperluan is different. Macam orang putih kat sini lah..dok cakap, pokai..pokai..tapi ada pulak duit gi minum air setan tu kann?

Disebabkan I dok menyampah gila lah dengar dia wallowing self-pity dgn macam dia ajelah yang terseksa hidupnya, I tanyalah...why can't you do something? Pi lah kerja ka apa ka. Katanya payah..takde orang jaga anaknya. She has done what she could. Dia kata sekarang dia pasrah aje lah. Turun naik pejabat Agama. Everything is payah....

So, I bagitau lah...you kan dah ada anak2, and knowing that things can't change with the other half, bukankan ini masanya untuk kau berambus and do something for yourself and your anak2 too? Katanya, Allah belum nak izin lagi. Then of course lah, perangai zaman anak dara nya keluar...semangat tak kuat lah...I don't know what to think lah..pastu uols, dia boleh pulak kata, come and see how I live and then you will know.

I don't know about you...but I could set fire to her head!

Okaylah. I helped her all I can. Orang dah mintak kan...but just because I gave her the help she needs idoklah memberiku lesen nak ajar dia ngatur hidup dia cemana. So, I told her, takyah bayar lah. This is your rezeki from Allah, through me. So we stop talking.

Let's discuss character mangsa dan pemangsa, shall we? Some mangsa...really tak ada banyak choice. Like, kalau kita ber parents kan pendera anak-anak, so sebagai anak yang bergantung pada makpak, apa yang boleh kita lakukan selain daripada membuat planning untuk lari dari rumah. Some mangsa was so badly abused...and got emotionally affected memanglah takde nampak jalan keluarnya.

Tapi..ada jugak mangsa yang...tahu jalan keluar, ada otak jugaklah untuk berpikir. Ye lah, kalau kau sendiri tahu apa orang tu buat tak betul dan menyiksakan, tak ke bodoh ko nak jadi mangsa aje? Pulak tu...you know very well satu kampung dah tahu (dah kau pi cerita) and days on end, tu aje yang ku dok mengeluh-ngeluh.

Tak ke kita kenkadang suspect yang ada mangsa yang set 'suka' menjadi mangsa?

Ehh..ada uols. I do know of one mangsa yang memang suka 'mengapi' pemangsa nya untuk dia dipukul bertalu-talu..pastu memaafkanlah orang tu atas sebab..ohh he can't helped it..we love each other..ptuihhh ptuihhhh. Lusa kena terajang lagi...start again...and so on.

There is people who 'advertise' abuse inflicted on them to get attention. They almost love it to be the one you be feeling sorry for. They loves to rile up the pendengar akan betapa seksa nya dia. Kalau ada paruts lagi dia suka youuu.....and the mangsa will then tell you how their nasib is destined to be like that..yakni untuk diseksa sepanjang masa.

Babi la sangat, kan?

I kan uols..saspek kawan I pun macam tu. Sebab dia tahu orang kiri kanan dok kesian akan nasib nya yang dirundung malang tu. Bila suruh berubah dan membuat perubahan..terus macam tak ada upaya dan ber konsep-konsep pasrah pulak. Allah tak izin lah...Allah belum bagi jalan lah...kita yang nak menyelamatkan dia ni pulak rasa macam batu api.

Nak tunggu Allah bagi semua ke? Habis...otak tu bukan ke Allah yang bagi juga.

But seriously, chenta tu chenta lah jugak kannn? I ni pun idoklah bahagia dgn perangai panas-sejuk-suam-menggelegak the other half tu. But bak kata dia..you ni boleh tak jgn pikir bukan2..so, I ni idoklah nak berpikir bukan2 melainkan benda yang I dah sedia tahu (yang perangai nya macam cipan)

But...bak kata my fren tu..ko tak tahu..aku yang menanggung nya...

Ye lah kan Piah....kita ni apa tahu...(selain dari makan sushi sampai nak koyak perut)

21 comments:

Anonymous said...

salam kak E. being ur silent reader since 2009, at first..i wonder why i'm following ur blog. but then, it's really help me endure my problems. kak E menceceh, kadang tu macam nonsense kat orang lain, but for me it's make sense.

terasa terpanggil nak mengomen sebab i'm not physically abuse. but it's mentally abuse so d survival rate is under bawah tanah. i'm married just for 5 month endure my spouse punya perangai lahanat and surviving for another 5 month to get a divorce.

being forced into arranged marriage by parents, ofcouse it tooks time to get along together, tapi dengan perangai orang tu yang nokharom, kita yang konon nak bina family happily ever after pun berpikir berbillion kali. And, everythings turns upside down.

yeah, i admit at first i got married just for the sake of parents.. but then dengan psychopath amat orang tu.. maka tak berbaloilah. ended up getting hurts, in a hospital bed.. i told my parents.. i'll do anything for my life, i'll be happy again like the old me, i'll fight for my right. lantaklah orang nak kata muda2 lagi dah sandang status miss J.. btw, i'm just turn 23.

kes run away tu hell yeah, i'm among them. physically abuse, senang sebab orang bole detect kan. but mentally abuse ni, takde orang nak perasan sebab dah makan hati melampau2. sampai kena admit ward segala.. belum lagi bab turun naik courts..

kak E, thanks ya. your nonsense all this time, make sense for me. I'll gather all my strength, to live my life again. Pssstt, i'm moving out of this country. bawak diri sangatlah kan? seems legit.

