About Me

Sunday, November 30, 2008

This Is Your Life....My Friend.

Lelawati...(nama sebenar tapi you all tak kan tau lah siapa sebenarnya dia ni sebab berlambak orang dalam dunia ni namanya Lelawati) adalah bekas rakan sepermainan saya. Like any other Garrison girls, we play every innocent games any girls our age would play...so Kiah, kalau kau ingat rakan sepermainan itu hanya bermain benda-benda yang mungkar...I think you must be mistaken us for bebudak TKC (yang suka bermain-main sesama sendiri ittew)

My relationship with Lelawati is a bit hit and miss. Lelawati a careerwoman with a career in her opis and a career in her another opis i.e. partnership with her husband. In her real opis, Lelawati is overseeing a big department with 15 staff and at her another opis, she and her husband has produced 3 kids and of course, overseeing them as well.

Lelawati hardly ever talk to people...and her hubby is one of them.Once in a while she would email me tanya khabar.

Couple of years ago when she was pregnant with her 2nd baby, she came across something that enough to make any other pregnant wife homicidal.Lelawati was away on a course and hubby was looking after their kids.Lelawati said that one night when she was away,she dreamt about her eldest son crying. So she came home a day early than expected.Balik rumah dekat nak tengah malam..and being the mummy that she is, of course lah sebelum mencari laki, misti nak check on anak dulu. Her anak was okay.

Then she check on their Bapak...suffice to say that their bolster is nowhere to be seen but have now been replaced with a human body and the Bapak is on top of her.

Lelawati never said anything to anyone...and after giving birth to her 3rd baby, she told me that she is leaving the husband. This is only recent.

Because she mintak cerai, the hubby pun apa la lagi..terus mengamuk and began his smearing campaign.Lelawati ada affair lah...dah tak sedar diri lah..lupa rumahtangga lah..tak kenang jasa lah.I don't know if this is typical but lumrah jantan, bila apa yang dikendong bakal berciciran...mulalah terjadinya adegan-adegan menghoyan.Tak cukup dengan menghoyan 24 jam...the husband telah mereport kat mak ayah mertua nya (parents Lelawati) hah kau, habis seisi keluarga Lelawati sekarang dok pakat memulau pinang kan Lelawati.

I am very honoured to be one of her trusted mate and she told me everything. Lelawati is concsious that she is about to lose everything...the kids..the harta sepencarian..and everything they owned together.Lelawati even told me that the Mahkamah Syariah even tell her off for wanting to mintak fasakh.

They ridiculed her reason....they said...dah takde perasaan kasih sayang is not enough to warrant a divorce.

I asked Lelawati....is it because of what you saw that you decided to end your marriage? Tidak katanya...memanglah masa nampak lakinya mengongkek pompuan lain dia rasa nak parang laki nya tu. Tapi..hati masih cinta katanya...biarpun terluka.

Lelawati said that their marriage grew stronger after the illicit affair, probably the husband rasa bersalah and terkena penyakit 'giljap' aka 'gila sekejap'...(penyakit yang menyerang lelaki yang dah berkahwin) or the husband realised that too much is at stake here dengan anak-anak, harta, family etc. So both really made the effort to make a go of the marriage.

Tapi pada suatu pagi yang hening 3,4 bulan yang lalu, Lelawati bangun tidur and terus rasa menyampah gila kat laki nya.She told her husband and packed her bag. Knowing her weakness, laki kata you takleh ambik anak...and to his surprise, Lelawati kata...okaylah.They're your children too but I will still be their mother.They'll find me.Ceh...laki dah takleh cakap apa dah.

Lelawati see her kids whenever they want to see her and she now live happily alone walaupun segala manusia dah memandang serong kat dia.Lelawati told me in one of her email...'I don't know why...the feeling is no longer there and I just had to leave'.

Lelawati still never told anyone about the adegan Chua Soi Lek lakinya tu....

2 days ago, Lelawati emailed me....'I could have wait until anak-anak besar and find my own way...am I too selfish?'

I replied. I told her what I think.

'You have stop loving him after that night. What it was is a transition period.You took your time and you follow your heart.Kadang2 orang lain berfikir masa hati tengah panas...never gave their heart the chance to sejuk and berfikir.Maybe, the only selfish bit in this is that you didn't involved him in the transition process...and he is not prepared.'

Am I doing the right thing?

I suppose...it is him that you don't love, not your children.Don't be scared. This is your life.

(But I still think you should tell the world what a nasty piece of work he was...pergi bawak pompuan lain masuk bilik when anak-anak tengah tidur...)

26 comments:

Anonymous said...

