About Me

Wednesday, May 23, 2012

Kita & Babi...Err...Ke Saya & Babi?

As the only Muslim dalam pejabat I, maka adalah lumrah that I always get asked soklan-soklan yang mahasusah nak I jawab...only because my pengetahuan agama sangat cetek.

My admission in itself surely akan mengundang para-para ulama' taksub agama membuat andaian. Silakan...sebabnya orang yang mahir ilmu agama sendiri tak akan kata dia mahir. I personally think ilmu agama ni macam ilmu-ilmu lain jua..lagi banyak kita belajar, lagi sikit rasanya pengetahuan kita.

Few days ago, adalah kawan telah meng fowardkan message BBM kepada I pasal nisfu syaaban. This is also a friend of mine yang suka membuat status2 berupa syarahan agama dalam status pesbuk nya. I have always said I have nothing against orang yang nak berdakwah...but I think sebagai orang yang mahu berdakwah, kita perlulah ambil responsibility sikit tentang apa yang nak kita dakwah kan. Apa yang kita faham, tak semestinya betul dan dizaman yang serba maju ni, bersedialah untuk menerima comment dan opinion yang lain dari apa yang kita faham dan setuju. Kawan I ni mengecam dgn hebatnya msg BBM tersebut, katanya sila check dulu sebelum sebarkan etc etc and marahlah kononnya sipenghantar tu bodoh dan akan membuatkan kita orang Islam akan digelakkan oleh agama lain.

As if ketaksuban certain orang Islam dalam Malaysia tu tidak menjadi bahan ejekan orang lain, kan? When certain people haramkan Yoga, Ballet etc etc, bangsa dan agama lain gelak kan. 

Yang I tahu serta diajar is, makan babi, berjudi dan minum arak hingga memabukkan adalah haram. So bila ada fatwa kata macam2 benda dah haram maka dalam hati dan pada kawan2 yang bertanya pendapat, I jawab lah...ikut pemahaman you lah. Kalau you nak restrict kan pemikiran you, maka haram lah benda2 tu. To me, nothing is haram until it is proven haram.

Because I macam dah menyampah dengan mamat sikawan I ni dgn ketaksuban dia dalam berdakwah tu...I replied his bbm and ask, apa kena mengena I dengan pendapat dia tentang Nisfu Syaaban tu? Ye lah, mesej nya tu macam aggresive marah2 kan orang tapi apasal hantar kat I kan? Pastu dia jawab..ohh tu saja je nak share pendapat and forwardkan message orang lain. I jawab balik, to me that doesn't look like sharing pendapat..you practically cricifying those who sent out wrong info. I told him, bukankan berdakwah ni menuntut kesabaran? Sebab dalam nak mengajar, kita akan menghadapi set-set yang tak pandai . Bukan kah kita patut menghormati kelemahan orang lain kalau kita mahukan orang menghormati kelebihan kita? I am pleased that you are good at what you know but you really have to be careful as to me you have started to sound arrogant. Tersasar dari matlamat. POM! Terus tak jawab..

My colleague asked me about babi. She knows that Muslim don't eat pork. But she came to me with a case where a Muslim nurse refuse to dish up pork to a patient. So she asked, okay makji, what's the deal with Muslim and pig, I know you can't eat it but what is wrong with handling it. Is it haram too?

I told her that I don't think so..because I baca dalam Quran, bab makan aja haram. Takdelah pulak cakap pasal pegang, but the clergy may have different idea and with banyak mazhab cakap ni boleh tu tak boleh, I think it is best to stick with what the Quran say..because to me lah...tu datang dari Allah direct. Manusia ni, banyak kepala, banyak lah hal nya.

So si colleague I tanya, patut ke si Nurse tu buat perangai macam tu? I cakap, kalau ikut I tak patut lah...kita kerja dalam spital and this is not about her, it is about the patient.Tapi kalau si Nurse tu rasa tak selesa, kita juga patut hormat kan pendirian nya. But Nurse Muslim tu pun patut lah hormat yang orang lain yang makan babi..just because babi tu haram kat dia, janganlah nak mendiscriminate orang yang makan babi..macam tu lah.

