About Me

Thursday, May 20, 2010

Amaran Kerajaan Baru UK

I am writing this while I am still at work. I have to tell you that...I ni jarang sungguh membuat kerja-kerja tak bermoral seperti ini (menghapdate blog diwaktu memakan gaji) but...sementelah FB adalah dibenarkan dan salah satu daripada cara saya berhubungan dengan orang (bukan katak), saya adalah terdedah kepada anasir-anasir yang bisa meng induce sakit hati melampau.


Too bad (unless I ni dari kuwarga hendia yang boleh pilih menantu pakai catalogue) we can't choose who we will be related with.


I am quite traditional in terms of forming relationship. Meaning (if I ever get this right...) kalaulah kita nak berkawan ke berkawin with people with low level of consanguinity dengan kita...bukan ke kita patut mempamerkan sikap jatidiri yang comel? As in, kalau boipren/gilpren kita nak kenalkan kita dengan makpak or kakbang nya, bukanke kita ni kalaulah boleh...ambik crash course from ladette to lady something like that lah..kan?


Adalah sorang budak pompuan ni....nak kata sekolah tak tinggi...boleh la. Mula-mula jumpa...tak nak make effort pun nak berkenalan dgn bakal kak ipau nya. (ke kak ipau yang sombong?) But..dalam sombong-sombong kak ipau yang sorang ni, perasan jugak la yang bakal adik ipau tu kureng sikit ceciri kemalu-malu an nya..yakni..kalau datang bertandang 1st time umah makpak boipren you, idok ke..kalau tak nak volunteer basuh pinggan mangkuk, kau bawak lah buat moktan setangkai ke se plestik ke kan? Tidak.....kau bawak karipap kau saja...dan juga telepon bimbit kau yang berbunyi setiap sepluh menet tu.


Kau boleh pulak dok atas kusi sambil pose-pose Donatella Versace sambil makan kuih. Pastu..tanpa menghiraukan orang lain..kau hambik kesempatan lak menyambung episode dating dengan sibudak lelaki tu...didalam umah makbapaknya!


I remember when the deadman memula introduce I kat mak and adik pompuan nya...dihari konvo, I punyalah tertib mengalahkan penari ballet. Orang tanya sepatah, I jawab sepatah...kalau bersalam dengan mak sidia tu cium tangan you...tunduk macam kepala berat 20 kilo...jalan macam Puteri Cirebon Jaipong lagi. Senyum jangan cakaplah....nak dapat approval punya pasal (last-last anak jantan makcik kawin dengan bohsia Kuala Selangor gak, makcik)


I sent my MIL-to-be-tak-jadi postcard gambo Lady D lah..gambo Bakingem Palace lah..gambo Big Ben lah..not forgetting little souvenirs yang boleh masuk dalam envelope, tu dia punyalah nak ambik hati.


And majority people I know did the same. The 1st impression is the 1st hurdle. Walaupun mak boipren kita tu idok la sebaik mana, ada pulak yang selamba aje mengomen pilihan anak jantan mereka didepan bebudak pompuan tu...as if anak jantan dia tu Prince William. Ada satu case yang I takleh lupa...my fren ni anak datuk you, but so down to earth. So she was introduced to her boipren's mum. nak jadi cerita, anak jantan makcik ni bakal loyar githoo...and this girl, had to repeat her final paper tah hapa pasalnya....so makcik dengan kaw-kaw nescafe tarik terus tarukkk ini pompuan anak Datuk yang kununnya dia tak responsible, periksa dah fail and tak sepadan dengan anak jantan nya. This anak Datuk terus terkuciwa, merasa dia telah di hena oleh bakal mak mertua nya. And this makcik boleh pulak pi cakap kat this girl anak Datuk, mak bapak awak tahu tak awak ada boipren ni??? vah,vah, vah!!!!!


Kebetulan, parents this girl yakni Datuk/Datin ada kat Sheffield masa tu nak visit anak pompuan diorang plus nak lah jumpa for the 1st time bakal menantu (si jantan anak makcik berlagak ni..) Hah kau...terdiam makcik tu bila on the spot dapat tahu yang sipompuan ni anak Datuk/Datin ni...


I don't know what happened to the couple in the end, but some years ago, I nampak kat Majalah Mona, ada gambau kawin this girl dgn another anak Datuk jugak..(so, padan lah muka kau Makcik oiiii!)


So, back to this girl yang sadly, menjadi pilihan adik ku jugak untuk dibuat bini. Dah jadi bini tu pun satu...with world latest technology with many disadvantages...aku telah dipaksarela menjadik kawannya alam pesbuk itu.


Dan bermulalahhhhhhhhh adegan-adegan yang boleh mengakibatkan muntah darah yang kronik...tak pun, perputusan sedara via pesbuk. Hish..memang nak jadi sangat dah ni. Bebaru ni, I mintak lah nasihat...kat barisan kakak ipau yang lain...ni dah kes takleh tahan lah ni. Kakak ipau yang terang IT (FB) kata..alaa..kau hide aje laa status dia, so kau takleh lah nampak adegan 'too much information' dia tu. I cakap..sudah..lama dah ku buat menda tu. Tapi malangnya..sebab ku berkawan dengan si laki nya, maka sebagai bini..dia berhak lah meroyan tak hengat kat page laki nya (yakni adik I)

I told the 2 kakak ipau...perlukah aku sound aje dia, sebab macam tak syiok la mengata belakang-belakang kan? hasrat I macam dihalang pulak oleh kakak-kakak ipau yang lain, kununnya, nak menjaga hati adik kesayangan yang dah persis dibagi makan nasik kangkang aje gamak nya.

