About Me

Tuesday, February 09, 2010

Update

Memang dah menjadik lumraah mak-nu-sia...kalau orang lain tak hupdate..nampakkkkkkk aje. pastu speku, speku dan speku.

Just because dia tengah buat PHD, maka adalah alasang nya kalau ku tanya..oii Pook apasal kau tak hapdate, dia akan cakap..aku busy laa, Poon. So, bagi I yang tak buat PHD ni, takde alasang kukuh yang boleh diberikang. Nak tak nak, demi menjawab mulut puwaka kat Tag Board ku ittew, maka saya dengan ini adalah menghupdate dengan protest.

Ye, I adalah busy. Bukannya busy buat KL-JKT marathon macam Desert Rose tu. Pun begitu, hati ini tidak dapat menahan kejelesan bahawasanya, ada lagi wanita-wanita yang bernasib baik dalam duniya ini yang boleh menjadikan shopping secara berjemaah hobi masa lapang nya walaupun semput. Desert Rose, apa kata kau buat website motivasi 'Cara-Cara Mengabiskan Duit Laki Dalam Masa Satu Hari Tanpa Rasa Berdosa'. Nescaya kau akan mempunyai ramai followers dan salah sorang darinya ialah Kiah.

Semenjak I balik dari Malaysia ni, I rasa macam nak pasang resolusi pulak. Hari ni tadi, berterabur orang dalam FB buat status update pasal Perak. Orang Perak sepatutnya bersyukur kerna mempunyai Raja Muda yang amat hensem (bapaknya pun dedolu hensem gak) and sebagai tanda kita meng appreciate kehenseman Raja Peghak, we must, we should hang on to their every words. Of course I have an opinion about their recent political malarkey but since I pun bukannya penduduk tetap Malaysia and after my comments about kepala lembu lah..nama Allah...dan menjolok sarang tebuan yang mega sensitive, maka biarlah saya mempunyai pendapat dalam diam aje and teruskan menulis bahan yang saya benar-benar expert yakni...cara menguruskan permikiran yang tak centre. I was very offended to be accused of berpropaganda gaya Yahoo Messenger like aku ni takdelah kerja lain nak buat. But, like my usual advice to others and now to myself, kalau orang yang salah faham tu, masalahnya adalah dengan dia sendiri, bukannya I. So, I pun malas nak layan. Biarlah.

Kiah & Pilot Cyber-Chendering has been hinting the burning question, followed by Mok si Wawa yang dengan sesejuk salji nya menyindir...sikit2 nak balik Paroi..ada apa-apa ke?

Ye..memang ada apa-apa. Tapi bukan dengan orang Paroi.

Kiah has transformed herself from what she specialise in now to a adhoc councellor, dalam perjalanan balik kami dari KLCC to Giant Supermarket tu. Masa makan-makan kat KLCC tu, I memang emosi sangat sampai nak menitik air mata. And the fact that I dah duduk 10 minit waiter takde pun tanya I nak makan apa, lagi menyebakkan jiwa raga..apasal, I tak chantekkkk ke? Tapi emosi tak lama...sebab rugilah nak nangis-nangis kan..bila all the food is in front of you. Kiah is ever ready to sehati berdansa nak nangis dengan I..and Bella, being awfully cute..alamakk..aku inda boleh nangis..macam mana? hahaha....blessed!

I think, in a way, Kiah gave me something she think I might need - permission to still be in love with your ex. Yes..we are referring to the one 6feetbelow. The truth is that nothing people say will change this anyway. If you're not ready to move on yet, then you're just not ready. I have all the reasons to let go and I think finally I have.

I finally believe what he said and I have forgiven him.He was the nightmare and sometimes it is easier to accept things the way they are than deal with our fear of the unknown.When Kiah dropped me (and Maggie Kari Letop, Kopok Bantal, Teh Tarik Segera and what have you) off, I realised that I have been missing out and wasting the chances of being happy. (But, Kiah only interest was the aksi panas and the lack of it)

So pada malam bulan mengambang sambil menunggu flight sepagi golap tu...I texted my ex. Of course lah this one is still breathing. We had lunch days before. Yes, there was a fling many,many years ago. I ended up broken hearted (aku ni tak habis-habis hati pecah kan, Kiah?) bila berjumpa balik ni (and we spend our extended lunch to lewat petang, sampai ku tertinggal telepon kat opis nya NBNS oii..dan membuatkan kau menjadi padi tertampi-tampi) we realised that the sparks is still there. Tapi masa lunch tu, of course lah I control ayu and tak le nak tunjuk yang hati masih ada chenta githooo.

So, I rose up to Kiah's challenge...that I must leave behind the sad episodes in my life. So, langkah pertama ialah ber flirting habis-habisan via text messages sampai last-last, tertulislah message..yeah..aku chenta..ohh..kau pun chenta. Something like that lah.

So, we have been having long distance chats, love declarations bagai. Memang I mencari penyakit. Penyakit nombor satu....I sekarang bangun sesubuh sepieee...kalau sembahyang nya takpe..tapi pukul 5 pagi dah bergayut kat telepon. Penyakit nombor dua...bila dah berchenta dalam time zone yang lain-lain, mulalah tidur tak lena and makan tak lalu sebab nak menghitung suitable time to call each other. Tapi walaupun orang kata makan tak lalu, takdelah pulak aku nampak perubahan mendadak kat weighing scale tu. Ciss! Penyakit nombor 3...sekarang ni I adalah pelanggan tetap kedai kaplam yang jual phone call yang call Asia murah tu. Every 3 days lak aku dah menonggok kat situ and not only that....well, I'm trying not giving this away, but Kiah & Bella, we may have regular lunch tawww in the future. Maka selepas ni, kapal terbang LHR-KUL to me dah jadik macam Rapid KL aje.

