About Me

Sunday, January 10, 2010

Update

Sekarang ni dah kompem malas hapdate blog. Bila inga-ingat balik takdelah pulak buat resolution nak rajin update blog kan Kiah?

Unlike Kiah, I do not have an excuse. Study pun tidak...anak pun takde. Kerja I sekarang ni..makan,makan dan makan. Maka itu adalah tanda-tanda supaya saya segera ke Tesco yang berdekatan untuk menyediakan stock ALWAYS berkepak yang berpeket hijau.Seriously..I can eat for England. Punah ranah hasrat ku nak pakai kebaya nyonya dihari kenduri kahwin nanti. Maka..mau tak mau..terpaksalah I pakai kebaya amma. Ish..

2,3 menjak ni musim jumpa kengkawan lama dalam pesbuk. Ada yang macam jahanam mulutnya..so sipompuan tu menunggu masa aje nak kena remove.Tapi dah lama gak dia tak meghoyan..until 2 hari lepas. Adalah my fren ni wishing me heppi besday...semoga panjang umur..murah rezeki katanya..dan..semoga cepat bertemu jodoh (what made you think I have passed my sell by date..or takde orang nak huh?) Tapi..with open mind..I harap yang meng wish tu pun ikhlas lah nak mendoakan I cepat dapat jodoh (yakni bermadu dengan Zara Salim Davidson) so with I humbly replied...mekasih...I ni takde orang nak. That is my safest answer...ye lah bila orang tanya..ko ni bila lagi...maka takkan lah nak kata kita ni ada 72 follower kan? So...untuk tidak menampakkan kita ni normal...(apparently) jawab aje lah..tu lah...belum ada yang masuk meminang...or anything sewaktu dengannya.

Tetiba..pompuan jahanam ni pi comment....alah..kau tu memilih..mana ada standard nya orang Malaysia. Tak ke memang harus dibakar bijik mata nya tu?

But I pun diam saja...orang gila,meghoyan camtu kenkadang ni baik tak dilayan aje. Bukannya kita ni tak pandai nak menjawab kan? Tapi kalau gaduh dgn orang gila...tak pepasal, kita pun nampak cam gila jua. (Dengar tu..Cik Undang Ghombau)

Since the new year juga...mana kengkawan I yang ada anak..memasing pakat buat status update pasal anak memasing masuk sekolah. Nak muntah ijau pun ada okay? Don't get me wrong..I ni idoklah jeles...and I think I can understand how excited a parent can get bila anaknya first time masuk sekolah..siap ambik gambar bagai. Ada tu pulak siap ikut anak pergi sekolah...ambik cuti...and setiap minit (no thanks to kecanggihan mobile updates ni) setiap masa pulak nak hupdate status pasal anak nya.

Some is very excited....and status update nya menunjukkan betapa bangganya sang ayah..sang emak melepaskan anak sulung masuk darjah satu (ek eleh..what's the big deal?)

Ada pulak yang semi mengada...(ni kawan I yang mengganti nama diri Mummy Mama ni) yang status update nya berbunyi...Owh..hari ni hari pertama anakku Watimang Landok masuk sekolah...Mummy baru hantar sampai kelas..owh..Mummy is missing Watimang Landok already...(ke aku yang dah dehydrate badan sebab banyak benau muntah ni?)

Ada yang...to me really tak masuk akal...dan menampak tokoh ke control freak an mak nya..(ciri-ciri yang ada pada Kiah) yang update nya macam ni...Hari ni..hari pertama Wawa (bukan nama sebenar..pinjam nama anak orang) masuk sekolah. Semoga Wawa tidak tersalah memilih kawan..be wise my child..Mama can't always be with you. And yes..anak kau baru masuk darjah satu..bukannya masuk ITM Sura Gate dinungggg!!!!!!

Kesimpulannya...Facebook status update semenjak budak Malaysia msuk sekolah ni adalah bagus untuk saya baca jika saya bercita-cita nak jadik supermodel size 8. Kompem muntah sokmo. However..I wish to apologise if some mother do find this entry offensive.Can't help it..kak. Sorry nah?

2,3 menjak ni juga..since I dah terjumpa balik dgn ex-ex school friends...dalam hati, I dok tanya jugak..mana sorang minah ni yang sekelas dgn I. Mind you, I hanya berkawan rapat dengan sorang dua budak aje, lain lenlain tu main senyum-senyum and pinjam buku saja. So I wonder what happen to this particular girl.Taktau tetiba je teringat kat dia.

And today...in my inbox message..from another friend, announcing her demise yesterday succumbing to brain cancer. I am shocked. Dah 2nd time dah..orang yang I lama tak dengar khabar..tiba-tiba teringat..tau tau baru meninggal.

If I may..I would like to ask you who is reading this...to offer your Al-Fatihah my friend Zura. She is obviously in a better place and I hope the loved ones she left behind is at peace at this very difficult time.

