About Me

Saturday, December 20, 2008

Update

Semenjak I kena transfer ke Dorset ni, rasa macam dah terasing sungguh dari dunia luar (or dalam dunia...)

To those yang menyambut birthday yang ke 36th, maka selamat hari jadi lah.Rasa berdosanya I tak belikan you apa-apa.I really am cut out from many things, friends and family.Tak pernah betul kerja sesibuk macam sekarang ni.Masa ni lah nak menangisi nasib sendiri..apasal lah Raja Nadzrin pi kahwin dengan Zara Davidson tu bukannya aku...apasal lah Tengku Mizan dulu tak nak tunggu I (ceh..macamlah kenal) or...apakah kurang nya diriku ini kalau nak dibandingkan dengan Kabita Kor tu? If was ever the right candidate to them eligible bachelor tu, takdelah rasanya hidupku akan seserabai ini...although berkahwin orang kaya takdelah nak menjanjikan bahagia...tapi rasanya, lebih baik duduk relax dalam istana sepanjang hari, habis-habis sibuk pun pergi sekolah budak2 cacat potong reben, or pergi teman kekanda suami kat majlis-majlis VVIP and the only hard work to do is to pretend to be very interested and pose-pose senyum kambing for all the Utusan's, Berita Harian's papparazzi....

This is already December. Since I started blogging, belum pernah lagi lah I mengamalkan konsep sawang walaupun pada hakikatnya takde langsung benda nak dicerita kat orang.Since takde orang rindu (ataupun ada yang rindu tapi tak nak cakap...cisss, sucker for compliment betul lah I) I pun takdelah nak meredah lautan api, men deprive kan diri dari tidur 5 jam sehari demi nak hupdate blog.In addition to my many problems, laptop I dah tak nak nyala...apa ke masalah nya I pun tak tau.My office kat Dorset ada satu PC aje so kalau nak berblog hop kang takut terkantoi..mind you, I sorang aje yang ber kaler ceklat dalam opis I ittew.Orang putih kampungan kat UK ni, selalunya tak berapa gemar ber boss kan orang luar.So sebelum I kena report menggunakan opis PC for personal use, I better wait until I balik London and masa ni lah pun boleh minjam laptop MB's.

Semenjak 3 minggu ni...I dah le takde access nak baca Utusan Malaysia...so tau-tau, macam-macam nya yang dah terjadi.

1. Nasir P Ramlee dah mati...kesian....muda-muda lagi dah kena sakit jantung.Not sure if it's genetically inherited, but kadang2 kalau makan tak jaga pun boleh kena juga.Macam I la..ikut hati hari-hari nak makan Nasi Briyani and all that lauk yang bertan-tan traces of minyak nya.Tapi mengenangkan hati masih ada nafsu nak berjalan ala-ala Elle McPherson, maka makan Indian takeaway every 2 weeks aje.Selebihnya..makanlah cold cuts and salads. (Tak jugak aku rajin terberak..apa ke hal nya?)

2. Tanah runtuh kat Ulu Kelang nunnn? The day before I flew to the UK the first time, Highland Tower dah runtuh..kesian si Carlos Musa Hitam tu..yang khabarnya putus kepala.Nasib baik quick thinking aruah bini nya maka dapatlah the only offspring selamat.Hearing people's perished in such disastrous events sungguhlah menyedihkan...tak cukup dengan itu ada pulak suara sumbang kata this is the act of god lah dek kerna berdosa nya orang Ulu Klang tu.Ye lah..natural disaster legitimately is one kind of the god's act...tapi tak semuanya yang termati tu kena hukum ditimpa tanah kan? Lay off people of Ulu Klang la...kesian.Just because their bukits is the vulnerable one.I have more sympathy to those who lost every single thing they owned...and to add to their injury, insurance company boleh sesuka ati pulak tak nak compensate.Kalau nak mintak payment laju saja.

3. Norman Hakim dah let go bini nya....ah, it is about time.Walaupun dengarnya sebak dijiwa...(masa kau berperangai puaka tu takdelah pulak nak pikir consequences nya kan?) Bila dah jadi cam ni, maka berduyun-duyun lah orang akan kesian.But having seen loads and loads of cases where...masa dah tergadah nilah laki baru nak menyesal, sometime, the good thing to do is to let go.First time is always you're fool to cheat on me but second is always...yes you're fool but more fool me for believing in you.

