About Me

Monday, February 28, 2011

The GBU

THE GOOD - I am the laundry girl in the flat. I think I'm good at it because the box of Persil 48 washes tablets lasted longer when I'm in charge. On the surface, I am this kemut+kedekut domestician (is there such word?) but what I really am is the one who is very good at looking after money. Well, that is not the good part I want to tell you about.I spoke to my sister today and my little niece menyebok nak bercakap sama.She told me about how her ibu tak sembahyang and she had to sembahyang alone. I said to her, ibu got reason and tell her next time if Ibu tak sembahyang, go and sembahyang with Ayah. She said no. I ask, why lah? She said...sebab Ayah punya baju lain. Tak besttt. I think she is referring to telekung. I said..okay lah. Next time if Ibu tak sembahyang, go and sembahyang with Lola (her kakak) She said no. I asked why? Apparently Lola is gila and she 'tak kawan' Lola. She then said, when is Mak Ngah coming back? I said..errr, maybe soon. Okay, can you come and sleep in my house and we sembahyang together. I said, okay.And she said...but you must let me stand in the front okay? I cakap..ahhh? Ye lah...ni kan bukan rumah mak Ngah, so Mak Ngah semayang kat belakang la, Mia kat depan. I said..okaylah. She made me tell her Ibu that it is our promise.When I got off the phone...the first thing I did was searching for my long lost telekung. I have drifted. After this cycle...I have to start swimming back to the shore.




THE BAD - I have a patient who is a (suppose to be) recovering drug addict. I have been working with him for the last 6 years. He is on and off recreational drugs. When he is in deep schizoid state, we have pull the plug (drug) away. Not easy. I can handle him but not the risk pose by the drug pushers.So the amount of time I had to go to the panel to request for him to be sectioned and become the most hated person in St Charles...aiyah. To make matters worst (macam lah yang ada ni pun kurang) he is now HIV positive. Aiyahhh...lagi pening. But kerja I memang ada clause 'pening' dalam job specification nya. Nak buat ceana kann? Semalam I kena panggil oleh spital tempat dia di section itu. Katanya Nurse gagak ni, si polan ni tak balik dari semalam. I tanya...siapalah yang authorise day release? Gagak tu kata...oh, Psychiatrist kata okay. I cakap lah...okaylah, kalau macam tu, you pi lah tepon si Psychiatrist yang buat recommendation tu. Mengadulah kat dia. Kan I dah kata...bila dia macam ni, dia tak boleh keluar, dan kalau dia hilang, report polis saja. You all ni, cakap I, recommendation I tak nak pakai...tapi bila dah jadi cam ni, barulah cari I kannn? ---Okay, I tipu. Ni semua version dalam hati. You must not take out your frustration on nurse-nurse yang hanya dibayar untuk kerja, nak nak gagak yang bangsa kita cakap satu..dia bagi thesis. takpe..I kata. I tak tahu nak kata apa dah. I cakap dengan Nurse tu, I will call the police now but please let the department know. Lepas I called police, I pun cakap dalam hati...mati tak nak setan ni. 12 noon today, police told me that they found his body.Terduduk I. Then I hantar email kat this Consultant Psychiatrist, dengan copy kepada semua safeguarding board, demanding inquest to the event prior to his death. Jahat sungguh I. Orang tu baru mati and I macam tak sempat-sempat pulak nak wage war dengan spital tu. Mana perginya simpati I? That's so bad. I tell you, I ni kalau dalam mood nak gaduh tu, nak gaduh habis-habisan. Padahal orang yang centre dalam hal ini masih lagi dalam peti ais mortuary tu.



THE UGLY - Ohhh perangai orang kannn? My opismate yang IT savvy ni (tapi apasal lak ko jadik Social Worker..patutnya gi la kerja jadi IT Technician ke apa-apa, idok la stresss manjang) install me this application in pesbuk where I boleh tengok siapa yang block I. I cakap dengan this guy..ohh, this is only pesbuk laa...why la you nak hambik pot siapa remove you, siapa block you etc..etc. Dia gelak-gelak saja. He ask if I want to know siapa remove or block I, I cakap...eh takde pekdah. Dalam I cakap takde-takde pekdah, I tengok jugak. Adalah 2,3 orang yang dah removed I. Not that kesah sebab I tak berapa kenal pun...and diorang jugaklah yang nak add I pun asalnya. Nasib baik bukan Kiah. Kalau tak siapppp laaa. Then pastu I tengok block list pulak. I punyalah konpiden I ni kan budak baik..so takdelah orang nak block I kannn? Ohh salah tu. Ada satu orang yang sudah block I. Eh...tergelak terbahak-bahak I. I think orang yang block I tu baca blog I. Elehhhh...dia ni pun yang muka tak malu (hambekk kau Melah) nak kawan dengan I dulu..agaknya dah kena sound sedas dua...ye lah, kita takleh nak condone perangai huduh kan? Maka agaknya pasal tu lah dia ni gi susah payah block I. Takut la kat I tu kot...dohs! Dah tu tu pun dohs. Ni kalau I bagi tahu dgn geng geng karat, sure kita akan gelaks beramai-ramai kannn? Ops..jahatnya mulut I. Tak apalah...biarlah. Kita sudah bahagia...kau yang belum agaknya.

