About Me

Saturday, April 20, 2013

Sensitip Kah I?

Hosmet saya kata....saya ni cepat naik darah.  Amma saya pun kata begitu jua. Adik-adik saya pun kata begitu jua.

Might you want to ask, what prompted the comment from orang-orang diatas kan?

Hosmet saya terdengar saya menempik puak2 bank dalam phone. Amma saya pula tengok saya marah doctor spital Seremban tu dengan sadis nya. Adik2 saya terdengar conversation saya dengan Ketua Jururawat spital Seremban.  Tu aje lah...terus kena chop cepat naik darah.

In my defence, orang bank call centre dari negara Ammapodi tu telah membanyakkan songel nya dikala saya baru aje sampai ke bumi Hinglen dengan tak cukup tido segala. Pernah tak uols dapat phone call, dia  nya yg nak bercakap dgn kita...tapi dia pulak yg banyak songel macam you buat salah dgn dia. Well...bad day sungguh untuk si Param tu.

Saya bergaduh dgn doktor spital pun bersebab. Dah ditanya baik2...berlagak student doktor tu. Saya tanya kenapa, kenapa dan kenapa, jawab nya tak acuh saja. Tu tak termasuk janji pelesu nya kat mak saya.

Sister Nurse tu? Aiyoh..pun berfeeling macam dia warden asrama so kata-kata yg keluar dari mulutnya tak soothing langsung, tah cemana dia qualify jadik nurse pun saya tatau, gamaknya dia patut kerja wad psychiatry maka tak kan panjang lah nyawa nya.

The thing is for me, when I did all that, it pays. I marah doctor tu, maka secepat kilat mak saya dapat jumpa consultant dan katil nya yg rosak telah ditukar.

I marah call centre tu, maka berkoyan2 email permohonan maap saya dapat dari bank Baklava tu dan mereka reimburse benda yang di caj secara haram oleh restoran KL jahanam itu.

Sister Nurse tu, tetap gak takde perubahan. Tapi gasak dia lah. Dia yang ambik akad nak jadik nurse kan? So kalau dia tak buat kerja dia dgn baik dan disumpah orang, maka suweyyy lah hidup nya.

Talking about suwey...nak lah juga saya nyatakan disini, bila mulut kita suka bercerita hal orang (err, aku kah ittew?) buat dusta dengan orang etc etc, lepas tu nasib kau manjang malang kena tipu lah, kapur lah..rumah kena pecah masuk lah (utk kali ke sejuta) maka perlulah ko reflect dan mintak mahap kat orang yang kau ada buat salah tu ye? Yes Kiah...tell MG I am not sindir ing him.

But when you know that you only acted in good faith, and bila orang buat remark camtu, maka terasalah hati besar ku dan bertukar menjadi kecil, kan? Ye lah..kita kan nak menegakkan kebenaran alih2 kena label kaki gaduh.

But then I pikir balik, kebenaran juga boleh ditegakkan tanpa pergaduhan.

Tu belum lagi bila I balik kampung and jumpa sedara mara yang nasibbb baik tak mati tu hari...atas paksaan manja my mother. Then all your sedara mara tah siapa bagi mandat, taking liberty pi cakap kat I yang I ni sombong lah, mementingkan diri sendiri lah etc etc...

If you were like me, you heard a lot of that and it made you feel that there must be something very different about you. Made you convinced that you have a fatal flaw that you feel you had to hide. It really made you think there is something wrong with you.

Komen2 puaka camtu...on good days, you can actually let it passed. Orang nak cakap apa, cakap lah kan. Yes, there's time I am sombong, selfish what have you but when I look deeper, dengan certain-certain orang saja. Life could be easier if you can just say to that person you being sombong selfish tu that you ekcherli nya memang tak suka kat dia hence the attitude lah kann? But if people can't take a hint walaupun depan batang hidung dia, you spilling the beans of your real feelings is like pertumpahan darah going to happen.