4. Tah sapa-sapa footballer dah kahwin lari dengan artis fofuler.I pun tak lah kenal sapa but journalists interviewed the parents yang clearly upset kononnya 'dibelakangkan'. Ceh Pakcik, Makcik....mana pakcik makcik suka..anak Pakcik/Makcik ditangkap basah satu Malaya tau or anak Pakcik/Makcik bawak anak orang kawin kat Siam? Both undesirable but the latter is more reasonable.Sama-sama bujang...apalah salahnya.Kalau makbapak tak kasi problem or tak excessively sticking in their oar, tak kan ada nya anak-anak nak kawin lari...so parents, sebelum nak menyalahkan anak-anak, bagilah peluang masing-masing tu membuat hal sendiri.Asalkan anak pakcik/makcik tak membunuh/merompak, setakat kawin lari..habis-habis pun orang Seremban akan bersoksek for sebulan dua, and by the time entah ada anak orang Bukit Chedang pulak yang buat hal, maka they will soon berhenti bersoksek hal anak you and start focussing on anak orang Bukit Chedang ittew...(ni anak siapalah pulak ni)

Okaylah...baik I berhenti cerita hal orang...meh sini I nak umpat diri sendiri lak.

You all tahulah kan dah dekat-dekat Xmas ni, segala manusia kena pi keluar shopping cari hadiah untuk family diorang.Semenjak dah berumah tak bertangga dengan orang putih ni, nak tak nak, kenalah I pun bersibuk-sibukan juak cari hadiah.

This is the most stressfull December for me by a mile.Bad enough I salah pandang expiry date visa I, maka semput jugak nyawa nak buat preparation to study for the 'Life In The UK'.Orang dah belajar berbulan..I boleh main-main and stress sendiri.Pulak tu, tuhan punya kuasa nasib baik ada seat kosong for the exam.Dalam hati, I pikir..kalau lah I fail...habislah segala-galanya.Alhamdulillah..I passed the test tapi tak taulah berapa marks nya.Lantaklah...jadi dah selesai.Bila nak submit borang LTR to pulak...macam-macam benda yang tak cukup.I was running up and down London - Dorset sampai MB marah I. Lagi I stress. Sudahannya, I hantar my form the day before it expire.Apa nak jadi..jadilah.

I panas hati dengan Boss kecik I.Boss I Cik Puan Besar tu, dalam sakit-sakit datang jumpa I..mintak I reconsider my decision...masa dia datang pujuk tu, dia kata, Makji...kalau you nak balik London..balik lah.But I tak nak you berhenti.Tak cukup dengan tu, CPB naik kan gaji I and suruh HQ bagi I bonus.So orang mata duitan macam I ni senang sangat nak tukar fikiran.Bak kata MB, give yourself until next year la...nanti cari kerja lain.You are just so lucky time-time recession ni, you dapat naik gaji.

So,last week lepas duit bonus tu dah masuk dalam bank, maka bershopping Xmas sakan lah I. I am so not good at shopping, so nak menyenangkan kerja plus orang putih ni senang aje, kalau you all dah takde idea nak bagi hadiah apa...hadiahkan jelah air-air kencing setan...happy lah they all.

So, off I went to Tesco Earl's Court (padahal that day dah sumpah demi Allah tak nak datang lagi branch ni) and I was hapily shopping botol-botol kicap tu.Macam-macam perisa ada...Votka, Kokneg, Peeno Grijio lah...Melibu, Cempen...

Masa I dok tunggu tube tu, I terjumpa sorang akak Malaysian Hi Com ni...she was with another akak Tudung...ikut hati nak lari tapi beg shopping berat.She tegur I..I pun senum-senyum silliew...and being a nosy woman that she is, she peek into my shopping bag...'Hamboi..awak hangat bershopping nampak'....and terdiam dia bila dia nampak bebotol kicap beraneka perisa tu.

I dengan selamba cakap la..a'ah..Xmas present kengkawan...hoping that the earth will swallow me.I swear the other akak gave me the satanic glance...

Sumpah tak nak pi lagi area tu.

p/s Aking...jgn lupa ber kolling-kolling tau.Harus kita redah Red area tu.

4 comments:

Aking @ Captlukman said...

Sib baikkkkkkkk lah kat bawah tuh ada pesanan penaja suruh call, kalau tak tataw lah aku nak camana nak beronggang lagi kann??. NI oxygen botol ijau + ikan berlada dlm tin dah tapau ni harap immigresseng jgn tahan aku sudeh!!!!

Date dah diberikan...tu sumer holiday weeks kan, jgn gatal nak kerja plak**matilah arahan**

i menginap di.........**area london**ops**

Hjh Esah Jolie said...

Aking..mung jangang lah pulok buat pose-pose berdosa besar depan immigration opiser tu..lalu aje kat lane ijau tu.Ingat..jgn sesekali pi kompang kat they all mung ada bawak ikang cili dalam tin..habis kena rampas..(matila arahan kongsi gelap)

Manal said...

Eh makji bukan ke now sale gila2 punya? ade yg even closing down sale?

Aina@Azila said...

Sentap kejap kat statement "Orang Ulu Klang banyak dosa"..huhuhu..memang banyak dosa pun. Ok ok, sekarang jugak i gi buat solat sunat taubat ...ampunn..*just kidding.kikikkiki....