About Me

Sunday, July 18, 2010

'When You're Calmer...We Should Talk'

I got a text message from DD today.

'When you're calmer, we should talk'.

I try to remember him. You sent text like this to a laki/bini, after a huge row and both of you need to resign yourself away from each other. Pernah ke aku kahwin or ber gewe dengan dia? Tidak, but it is either he is a jantan blessed with mega self-confident and muka tak malu or, he must have undiagnosed learning difficulties. I pun tatau.

If I am the kaki gaduh...or shall I say that if I care, I would have call him and ask, what do you mean by that?

Some men like to pretend that they mean exactly what they said and blamed women for over-interpreting. Jahat kan, Kiah?

And if we women do like to over-interpret, why can't they see that is because of them not communicating properly? Ye la..bila partner kita tetiba berubah menjadi terencat akal, tak ke kita ni akan mengesyaki sesuatu? Cubalah cakap dengan kita betul-betul...apa dalam kepala hotak they all tu, takdelah kita susah-susah nak buat calculation salah 2+2 dapat 5 kan? Hilang macho kah if you're being expressive? Okay...having telepathic ability (kalau lah ada) is cool and impressive but marriage and relationship needs physical exercise, okay? Don't expect your wife to know yang you sayang kat dia, if you only say it dalam hati.

I only ever had one serious relationship with a man who has problem expressing himself....while we were together. Tak tau lah apa masalahnya. I think and I believe, when we are still together, he doesn't know what he wants. Men are a good juggler. They juggle things carefully and somehow, able to concealed their obvious motive. Like, I love you...but the underlying truth is, I still want to keep my option open, who knows what is in store for me next. I think.

Of course la...universal consequences nya, they always realised that we are their 'one' after we left or after things between we and them are irretrievable.

Serupalah macam set-set yang me manipulate kan kepandaian beliau dan membuat orang lain terasa bangang. Like this guy I know, adalah suatu ketika berkecik ati dengan I. Rightly he told other people how he feels. Biasalah..bila kita ber emosi, kalau apa yang kita rasa tak kena tu macam the world and the people are all against us, walaupun itu hanyalah perasaan kita aje. So, this other people he told, pi la cakap dengan I and I pulak gi lah tanya kat Mamat ni, you apahal nak kecik2 dengan I? I would expect dia cakap lah apa dia tak puas hati dengan I kan...and then we can clear the air ke hapa. Tidakkk uolsss. Dia mengambil langkah menyalahkan si tukang bagitahu kat I tu and announced, oh..they all tu salah faham. Ceh..patut ke? Kalau you tak nak mengaku salah you, janganlah pi kata orang salah dengar ke, salah paham kan?

Samalah jugak dengan yang menyalahkan Facebook, yang ter automatically delete kita kan, Desert Rose? Tak nak kawan, cakap aje lah kan? (Pssstt DR, ko jangan branikk delete aku ye?)

So DD. It is now rather obvious that dia tak rasa langsung how he has offended me big time and aku pulak nak disalahkan kerana naik angin?

And why should I talk to him anymore? Apart from pleasing Kiah dengan goss-goss terbaru pasal DD, I really can't see the point menyakitkan hati aku sendiri dengan bercakap dengan orang yang terlampau pandai tu.

It is interesting to know what he thinks happened between us and what he thinks or what he have to say. But, aku idok lah nak menelepon ye, Kiah?

4 comments:

Budak Lurpak said...

Hek eleh..apsal DD tu? tah hapa hapa.. org mcm ni mesti perasan diri bagus..takdak langsung salah dia...yg salah, kita la kan...

mokjadeandell said...

makcik ni macam busy body pula nak comment .Anyway,in my opinion lah we women are like xray photos,nampak tembus.But men can keep their motives close guarded sampai tidur sebantal pun tak mimpi sama.Tau tau saja :I dah menikah lagi satu.
As for misinterpretation or over interpretation tu kaum hawa juga la yg kena.Depa ..hm mana ada?

NenekPenne said...

jantan memang mcm tu, nak suruh kita fikir sendiri...bila fikir sendiri, mcm2lah yang kita fikir..
apa salahnya cakap terus terang kan...abis citer...

Tuan Zahara Rohana said...

Not worth it my dear..not even a penny....