Sekarang ni...ada perkhabaran terbaruuuuu lagi sensasiii...yang dah diannounce secara berjemaah laki bini dalam pesbuk (I doubt ni kerja lakinya...but tataulah, sejak dah makan nasik or minum air kankang ni, dah terlain pesen ke) I should be happy lah akan perkhabaran gumbira itu...but trust me the perkhabaran gumbira bukan setakat terhenti at the actual reason of announcement malah.....yang terbaru ni, as in today...(nampak benau kau makan gaji buta berpesbuk sokmo) ada pulak terselit the chronology of event leading tu x meeting y. Sial tak Kiah?

Yang aku palinggggggg tak larat....rakan taulan sahabat handai and adik beradik sebelah sinun kemain handal pulak encourage banter-banter yang berbau semi lucah yang memang tak sesuweiiii untuk tontonan kakak ipau yang prude ini.

I was made involved in their banter involuntarily..and aku benci,benci dan benci.

I am so sure I have one less friend in FB tomorrow. Cakaplah sepatah lagi...ku remove kau tanpa belas kasihan. Nak kecik ati, kecik lah!!!!

Sekian.

16 comments:

Budak Lurpak said...

ini sudah tahap menyampah gile dah makji esah.. apo nak buek, dalam banyak2, akan aka terselit ipau yg kureng best..hekhekhek

Anonymous said...

Delete je mak aji. Having her as extended family doesnt mean she has to be our friend, aight..?! We have the 'privilage' to choose the 'privilage' ones to be our frens. Bukan snobs tapi nak ngelakkan unnecessary sakit hati. Life's too short, mak aji.. ;)

Sally Mally

Dils said...

ini macam, bole pasang screenshots masuk dlm site ni.

http://stfumarrieds.tumblr.com/

Tuan Zahara Rohana said...

kesiiaaan adik hjh nie..it's reality bites dik...in-law became out-law...hehehehe

NenekPenne said...

eeh sesungguhnya tidak lah aku faham apa bendo yang ko cakap ni...

tapi aku baca jugak sehingga ke titisan noktah yang terakhir...

Anonymous said...

Makji,

Kamek hide notification sidak2 yang sik-perlu-dilayan-tapi-kalau-delete-kecik-ati. Baru aman baca news feed.

catwoman

Anonymous said...

tak paham entry kali ni.

aking said...

galoks sekals kan betins tu??**ops**hahaha

Hjh Esah Jolie said...

BL..mmg tak tahan dah ni...haipp..haipp...

Sally, nak delete kang..kocik lak ati laki eh...

Dils..????

TZR..outlaw sgt tu idak la..bab gediks terlebih yg tak tahan tu...

Nenek..timokasih..entry kepalo kusut mmg susah nak dipaham..melainkan org yg menulih eh..

CW..udah di hide, tapi sidaknya masih keluar dlm newsfeed adik mek..nyengut gilak bah!!!

Anon..tough la...hiks!

Aking GP...galoks..gediks...hishhh!

Cik Kiah said...

meh sini i cili mulut dan karipapnya...oopss!

Izuan Kunang-Kunang said...

Esah, macam drama spektra pasal kawan uols yang anak datuk tu..hohohoho. Haishhh, what can I say, sometimes to have family, sepupu sepapat, makcik atuk uncle bagai in FB are rather annoying than mengeratkan silaturrahim..So, I end-up dengan membuat group-group my friendlist. Senang nak dihide mana yang tak patut..

Manal said...

good thing u dont have to meet them that often in real life too?

As said...

Motif cerita kisah karipap makan mentimun menghasilkan x+y ? tak paham sungguh org jaman skang yg tak tau malu ni...

As said...

Oh oh Kak Esah..comment sblm tu khas utk mereka yg suka menjaja karipap kat FB..bukan refer to ur entry :P

Typhoon Sue said...

i just realised tonite that one of my fb friends had removed me from his list. Not only that, he has taken to even block me out so that i don't even get to see his profile anymore, not even when i clicked on his name on one of his past comments. U know how i feel abt the whole thing? Nothing. Absolutely nothing.
He's not such a good friend. In fact i can hardly call him a friend. Acquaintance maybe. And I've been rather sick of his 'macam bagus' status everyday. Been thinking abt removing him but hasn't made a move.. Though i wish the move was mine, i don't mind 'losing' him at all. in fact, i feel kinda relieved.

My point is makji, maybe it's not so bad. Maybe one of u needs to do that. Maybe it's for the best.

So don't feel too bad abt it. Just block him and be done with it.

Anillynnette said...

Delete sahajork! Why do you want to go on having this heartache? It is YOUR FB, YOUR rules.

I agree with Sally Mally.

Oh, I'm a big fan of yours. Love your blog. Keep writing.