But I cakap lah dgn my colleague ni yang in time she will find ramai Muslim yang akan berpendirian begini..sometimes it is them and not the religion. And you will see if one akan membuka akal nya berfikir lagi luas ataupun nak berfikir ditahap itu saja.

Begitulah. I am saying this not because I currently live away from Malaysia or terdedah kepada elemen2 pemikiran orang kafir. But I think, sebagai manusia, bukankan kita patut mencari dan mendalami pengetahuan? Sometimes I do wonder if Ustaz Ustazah dalam pesbuk tu yang mengaku khatam Quran banyak kali tapi..adakah mereka mendalami terjemahan nya? Kenapa perlu jadi hostile pada yang lemah dan kurang?

Then we surprise at the rate ramainya Muslim di Malaysia yang openly kata depa tu murtad kan?

5 comments:

Anonymous said...

I ada kawan sepasang couple ni(dah break up). Satu hari tu gaduh-gaduh dalam telefon sebab sorang kate haram pegang babi sorang lagi kata tak. Yang degil tu yang boyfriend nye lah. Lalu I pun bagitahu yang haram tu berdosa lakukan. Jadi pegang babi tak berdosa meaning tak haram lah tapi tak la pulak manis perlakuan saja-saje nak pegang lagipun kene samak sebab ianya najis berat. Pemahaman dorang ni belajar kat sekolah tak berfikir critically. Hafal je dalam text book tu nak lulus. Samalah macam orang cakap pijak tahi batal air semayang. Anyway minum alcohol haram walaupun setitik uols. Nanti ade yang minum plak selagi tak mabuks dgr statement u. Bagi I ustazah I ckp islam itu mudah tapi tak tahu kenapa ramai sgt yang nak susah2 skrg ni. Pasal hari ibu pun gaduh2 dlm facebook.

-Micha-

Anonymous said...

Makan babi haram...pegang babi najis mughallazah i.e. kena samak. Pasal payah nak kena samak tu lah yg kita malas nak saja pegang2 kan? Lagipun dah terikut with cultural kan, like eiiii...babi! Boipren pegang gilpren tak najis, tak yah samak, tapi harammmm! Haram is berdosa, najis tak dosa..betul ke? or diri kieww yg confused?

Btw, minum arak harammmm, tak yah tunggu sampai mabuk..

Ustazah pilihan (sendiri)

P/S I miss you

MakLeemah Cleopatah said...

hah betul..betul..najis mughallazah almaknanya kalau nak beribadat terpaksalah samak. True, pegang babi memang tak haram tapi tu lah menyusahkan kalau terpegang atau sengaja nak pegang..hiks! Also, biasalah dah budaya kita orang melayu ni kata je babi, terus uwekkkkkkkk! Mak pon nyah sampai sekarang walaupon dah kertu kertuan kat sinih, tak pernah mernah menjamah ittew vavis mahupun ayaq kincing syaitonnn..ops! Ntahlah..what I never had, I will never miss gittew!

Makji Esah said...

Ohh kawan2..mahapkan kesalahan fakta, arak itu HARAM, dalam jumlah banyak & sedikit. Sedap ada org minum byk dan sikit dan mabuk. I sure berfikir psl alkohol masa nulis tu, sebab ada org tanya I boleh tak dia makan ubat dan ubat itu ada alkohol. Saya cakap, maybe dlm konteks ubat2 an, dan tak memabukkan, boleh lah kot wallahulam...

Lee, ohh..good, you never miss anything abt air kencing setan tu.

Marvy Chef said...

alcohol dlm kuantiti yg sedikit (tak memabukkan) adalah x haram...

arak (memang memabukkan).. sikit pun memang haram...

alcohol dlm minyak wangi, xpe.. pakai jer.. x minum.. hehe..