About Me

Saturday, June 29, 2013

Annoying 'Thing'

I am a massive fan of FRIENDS. The TV show. Tak cukup dgn tengok kat TV, bila dah berduit sikit, I bagged myself a box set DVDs.

On way home and back recently, I watch FRIENDS back to back too.

This one episode, they talk about their 'thing'. Kiah misti ingat I mencarut. But read on.

Monica's things is...being perfect. Give all attention to details.

Chandler's thing is being funny.

Joey's is sandwich.

Ross thing is...he reckons that his things is academic stuff.

Ye lahhh. All his friends said...his 'thing' is..he don't know when to shut up!

Today's post is about when people don't know when to shut up.

Adalah makhluk ini. Pandai orang nya. Academia. Dia ni selalu jadi mangsa umpatan I dgn Kiah. Takpelah..you nak kata we all ni hati hitam, busuk, karat sebab suka ngutuk orang..katalah. But syiok ohh..dapat mengata dan gelak-gelak.

Ani BNS kata si polan ni suka 'cerita ku cerita mu'.

MB1 & MB2 kata....ishh, kawan you tu gila.

There was this period yang I agak menyampah dgn dia. Bila I menyampah dgn orang...I tend to ignore them. Nak ditegur, bak kata orang tua2, kalau orang bodoh kau ajak gaduh, kau pun sama lah bodoh.

Bukanlah I nak kata orang yang I ignore tu semua bodoh ye...but, kalau you tak conscious yang perbuatan you dah menyakitkan hati orang, you rasa kalau I tegur..will it make any difference?

Lama jugak I ignore sipolan ni. Sambil ignore..sambil pre empt Kiah suruh check'status' terbaru orang ni.

Hari ni dia rasa dia macam Nelopak. Besok lusa..dia kata dia ada iras-iras Kim Kedasan. Tu kita belum baca prologue kisah dirinya lagi.

Epilogue chenta dgn orang itu, dengan orang ini...fuiyohhh.....macam lah orang nak tahu, kan?

Takpelah...nak komen lelebih, kang orang kata kita jeles..ye tak, Kiah?

Beginning of new year, I jadi lembut hati sikit. Bila dia tegur I, I tegur dia balik. Biasa-biasa saja. You think that the long hiatus will give people a thinking time. Ishh...tak ada nya.

I sangat lah perasan..dia suka sangat nak jadi the centre of attention dalam friendly banter antara kengkawan. Kadang2 conversation tu bukan pasal dia pun. Let say, I upload gambar I dalam tube, maka adalah kawan I komen..maka sipolan ni langsung menginvite dirinya dan buat komen..mula2 okay, tapi lama2 dia akan kluarkan cerita kisah aku, dia dan underground station.

Hari ni tadi...I pergi party. Me and my friends upload lah gambar. Mula2 dia komen lah pasal gambar-gambar. Dah komen gambar kita tu, dia pun mulalah menanya soklan. Okay lagi. Kenkadang soklan yg melibatkan orang lain, perlulal ditanya secara private, kan?

Tak. Dimana orang ramai akan baca dan tengok...disitulah dia akan membuat persembahan.

Dan seterusnya...this is the bit I tak boleh tahan. (and of course...nasib lah kan..jadi bahan blog umpat mengumpat)

Masuk satu gambar...dgn pertanyaan yang dibuat secara public, dia bertanya...(dgn cara menulis) okay, so and so with boobs...tu anak so and so ke?

Tak terpikirkah dia yg sipolan ber attribute 'obvious' akan baca komen nya?

Macam Kiah lah..amik gambar sebelah mat Nigeria tah memana, langsung aku dgn takde decorum nya, tulis komen kat gambar tu..Kiah, Mat gagak sebelah kau tu siapa?

Of course Mat Gagak tu boleh baca dan tahu lah kan aku panggil dia gagak.

Mana kepala hotak lu eh???

Terus I angin satu badan. Why must I angin? I menyampah lah kat diri I sendiri. Dah mmg I tahu dipolan ni punya thing is 'don't know when to stop' tapi I tetap gak bagi bagi chance. It is like you know when one got potential to annoy you, and to elak untuk sakit ati dimasa akan datang, you patutnya..toksah lah layan kan?

Tak. Aku layan. Sekarang, aku bengang.

I can only wish kawan I yang ber attribute 'besar' tu ---btw, dia tengah mengandung....so what do you expect? tak sempat baca komen bangang sipenulis tu. Terus gua delete.

Besok lusa, kalau ati gua panas lagi..harus gua delete lu.

4 comments:

MokcikKentinKSKB said...

sy slalu ignore je kwn2 yg mcm ni. In real la..bukan dlm FB. Tapi alih2 kawan tu buat war plak siap kenakan sy. adoi..kawan susah tak kawan pon susah. tapi circle of friend sy dulu kebanyakkan stok2 gitu. penyudahnye..sy yg xde kawan.
something keep me wondering, mcm mana stok2 gitu leh mingle n berBFF semasa derang without sape2 carik psl eyh?? Heran bin ajaib.

Makji Esah said...

Mokcik, kebarangkalian nya adalah

1. You tak betul
2. Kawan2 you tak betul
3. kawan2 kepada kawan you pun sama tak betul.

Either way, kalau you happy tanpa mereka, bersyukur lah. Meh kawan dgnh I pulak..hehehe

Cik Kiah said...

Btw, I rasa kawan u yg berattribute besar tu sungguhlah cantik. Kenapakah aku yg barang sebesar itu tak secantik? Oo..I forgot, I got no hair...

Makji Esah said...

ehhh...dia dan you sama. personality nya juga cantik. dia juga seorang yg mempunyai title.