Makji, i think if i were lelawati ni, i pun wont stoop to his level, sama2 buat smearing campaign ni. Tp dlm hati mmg lah hati sapa tak terkinja2 nak reveal all kan? But knowing how men will strike back by saying pompuan i.e. bini selalu outstation, dingin bla bla bla, i dont see where it will lead to. In the end, anak2 pulak kena take side. Which i think wud be devastating to her.

Anyway, one day the Man upstairs will turn the table back on him. And as long as the children tak termakan kata2 bapak gilbab dia org tu, her conscience shud be clear lah.

So that is also the reason why i am keeping my job and house w/pun badan penat & duit habis dok bayo rumah tp tak de penghuni yg nyata (momok ramai la kot). Who knows what will happen tomorrow.

-noraini bukan nama sebenar (nbns)-

p/s : Buat macam blog sendiri lak kita..mahap ek..

Anonymous said...

kalau i jadi lelawati, masa i nampak adegan tu, i bawak anak i keluar rumah dan i bakar rumah tu. biar dua dua ekor tu mati kepanasan! dasar jantan sialan. i tak boleh terimalah! she must be a strong woman that can handle that kind of situation, kalau perempuan lain mesti dah naik gila dah, apatah lagi menyaksikan adegan sialan itu live! i wonder why she never reveal those moment, if i ada camera/phone time tu, memang i record dan sebar kat youtube dengan tajuk "laki aku mengongkek betina sundal di rumah aku dalam bilik tidur aku semasa anakku sedang tidur" go to hell those two suckers!!!

Desert Rose said...

Kak Aji oi, kalau i lah kan di dalam kasut Lelawati tu, buleh bertukar menjadi raksaksa hijau. Ce@*ka btoi jantan tuh.

U r rightla married man mg ada penyakit giljap tu atau kadang2 buleh kena gak penyakit GANU a.k.a gatal anu.

But u had given d right advise. At least she made her decision after the cooling off period ( one hell of cooling period plak tu)not hastily made.

Mahkamah Syariah kat mesia ni mg mcm tulah, berat sebelah. Bila org komen melenting. I jumpa ramai dah kaum yg senasib ngan Pn Lelawati tu. Dlm rmah tangga ni kasih syg la yg 'move' the responsibility kan ? If tiada lagi chenta di hati, kenalah tanggung risiko kemungkinan diracun secara perlahan oleh pasangan atau cuak nak guna segala personal things dalam rumah cthnya berus gigi, sebab mungkin bini nya buat berus gigi tu utk berus jamban ka apa. Tu belum masuk adengan demonstrasi seni mempertahankan diri setiap kali jumpa .

Silap2 boleh berbunuh bunuhan sesama sendiri. Tu pun mahkamah kata tak cukup lagi ka????

undomesticwifey said...

memang puaka cilaka bawak pompuan lain masuk bilik bila anak anak tengah tido. Kalau saya, dah lama kena parang...

*emosional nih*

dakwanie said...

my mom never told me what my dad did ( i mean things that lead to their divorce more than 20 years ago)
But, I was blessed with a great sense of smelling something bad when they are coming my way. I happened to witness so many things without my mom actually knowing and .....I AM GLAD her relationship with my father is OVER..
la la la la

Personage said...

fuyooohhh!! takotlah baca kesah masalah rumahtangga dewasa kini. seems like, drpd 10 tue, mesti 8 yg mencacau....

it takes full guts utk buat 1 ultimate decision yg akan merubah segalanya. bukan calang2 orang leh come up with stern decision.esp utk yg dah beranak pinak nie where they gotta think mulut lain yang nak disuap dan dicemelot selain mulut sndirik....(erk aderker gitu? ekekek)

BA said...

owhh babi nya ko jantan..
sori yek.
em0 skit.

BuDak BluR said...

what to say... man always put their brain at their k*n*k.... when air dah penuh dalam kepala, anak ada kat rumah pun dah tak kira, most important is to spread their seed, no matter its in halal way or not.

captlukman merupakan antara jantan baik said...

Eishhhh sbg jantan**tetibe**, jantan si lelawati tuh memang tak guna langsung, ni lah punca akibat nafsu semata-mata, pastu meroyan tak tentu pasal, dan nyatanya si lelawati terpaksa menghadapi segala cemuhan.

Sayangnya lelawati tidak menggunakan kesempatan untuk membawa bukti yg laki tak guna dia tuh berzina dgn betina lain....

tapi dah dlm keadaan terkujat, caman nak buat kan. Be strong lelawati...

Anonymous said...

Kalau i la Lelawati, i akan tinggalkan lakiku itu rite there and then and usung anak2 keluar dr rumah tang tu jugak. Biar lakinya suffer hilang anak & bini sekelip mata....br padan muka. Men normally is such a selfish creature, dia nak nafsu2 buas dia di entertain & at the same time nak keep the family together..mana boleh they get the best of both worlds kan????