In counseling room, I selalu cakap yang having a sensitive nervous system is normal. Being sensitive is a basic neutral trait. We could probably inherited it.  Being sensitive means that we are aware of subtleties in our surroundings. Macam secara tetiba you rasa orang sedikit lain dengan you, you terasa lah kann? Semalam bertepuk bertampar and lusa nya sampai sekarang jawab telepon tak pernah. Kita ni cari lah jugak kot kot ada salah dgn dia. Tapi kalau dah check2 tak ada, dia pun kata tak ada apa2 tapi tetap jugak berkonsep tak nak layan you, maka kita elok lah jgn buang masa, kan Kiah?

Tapi kan uols, being sensitive to surroundings has great advantage.Ye laa, orang yang kuat terasa ni deria rasa memang lah power. It make you very cautious and activate the thinking cap too.Macam org pompuan la, ni kes yang dah terasa akan kesiamangan lakinya, and from she she will be prepared. However in our culture, possessing this trait is not considered ideal. Well meaning parents, sedara mara and kengkawan probably tried to help you 'overcome' it. Like one friend said to me, kau ni sensitip sangat lah..you should go out more. Ptuihhhh la sangat.

Tapi apa-apa hal pun, I think we all know yang betapa kita tak kisah pun apa orang nak cakap kat kita opinion diorang, terkadang hati akan terasa jua, nak nak pulak selepas kita ni berfeeling martyr menegakkan benang kering dan basah.

Then of course u mengeluh, why do I bother???

You know, hantuklah kepala you beratus kali...buat lah teknik reflects tak pun buatlah style orang bijak supaya berfikir sebelum bertindak, things happened because it has to happened, kan?

Let's look back (okay, by this I mean..I lahh) you know suatu ketika tak berapa lama dahulu ada kawan saya yang kata dia mempunyai rezeki melimpah ruah bak Ratu MLM si HH tu, dia ni pun lebih kurang...beli apa2 and pergi mana2 kerana buat laporian live dari kedai or tempat dia visit tu. Ye lah..nak orang tahu lah ka. Biarlah..dia ada benda nak menunjuk, siapalah saya yang hanya baru laa ni mengikut desakan peer merembat beg elvavi (pastu pakai tak reti) Kawan saya kata dgn saya, dia nak fund lah project akhirat saya. Pompang pompang dia berjanji. Ada ketikanya saya sangsi tapi dia guna pendekatan..cakap depan rezeki. Cable dia, katanya power sungguh but lelama terserlah ketakmasukan akal dan I pun jadik fed up. Thing is..I tak kesah sangat bab propahan tu..ye lah, kalau dia tu banyak duit..err, eh, saya ekcherli ada ramai kawan orang ada-ada, tapi idoklah menunjuk cam nak rak macam dia tu. If can I kawan dgn orang tak centre akal nya, kalau setakat Ratu Propah untuk hiburan sendiri, apalah salahnya kan? Musuh jangan kita cari gittew. But bukan stakat propah aje dosa nya, main batu api pulak tu. Selama ni mulut yang ditahan2 tak nak memaki...akhirnya, kenalah dia sedas tua. Terus I potong kek.

Ada gak kerugian nya memotong kek..ye lah, berkawan dari zaman anak dara..sama-sama nak mengejar mimpi (dia active kejar laki) bila dah berumur, kelakar ingat zaman lama and how things change..mentally..physically. Rugi lagi satu...tak dapek den makan masak lodeh omak nya. Tu jelah. Well...things happened kann?

Kalau nak kira rugi, kalau nak hidup dalam keadaan cautious sentiasa....baiklah jangan hidup kan? Bila rasa sakit, belajarlah mengubati.

Sendiri. Besok adalah hari yang lain dan ada hantu lain pulak yang menunggu.

Gituh!


4 comments:

MakLeemah Cleopatah said...

a-ah sangat!! hari tu pun macam nak naik darah dengan ai jah..joking je walauponnnn... takutnya mak nyah oiii!!!! lots of love!

Makji Esah said...

eh eh..bila pulok awok heyyy? gurau2 in writing ni..okay lah anything in writing can be easily misunderstood. ker, awok yg sensitips?! larikkkk

ummisara said...

mak ji...

I suka statement nih 'Bila rasa sakit, belajarlah mengubati'

I pun nak kena renungkan diri sendiri...lepas tuh jaga hati sendiri heheheheh

Makji Esah said...

Ye lah kan Ummisara, kita ni kalau merajuk mana lah ada orang nak pujuk kan????