10 comments:

rad said...

Kalau buka cerita pasal mukabuku ni & org2 yg berkaitan, agak2 boleh jadi satu tesis phd! Most of the times, balik kepada zaman budak2 sekolah rendah dulu, kejap kawan pastu tak kawan dah...etc.

ColourfulSock said...

Nak swim style apa Cik Esah? Breast stroke ka? All the best!

Hjh Esah Jolie said...

Rad, tu lah pasal...

Stoking..joke?

Lee Novotny said...

sekali makji meroyan,...aiyoo mak takottt!!!! **lariiiii :P

pakmat said...

..the good..to my mind, you r not too far out..just take a leisurely swim back..
..the bad..get that inquest going..he may be an addict, but that does not make him less human..
..the ugly..is it?..its only pesbuk, after all..a light addiction of the cyber kind..

Anonymous said...

Hi Hjh,

Saya ni baru kuar/discharged from hospital di glenfield mental h'pital leicester. I am now on venlafaxine and lorazepam.
Harap2 lepas ni xdelah perasan suicidal tu..tapi kalau nak suicide orang lain tu tak taulah sebab tgh tensi phd ni.

mamat venlafaxine.

Hjh Esah Jolie said...

Lee..wahh..meghoyan kah I..huahuahuahuaaaa.

Thanks Pak Mat..what a nice things to say. Appreciate it.

MV....belum pernah I dengar org buat PHD nak bunuh diri.Nak nak orang melayu...

Anonymous said...

HEJ,

There's always a first time to everything..saya kena tahan under section 2 duk dlm jumpa macam2 orang yg lagi teruk...nasib baik lah saya ni masih siuman, depression disorder ..kalau kena bipolar disorder mau kena section 3 doing time for 6 months.

MV

Hjh Esah Jolie said...

MV - Mental Heath 2 is a section in MHA for meds professional provision time to assess a patient, based on recommendation (in yr case, I assumed is by yr GP...based on yr suicidal thoughts lah kot) Yes, you canm see macam-macam pattern orang dlm section 2..sebelum mereka tu di section indefinitely or to be reallocated to local community team. I have to disagree with yr 'first time to everything'. People can get depressed in all circumstances,how they managed it its depending on their own cognizance.My experience is, org melayu beragama islam..jarang nak memeberi peluang depression mengambil alih 'akal' mereka.One of the beauty, kita didik percaya dan meletakkan kepercayaan kepada Allah, so that belief in itself, gave us Muslim a strong mental health. Itu pendapat saya. Kalau kita benarkan akal fikiran kita ditekan, maka kita 'mudah' ditekan. Kita ada masa-masa kurang siuman...syukurlah u dah OK. PHD is not a knife to yr throat, so tak payahlah you nak menyusahkan kepala you sesangat. Nanti you dah tak sihat..u kemana dan PHD pun kemana...

Anonymous said...

tkasih HEJ,

Saya ni bukan tak solat, solat tapi sebab saya ni manusia. My weaknesses as human being somehow over-ridden my rational thoughts at those points in time,ada masalah lain sama...When I was in the ward I managed to read self-help books on motivation & mental health issues etc. I harap I would be able to control my irrational thoughts by replacing them w rational believes. Betul tu, lepas ni jumpa community support group on a regular basis and also my consultant doc in a nhs clinic here. I learned abt psychology the hard way, ...I have never read such books before and never got to know abt ways & techniques to avoid depression etc. Now that I have read them books I hope I can better control my thoughts. Duduk kat dalam tu satu pengalaman yg x dpt di lupakan, makan free tu best lah gak, selain jimat bil api air, orng kata makan tanggung berak cangkung :-)

MV.