Cosmic_GurL said...

Iskh! I can imagine how she must have felt lepas tengok laki dia ngan pompuan jahanam tu...Im amazed tht she still continued being his wife after tht...

Tapi dia tak rindu ke tinggalkan anak2 dia ngan laki dia? I know some women who stayed in loveless marriages for the sake of their children...

Anonymous said...

jantan tu mmg celaka le mak aji...kalau dah bwk balik umah, atas katil bini mmg kurang ajar tahap babi le tu..kalau ya pun nak menyundal, pegi la hotel lim tat ke apa ke..yg betina tu pun mcm babi la, sanggup guna katil org tu..xde hati perasaan ke?...kalau i le mmg aku dah canang satu dunia..biar dia mampos..!! sori la mak aji, i mmg emo skit benda2 mcm ni...

Anonymous said...

alamak lelawati tu nama dia macam nama makcik sedara i le...nanti i cek dgn makcik i ni kisah dia ke? hehhehehee...

apa pun, kesian kat lelawati dan anak2 dia...laki dia tu patut nya dah lama kena humban masuk lubang jamban je, jantan macam tu usah dibiarkan hidup...

yatie

Anonymous said...

Kalau i jd lelawati.. i would record perbuatan jantan itu.. bukti bila diperlukan.. handphone kan ada..

Encik Azrin Yang Garang said...

i tgh pikir skarang nih.. nak jadik jantan ker.. atau nak jadik jantan jadi2an.. atau jantan part timer?? ada sajesyen ker kak jie??

Cik Kiah Kidman said...

Kalau jadi kat i, i akan:

A. Bobbitkan laki i
B. Curah cuka getah
C. Bakar
D. Parangkan kedua2nya
E. All of the above

Aina said...

Sob sob sob...sedih laa baca kisah Lelawati ni. **Ala ala kisah Jude Law pulak..

Tapi lelaki memang cam tu, bila wife mintak cerai, mula lah heboh satu dunia kata bini dia jahat la etc...

mahkamah syariah mesia pun, hampeh!!!

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...just to wish you happy eid udha al mubarak...have a great celebration...

Anonymous said...

lelawati....

we salute u!!!

ibu tunggal kd

fishballisme said...

Aiseh. Nak kawin susah, nak cerai pon susah.. kalau dah takleh mengadap takkan nak teruskan? buat tambah dosa je plak.. haih.

Manal said...

Patutkah laki dia yg bangs*t tu berkawan dgn Reading Prodigy?

Anonymous said...

ee kenapa dia tak ambik filem masa dia jumpa adegan laki dia ek? boleh letak kat you tube...sebagai bukti. but then, the tok kadi nanti pulak cakap lelawati ni yg tak betul sebab dok "memburukkan" nama laki dia. hehehe. tok kadi sumer lelaki lahhhhhh

Anonymous said...

somehow the story bears an uncanny resemblance to my family's drama.one day my mom just woke up and decided to leave dad.not that my dad was caught in the act,but simply because it was an impending decision that she has kept since long ago.she waited for us to besar and found her own way.she waited exactly 30 years before making the exit.

Anonymous said...

Makji,
Kehidupan kita banyak dipengaruhi budaya bangsa, kata org la... saya quote aja. Dalam kes ini, sang suami nampaknya dewasa dalam budaya congkak yang mana, ultimatum of the game, to concur the most hole and ensure the seeds to be in it.

To lela,
Kuatkan iman dan kesabaran. Allah yang lebih tahu.

- kalbi (juga bukan nama sebenar)

OOD said...

den ado laki. Hari ni laki den agak eh elok la lagi budibaso eh. Kok esok datang gilo tak tau lah. Kok dio buek gilo, ontah paghang mano den nak buek bantai dio, tak tau lah. kuek tu kawan kau tu buleh bebaik-baik walaupon kojap. Minum darah ular ko dio?

Suami ni bukan hak kito pon. Kalau bukan betino ambik, Tuhan mungkin ambik. Kito pinjam yo. Ado joki, buleh pakai lamo, hati sonang. Takdo joki, buleh pakai pon tak ingin pakai sobab hati dah sakit.

ontah lah apo merepek den ni ah.

harap kawan kau toruih kuek lah. mujor dio ado kawan macam kau.

kim said...

Aku kesian sama si Lelawati tu and i can identify with her... Saya pun sama macam dia. sampai satu tahap,, enuff is enuff and i filed for divorce.. sekarang hati dah senang banget walaupun I independently brought up my 2 children yang comel loteh.. hehehe