Kak E, lots of love from me...
miss cheeky.

sweet tooth said...

I would set fire on her head too. Huhuhuhu... How can she said Allah belum nk izinkan when she didn't do anything to change it? Allah pun x ubah nasib sesuatu kaum kalau kaum tu sendiri x nk usaha ubah nasibnya...

Makji Esah said...

Okay Miss Cheeky..for some reason, your story sounded very familiar. I am pleased that the darkest days has passed, for you. But I don't know why that a mentally affected person (pardon me for referring the old you) feels that membawak diri ke negara luar dari Malaya is a way forward. Not trying to belittle your intention here, but must you be informed that living in the place not very familiar to you, when everything is foreign requires more than just a good mental health. But hey...what do I know about you, kan? Good luck lah ye :)

Sweet Tooth...I nak nasihat dia lebih-lebih pasal agama kang...I ni dah le berkonsep mak setan jua hik hik hik. But dok lah mengeluh nasib malang pastu..ohh hanya Allah this and that tanpa ada action, memang rasa nak tampar aje muka nya.

Kasih said...
This comment has been removed by the author.
ummisara said...

Mak ji...

hehe ini piece of cerita yang sangat membuka mata & minda.

kengkadang owang pompuan yg dalam keadaan mcm nih suka bial org lagi simpati. adoiii!

semoga ur friend tuh tersedor dari lamunan dan bertindak!

nak diharapkan apa lagi dari laki mcm tuh weiiiii! hati sakit, otak sakit.

tak palah , insyallah semoga dia sedar dan move on!



DeLancrettLurpak said...

Mesti dia rindu zaman kefofularannya kannn... skang dah ada extra luggage, so susah la sikit nak feeling kann...

saya mmg tak memahami sebab saya tak pernah ada byk secret admirer, sendu sgt.. hahahahahhahaha

Anonymous said...

Eh Miss Cheeky, cakap bahasa melayu je lah lenkali. You lost me at "it tooks".

Yang benar,
Polis Tatabahasa Hantu :P

Makji Esah said...

Hmmmm.....

Makji Esah said...

Kita dengar dah sakit ati tahap chainsaw massacre...bini dia pulak boleh relax, nangis n beranak lagi. Yes...nak buat apa lagi kan? Kita pulak yg terpaksa pasrah dgn perangai nya...

Makji Esah said...

Kih kih kih...saya ni jeles campur tak paham...sebab saya pun takdak org admire kat saya. Abang kerja kantin yg tak ensem tu pun tak pernah kirim salam kat saya...iskkk. buruk sgt ke saya dedolu?

Makji Esah said...

Aiyoo....encik or cik grammar nazi. Bior le org nak fefeeling hinglen. Janji paham kannnnnn? Lagipun...ai bukan Adibah Amin gitu.

Miss Nangada said...

hi Makji Esah,
sy rasalah kan, dia saje nak mintak kesian makji. dia xmo tinggalkan lakinya sbb xmo jd miss J dan xmo kena kerja utk sara hidup anak2 dia. Dia lg sangguh mintak kesian sana sini kot2 org bleh sumbang seribu dua. hish..kebimboan xhilang dgn masa.opps

Anonymous said...

opsss, terpaksa delete komen yg kedua tu sebab ter-reveal identiti. bahaya tu.. haha. grammar memang tunggang langgang banyak.. okay la, i'm off.

-silent reader mode actived-

miss cheeky

Makji Esah said...

Ye lah. --activated...bukan actived ye...

Anonymous said...

Makji, abuse ni satu hal, bullies pun the same concept. I got a hell of a 'perfectionist' supervisor for my master's degree. The real thing is he is a bully who for the sake of his KPI will squeeze the effort out of you. Kita ni pulun la buat keje untuk die. Last2, I would say buat research x habis2, die dapat paper publication + naik pangkat, student xdapat extend scholarship! Die ingt student chop duit? Syial sangat. Yang hairan tu, ada ye student further PhD under his supervision, OMG kes pasroh ke pun xsure. Beribu lagi SV kat luar tu can supervise their PhD kot.

+Micha+

Makji Esah said...

Entahlah Cik...i rasa dia ni mmg nak tunggu miracle aje...

Makji Esah said...

Mebbe...sebab dia femes kot? Displaced loyalty gitu?

Cik Kiah said...

Eh Micha, cam perrli I je tuh...

Anonymous said...

Huih CK, I x taw pulak kes PhD u.Ni my own experience. Sebut je kate student SV i kat grad institute, 'o, uols yang blaja x abis2 tu ye'. (malu 1000x). TAPI ade yang pasroh nak jugak sambung PhD dgn die walaupun master kau 5 tahun... pitam

+micha+

Anonymous said...

Makji Esah

kita pikir positive lak maybe die rase bole ker die keje die dah bertahun2 tak penah keje mcm takut sikit la kot.........
or -ve nyer die dah biasa menerima jerk so jd MALAS nk keje even though for the sake of her children

Anonymous said...

*pekop molot*

-mode Polis Tatabahasa Hantu 'deactived'-