17 comments:

aking said...

mak hadir dari GENEVA**riak dok???** tp nok, statemeng mu pasal UITM sura gate tu cam celaka, senak perut aku gelak.....

melovesfood said...

in 5 years time, kalau fesbuk still digilai ramai, saya akan juga menengok statement status yg sama2 dr kawan2 pasal anak sekolah..alaahh, anak masuk nursery pun dah sama kecohnye mcm masuk univ.. And I pray saya tidak tergolong dlm org yg sedemikian kerana saya sedar itu adalah sgt annoying..aminnnnn!!!

Kak Yam said...

I am a mother and I do agree with you some mothers are just plain annoying! Betul, semua mothers are proud of their children tapi berpada lah, jangan over...Nyampah orang tengok.

Same goes to those yang dok gushes lebey-lebey about the hubbies...

l!zs @)--- said...

makjiiiii...kamek penah belaja kat sura gate itewww...sungguh sedeh tempat ya ok...n scary..hahaha..

Anonymous said...

haits... new yr baru masuk tetiba malas dah hupdate.. jgn giteww hajah esah.... me wants moreeee from you.... ahaks....

shida.

Anonymous said...

Hi dear,

You are so so so funny...

Kak Hajah sangat terhibur dengan pilihan-pilihan perkataan anda yang kelas gitu...

monstorious wife said...

me too... I feel really annoying with my fb update recently, kalau tak pasal mak budak sibuk dgn anak nak masuk skolah, sibuk dgn orang2 yang baru dpt baby.. And then anak umor 4 taun nak masuk tadika pon nak update tiap2 jam pasall anak dia. What the hell??

cik said...

Kak Aji..I berdiri teguh dibelakang u..bukan takat update pasal anak masuk skolah...update hal laki bini, pakwe makwe dalam seluar dalam ada pantyliner pun i menyampah ok! perlu ker nak update segela details?
Satu lagi i paling menyampah bila update tak puas hati dgn bos la, tak puas hati dgn colleague la..FB is just for fun..apa pasai macam sampai takde life ?

Ok terover sudah. Btw if anyone offended, memang patut pun hehe. Sbb mmg menjengkelkan :D

SG2 with love said...

mak aji... i pun pernah belajar di sura gate. satu sem duduk sana penuh ngan kisah hantu. my katil.. double deck. duduk atas. between 3-4am in morning. org semua sedap tidur. tetiba je.. I jatuh terlentang dari atas...di tengah2 bilik... far away from my katil. terus demam seminggu. tak sangka ada gak ha nun ta wau yg kuat nak angkat I yg 50kg nih.

tp paling best pasar malam ... food heaven betul ler....

La Diva said...

nebeng teh mok watimang landok! hahah

Anonymous said...

Al-Fatihah buat arwah Zura...semoga beliau ditempatkan di kalangan ahli2 syurga.

Esha comel,
i memang tergelak baca entry u kali ni...duk imagine mummy2 yang sedih nak tinggalkan anak dornag kat sekolah..dengan status kat fb pasal anak2 lah...ahaha..takpa la Esah..agaknye bila kita ada anak nanti, status fb kita pon mcm tu kot...hehehe..

-blue-

Iron Butterfly said...

Al-Fatihah. I dah sedekah dalam hati sbb hari ni i cuti. you must be sad to hear about your friend. Kalau i sure meraung dah lama tak jumpa skali dpt news dah takde. I'm sorry for your loss..

Iron Butterfly said...

ak ah nnt i bkk kindergarten (nk jd kapitalis sempena kawaN2 rajin beranak) i nk pesan kat kawan2 i jgn nk letak status mengada kt fesbuk lepas hantar anak kat tadika i. mak2 bole lepak minum kopi dalam bilik principal sambil gosip, xyah meroyan kat pesbuk.

Tuan Zahara Rohana said...

Well adik Hjh..kalau FB ada zaman akak dulu I'm sure to be one of the annoying mom gak..Akak ambil cuti for a week dik...nak ensure dia dapat makan waktu recess Bcoz di cafetaria tuuu penuuh dengan annoying mom,dad,grandpa and grandma mcm akak gitewww hehehe muntah hijau sendiri dik...

Anonymous said...

**uhuk**
tersedak muntah hijau.

ye ye. saya dengar la nih. mana ada lagi dah terlibat dengan pergadohan bangang atau pergadohan giler. kah kah kah.

Undang Luak Ghombau

Manal said...

Errr wait till their kid start using FB lak and kasi update on how "embarrassing" they felt being tugged around and nagged and kept being told how to do this, how not to go where, how to pick friends, and so on so forth as a retaliation to their mum....haru tak? sah2 mak pak diorg terus remove themselves from FB and from anybody else from the cyber-network world.

Btw, i pon ingat nak stock more vegies and stuff dlm peti ais i....but ade la skali tu, sampai lettuce leaves and carrots kechot ok, sbb tersimpan agak lama, how?

mie...be the name said...

Hjh, saya pong pernoh lar duk kat Sura Gate tu dulu. What can I say....Face Book sometimes mmg annoying kan!kan! ;)