About Me

Sunday, January 31, 2010

Update

The recent trip home was good, albeit badan I yang sakit-sakit setelah menyapu sampah seluas 2 ekar itu. The thing is, I'm not so good with household domestic, so allocation of housework telah telah di assigned adalah mengikut kebolehan si kena suruh. I cannot (won't) cook, so kerja-kerja memotong bawang dan sebagainya idoklah diberikan kepada kieww.

My mother dengan tak disangka-sangka nya decided to do a pop quiz on me masa hari kenduri kawin tu. I wanted to keep a low profile (plus taknak lah mencuri petir dari pengantin yang tak berapa baru tu) by opting to doing my round and doing the odd jobs. Tak. Dengan sesayup-sayup nya I was called every 10 minutes and disebabkan panggilan tu dibuat dikhalayak ramai, nak buat pekak pun tak boleh sebab ada aje volunteer (especially yang kecik-kecik tu) yang akan menguatkan lagi loud speaker...Mak Ngah...Wan panggil lah. So, cemanalah aku nak lari kan? So my mother decided to ask me if I know some of the guests. Some of them yang last jumpa masa aku tengah comot-comot 30 years ago, but nasib baiklah kita ni berotak Intel Pentium bukan Celeron, so I am able to remember at least 60% of them.

Most of my relatives, akan ketahuannya I ni adalah penduduk tetap Tanah British, teruslah nya pun ka skipping London gittew and not wanting to embarass them, I replied back in English and of course bila aku ber skipping, orang pun menonton macamlah aku Carol Volderman Kiah oiii. I disagree completely with Kiah yang kata I ada Queen accent, but of course when you use English as a first language in the UK, to avoid misrepresentation of words, we tend to emphasis on the enunciation.So when I told Kiah that she should TALK not NAG to her roomate, I may have boosted the T-A-L-K pronounciation, instead of 'TOK'.

Some makcik complimented depan-depan adik-abang-pakcik-datuk how 'solid' my body is. Of course mulut lancang nak jawap..ye lah...saya kan anak dara sunti, takde pencemaran getah asli lagi ni, but the mission is not to brought disrepute to nama baik makbapak, I senyum-senyum and jawab...hehehhee like kerang busuk aje.

Hasrat nak makan nasi minyak sampai lebam terhapus begitu sahaja, sebab by the time orang dah surut, nasi minyak pun dah habis ditapau oleh sedara-sedara yang tak bertanggungjawab, so after the kenduri finished, we (I dengan adik-adik I) pergi tah mana-mana tempat makan and makan nasi paprik.

Of course, missi pengaman kali ni tak lama, barang seminggu aje. So I really had struggled with jet lag, badan penat and PMS. But dalam emosi yang tak menentu ittew, I sempat jugak membuat kerja-kerja terkutuk dibelakang Kiah,one of them is membuka luka lama.

Ada jugak episode yang bagi menyakit hati..especially when people freely think yang I ni takde kerja lain but nak mengutuk orang aje.Sukati you lah.

Kiah, being a lovely person that she is (although I takdelah cakap depan dia yang dia baik...that is the true feeling, where we tend to hide it) dengan senang hati nya menjadi supir ambik I dari airport (oops..sebenornya Kiah, aku yang salah bagi flight info) and membawak I pergi shopping last minute membeli meggie kari letop ku. Kiah also kindly drove me to the area rumah Izat Emir to deliver kopok untuk NBNS yang almost nak berpatah arang dengan I sebab telah membuat janji palsu. While we were drooling tengok rumah yang bagak-bagak, we started talking about anak Izat Emir yang ada 'ehem-ehem' dengan the latest Sultan, only tup-tup, the previous Sultan mangkat on the same night. We also talked about another daughter of Izat Emir yang menjadi pojaan laki Kiah. But instead of speaking with tinge of jealousy, I'm sure me and Kiah were talking about her like a desperate-sex-starved lesbian. Kan Kiah?

I had a lot of time to think and reflect since my return. Kiah said I should move on. The moment I set my heart to do the same, the cashier boy in Giant Supermarket tu cuba nak ayat I, not realising that I'm old enough to be his Mum.Then I realised that I had encounter a lot of proposition from any walk of life and never even consider.

I got reunited with someone (pssttt Kiah, masa kita makan kat Putrajaya, dia ni lah yang call nak jumpa) and since I balik UK, there have been strings of long-distance phone calls.

Hmmmm.........adakah I mencari penyakit lagi ni?

7 comments:

rad said...

Oh! *hati mula berbunga2 on your behalf hehehe*
kadang2 perlu cari penyakit ni supaya kita jumpa 'ubat'nya!

Manal said...

eh eh makji, uols tak nyempat mentekedarah tgh2 majlis tu? ksian nya....dapat bau saja.

Errrr.....long distance katanya, kot la doa mak dia terkabul during the reception?

Ina said...

Dear Makji,

Good luck in your new 'venture' ke 'adventure'. Sakit ke penyakit ke kira kemudian...

Cik Kiah said...

Hello you!

I miss you soooo much! Aku hingat akulah long distance chenta ko, rope2nya ko simpan chenta lain sebalik ku..ces!

You have to kiss a lot of frogs to get a prince ( i should know)..bukannya a lot of kissing of one frog hoping that he'd turn into a prince..

Apa2 pun sila hapdate pasal these long distance phone calls tu..tak elok tau simpan sorang2!

cik said...

Wow! Ada cinta dalam hatikah ? :P

pakmat said...

..which is not so bad. actually, PMS..unlike pakmat and some of the policians..all with PAS...Pre Andropause Syndrome..which is worse..:)

Anonymous said...

Kenapa ek...bila aku baca kisah mak jah nie...rasa macam...macam aku kenal dia...anyway, been "following" you since...da 3 tahun kot.
Masih dok pertiiiikan ajerr..=)

eye2eye