I'm taking my chances now. I'm facing my fear of the unknown. My only regret now..apasal lah aku takde adik beradik kerja Airlines? kan ke senang dapat flight discount. Cesss.

23 comments:

melovesfood said...

wahhhhh....baguss!!! ada "hasil mahsul" yg baik punya dr malaysia ..hehehe

Belladonna said...

Uols, I am sooo happy for you *hugs :)

Dan amin to lunch bertiga regularly, yesssss!!

Anonymous said...

waduh waduh bagus sekali makji..jadi adakah ini bermakna makji akan jadi penduduk tetap malaya pulak tak lama lagi? hehehee...

dari penduduk tetap new zealand
yatie

rad said...

Good for you Makji! And us too hehehe.....*waiting for the updates*
Rilex2 aja dong, nggak perlu serius, ngak perlu ada apa2 expectation. Klu ada jodoh, insyaAllah pasti dipermudahkan ya!

Lobai said...

"Ya Allah kurnia kn lah Hajah Esah ini hasanah di dunia, dan hasanah di akhirat, dan jauh kan lah dia dr azab neraka... ameennnn". Suko amek ati den donga perkombangan seperti ini

Anonymous said...

salam hajah,

all the best..

regards,
dina

Manal said...

Hilang plak my comments tadi.

Anyway, just take it easy and selamat berbunga2...Spring time tak lama lagi kata kan

Desert Rose said...

Wei wei patut la aku sedak je.

Polisi aku, kikih la laki tu selagi daya sebab duitlah punca jantan menjadi biawak , siamang dan sbgnya. So kalau dia sengkek, makanya kurang sikit tendency nak buat perangai huduh i.e belikan condo untuk pompuan lain. Tapi, aku rasa aku ada masalah pemborosan tak terkawal la Esah,walaupun aku adalah sengkek, ni termasuk tak dalam jobscope ko???

p/s : Amboi ko berpoya ngan Kiah ngan Bella ek, cuba try ajak aku tengok?? (dengan penuh ketidakmaluan spt kawan ko yg tak malu kat FB tu)

Iron Butterfly said...

woweeee.... i'm happy that you're happy. nanti balik mesia bleh la kasi i apartment mewah kat london saner tu.. *larikkkkkkkk*

eh apsal ur ex still single? single ker newly-single *menyibuk*

sorry over-eksaited for you lah kakji!

As said...

Wah! Bagai mahu menitik air mata i baca update kali ini. I'm happy for u kak aji walaupun haram tak kenal walau satu inci pun diri mu itu. But i can feel it!

adibah said...

This entry is full of senyuman.. tahniah CikHjhEsah :-)

Drama Mama said...

ha saya juga adalah nak sangat adik beradik yang keja airlines...bole terbang selalu hahaha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

si batun said...

*happy* {^_^}

La Diva said...

AKU DAH AGAK DAH!

pilot cyber-chendering said...

Amboi tetaplah SMESH aku kan???Anyhow mak tak main speku la la, sbb naluri hati ku berkata PASTIIIIIIIIIII*sambil tarik key kak ning*. Syukurlah beb and all the best, seperti biasa doa kieww pd kwn2 semoga semuanya BAHAGIA

p/s; kau ingat kau sorang je di FOTOGRAF (di alam fana CHENTAAAAA)?ops** hehehe

NenekPenne said...

rasa mcm nak dok oversea jer.....
sekali sekala balik mesia mcm best jer kan....

Anonymous said...

takde maknanya adik beradik keje airlines...bila i tanya abang i takde discount ke manjang dia kata hanya utk dia,wife and the kids

menyampah! tatau la betul ke tak i pun percaya je la buta2

anyway selamat hati kembang setaman kak esah!

tireless mom said...

Salam Hjh

Alamak... teraso pulak menghabihkan duit suami, walaupun perenggan tu dituju kepada Desert Rose. Tak po, sobab ekau oghang Paroi, den oghang Pilah, tak main lah nak teraso hati kan.

Tahniah Hajjah. Sure semenjak kejadian itu, jantung tu berdub dab & senyum meleret je tak kigho siang atau malam... Boleh ku bayangkan. All the best to you and moga ada lah yang terbaik at the end of the rainbow.

Cik Puan Kamil said...

Salan Hajah... I am one of DR punya rakan didik and my hubby bila dengar aje nama makcik tu, terus capai wallet pi sorok !! Kah kah..

Anyway, am happy for you...

Anonymous said...

Esah comel,

i tumpang happy tengok u happy...

-blue-

Anonymous said...

makji i need help...

my friend status in FB is "LIFE IS SAD"

is she in huge problem?

i'm afraid she will hurt herself

or hurt other people if she lose her control

how can i help her?

serahkan kepada psychiatric ke?

thank you

Anonymous said...

hai kak esah,
am so happy for u..
all the best luck
(^_^)

tinker_bell

SangDiva said...

OMG, sangat la entertaining membaca blog ini.. hehehe