About Me

Saturday, July 10, 2010

Update

It is Saturday..and I am at work. Workaholic kah? Well...tidak juga lah. It's a shame that I have a job that doesn't finish when I want it to. People breathe 24-7. My work is around people. The duty of care (benci tau aku sebut ayat ni) lies on my hands, unless if I am not in the country or not assigned to be on call. Trust me...I don't earn like the City bankers or any other health professionals. Social Workers got paid shit money and the risk of us facing a declining mental health is greater. So friends...please watch out ye. Leave me instantly once I started to exhibit signs of psychopatic behaviours.

Some of you who commented on the last post, asking and hoping to hear the other party opinion on long distance relationship. Eh..tak ke kita tahu orang jantan ni bukannya suka memeningkan kepala? Sebab dia boleh cope lah yang dia boleh dok jejauh kan? I only know handsful of people in similar situation. Ada yang jumpa 6 bulan sekali. One of the criteria berchenta jarak jauh ni is kita perlulah mempunyai hati yang agak kering. Bukannya suka-suka, but in some cases..terpaksa. Kalau dah rezeki kita bukan dekat dengan tempat tinggal orang yang kita chenta, nak wat cemana lah kan?

One of many things I am envious of men is their ability to switch off. Takde gunanya nak stress pasal benda-benda yang kita tak leh nak buat apa-apa. It is either you nak buat or tak nak buat. This is the deal...I have to work and things are better elsewhere. If you want us to work, this is it. We can only see each other this time and this time. Nak hambikkk..tanak, syudehhh. Like that lah. So I bet, if you want to ask the other party, they are likely to say..laa...nak buat cemana. Kena tahan lah. Then..jangan pikir bukan-bukan.Itu lah resepi penyelamatnya.

This also applies to those who get stressed memikirkan perangai laki and boyfriend yang tak serupa laki or boyfriend. What can we do apart from hoping? Kalau dia nak berubah, dia akan berubah. Kalau dia tak nak berubah, kitalah yang kena berubah. Its either kita berubah taste dan mencari pengganti or kita berubah sikap dari menjadi agensi pemikir antarabangsa to lantak lah kau nak buat perangai biawak pun asalkan kau tak kacau duit ku. Boleh camtu, Kiah?

Ada pulak yang bertanya apa nasihat yang patut I kasi kat Nenek Penne. Jawapan saya senang aje...kenapa pulak saya kena bagi nasihat kat Nenek Penne? Dan adakah NP memintak nasihat kita? Whoever you are, I am sure Nenek Penne would be so chuffed to know that ada jugak orang concern. Macam ni lah...rightly, we have to assume that anyone of us have capacity to do and to carry out what they think is right for them. Things that people do may not be right to us. I went out with my ex when he was still married to his wife. All the time we were re-going out, he was more honest about his feelings to me than he ever was. I don't know why but we, as a person are usually truthful to ourselves when we are racked with guilt. What is there to lie and hide about kan? Looking back, morally it was wrong. Wrong in the sense that he was actually someone's husband. But he is also has right to have friendship with almost anybody he wants. Point I am making here is that, I didn't set out to steal him.

People rarely want to hear other people to tell them to stop doing things that they like to do. However wrong that may be. We usually know what we are doing. Question is, can we really tell whether that is the right thing or not? Hardly. You have to live it through to know and to see. Like, twenty years ago, we all think that Agassi lah yang mempunyai rambut yang paling chantekk kat muka bumi ni, and kita tanpa rasa was-was telah menyuruh kawan kita yang kununnya pakar menggunting rambut, memotong rambut kita gaya Agassi. Tup-tup...gambar kita berambut Agassi itu muncul kembali dalam Facebook. Seraya hati kita pun berkata...what was I thinking..(and lahanat kau who unearthed that pic and tagged me)

Apa yang kita baca dalam blog kadang2 boleh dijadikan pengajaran. Ada jugak benda yang kita tak berapa berkenan..like set-set suka tayang handbag and tayang segala macam. Some of you may like handbags and worshipped that kind of blog. I ni, kurangg sikit. Ada pulak yang suka tayang brand baju apa anak dia pakai. I pulak tak boleh fit in kat dalam blog ber temakan keibuan sejati ni. Ye la..I kan takde anak. The only blog orang yang ada anak yang I suka masuk pun dah berkonsep chipsmore dah sekarang. Blog orang PHD pun I jarang masuk jugak. Malu la weh..kita pun degree ala-ala hidup segan mati tak mau gitu. Tapi I suka masuk blog orang buat PHD yang sokmo berseteru dgn supervisor nya tu. Berani kau..nak sangat ke kau di fail nya???

I don't write to preach. Far from it. Unless you are really after my opinion and wouldn't mind to be slapped with the potentially blunt comment, please do not ask me to give advice. I am a bad example as it is.

Let's just read with an open mind. Benda baik, kita belajar. Benda yang tak berapa..kita tengok je lah..(pastu kutuk sambil makan cekodotsss kat Seksyen 13 kan, kengkawan????)

Cheerio. (Go, go Espana!!!!)


6 comments:

Hanee Salmia said...

Salam ziarah dari Hanee.

Hanee ada baca beberapa entri , tapi tak tahu nak komen macam mana, saja tinggalkan jejak di sini, sebagai tanda menghormati tuan rumah.

Ada beberapa perkara yang Hanee pelajari di sini, terima kasih kerana berkongsinya.

Salam perkenalan...

NenekPenne said...

ha ha ha....
oh i tak tahu ada orang mintak pendapat u to advise me...
tapi rasa terhappy sebab u tulis pasal ai.. :)

mmm mmmm... fikir panjang ni....

i ni dah jadi mcm u, dah hati kering, what i learnt is tak payah lah nak jadi pemikir antarabangsa... buat penat otak jer...

some fikir i ni parah and tahap kronik... ha ha ha...tak lah.. i'm okay lorrrr

tengah google maksud 'chuffed'..tapi tak jumpa pun.... apo kobondo tu eh?

kalau kita keluar dgn suami orang dgn intention tak nak rampas laki orang tu, kira ok tapi kalau kita punya intention tu nak rampas laki orang tu, kira salah lah...

kalau my ex tu nak keluar dgn i, tu dia punya masalah.. yang masalah sekarang ni, dia punya wife tu tak bagi kenapa??? walhal i lebih kenal my ex daripada dia... :P

agaknya bila bercerai, silaturrahim tu kena putus, standard nak kena jaga, kena ego..ooh baru i faham..

sorry i dah terkomen panjang kat blog u...

NenekPenne said...

ooh nak tambah lagi...

i suka cara u berfikir..... seriously i sukerrrr....

nbns said...

Makji,
Adakah dikau yg menelepon diriku sehari dua yg lps ini?
-nbns-

Dibiee said...

I LOIKKKEEE... GOOD OPINION & U ARE RIGHT!

Anonymous said...

sis jolie...tuu... laa kann....pendapat sis lain dari lain...meresap ke dlm jiwa..coz sis ckp frm ur heart...and its genuine...ada pro and contra..see now sy dah ada 2nd tot fr nenek penne. mostly semua women akan beri opinion to nenek penne mcm green apple termasuk laa sy...
thanks for sharing sis jolie...

eka '79...