About Me

Tuesday, January 01, 2008

New 'Book Face' Year

Happy New Year you all....just to let you know that I'm in the opis. I am very excited inverted coma for my days ahead. I'll be seeing my pesakit mental, well, I actually see them everyday, but, I'll be seeing them resuming our usual boring 40 minutes chat this Friday.

Apart from getting a year older, I'm quite excited about the possibility of getting Elizabeth Regina II travel document, kalaulah application ku diperkenankan. Bukannya apa, senang nak berjalan and luaslah opportunity.But, I'm still happy with my little red riding book that I paid $300 for yang banyak berjasa, walaupun kadangkala menimbulkan syak wasangka bila ku tiba di Immigration Control, dimana jua.

I thought about berhenti mengumpat...but refraining yourself from that kind of oral gratification, macam smoking, memerlukan will power.I don't have will power.The picture of gunting cutting the tongue into half still doesn't deter me. If that didn't work, what will? Kalau orang tak suka, I can always switch to private blog, mengumpat untuk kepuasan diri sendiri. But private or public, I mengumpat pun untuk kepuasan diri sendiri juga. So, kita tidak berhak untuk menyekat kepuasan diri sendiri kan?

Late last year (2007) my friend emailed me the invitation to join 'Facebook'. I heard about Facebook for a while but sombongbongkak people like me, can't see any way can I benefit from it. But siPolan kawanku ini, 'Eh..masuk la..I nak tunjuk you gambar baby I'...dua tiga ratus kali pujuk, and I pun, okaylah..aku create lah account.From there, barulah ku tahu apa benda Facebook ni and what it actually do.

I become excited. I look for names that I can possibly think of....and within 3 days, I am now in touch with kawan sekolah rendah la...kawan sekolah menengah la....sedara la....scandal la....(ko punya pasal la ni Elviza)

The discovery of the 2 or maybe more, cukup membuatkan diriku ini berak batu. This sedara of mine....we grew up next to each other big chunk of the time, but because her family tak yah travel for work, they stayed at the same place. When we were little, we only met during raya or kenduri.She, being the youngest in her family are blessed with mulut PokPek yang juga capable untuk mengeluarkan kata-kata puaka. They are so kaya they traveled overseas every school holidays. Most of my cousins did...because their parents are well off than mine. My father is only askar. My father always said, nevermind, they can go holidays overseas, you study hard one day, you will live abroad. Masin mulut bapak ku. I flew to UK and my sister went to Arizona. Holiday bertahun ditaja dek MARA and JPA.

We are not that close,because of her family wealth and my father's resistant to mingle with orang kaya bisness berjuta. My father's excuse of not being a wealthy businessmans like his ipar duai is that he always said, kita duit tak banyak..tapi kita pandai sekolah..bla..bla..bla... (did I not tell you my father studied in MCKK?) But I do know that dalam ketidak ke'close'an kami ni, si orang itu masih active menanya apa activity harian ku. Ala..ala tak ndak kalah githoo....but still, I know there are no genuine interest nak bertanya khabar relatively speaking. Just nak tahu org tu buat apa...oh..ye ke...things like that.

But since I become a jetseter, Singapore today, Jakarta tomorrow, Melbourne the next day and tooopppp!!! London, barulah genuine-genuine interest like 'mintak la alamat and phone number' muncul. Dulu takde pulak nak tahu kan?

As long as I can remember, I become the mysterious member of the family, and I want to keep it that way. Is a bit too late to play close cousin kan sekarang? Plus, I really hate it when the family asked 'Ekau dah belaki ko?' 'Ekau ni memilih la..kito orang pempuan ni tak buleh nak ati bosa do...kek dapo gak poei eh'. And this came from someone who well traveled, open minded (kununnya) dan bertiltle 'Datin'. Cam hampeh aje.

Another Facebook story, this guy...yang suatu ketika dahulu perasan dirinya jejaka idaman Malaya. We were once close friend. Rajin Pakcik ni drive from Bukit Gasing to pick me up for late supper la, clubbing la. Takdenya romantic pun because I know that he is head over heal with someone massively pretty than me.I'm just the plain jane.Akulah selalu diteleponnya bila dia boring.

One day, we went to some Magazine launch tah apa benda aku tak ingat...and I fell ill. He was so concerned that dia boleh detour ni lalu kat Bukit D'sara nun, singggah 7-11, beli air badak untuk I. Heaven on earth sungguh, where else can you find a man, genuinely care for his female friend like that without any babi disebalik kueh tiaw. But I was wrong.So, so wrong.

Suffice say, dalam demam-demam, I was strong enough to not membiarkan my kelapa ditebuk tupai. Honestly I can't remember what happened but I recalled saying thanks and walk him to my front door. The next day, bila dah baik sikit, I realised what he was trying to do.No Kiah, he did not force himself but I think he just want to help himself dikala aku tak berdaya tu.

I am so confident that he malu besar pastu and he stop being very friendly. From other friends I heard that he reckoned that I was up to it. Maybe, dalam kekuciwaanku dengan my siamang masa tu, aku macam pompuan sundal aje ikut mana orang ajak pergi, he thought I was giving him signals. Puas aku dileter that kawanku, jangan free sangat nak layan-layan orang ni, nanti orang ingat you pompuan murahan lak....(ahhh..biarlah org kata apa org nak kata)

But, was it my fault though? takpelah..cerita lama.

So this is New Year. I really think I should get myself an address book. Ni tak, bila nak hantar barang aje, puaslah telepon sana-sini mintak address.So, to those yang ada email address I, sila hantar alamat surat menyurat dan nombor telipun dgn segera. I need to fill in my new address book.

10 comments:

Manal said...

Wah.,sudah 1 year older than yesterday....sudah pandai baca kitab? (u know that malay nursery rhyme: timang tinggi2 sampai cucur atap, belom tumbuh gigi, sudah pandai baca kitab).


Nak la menyempat2 kan diri mcm org yg telah cuba mengambil kesempatan to makji dlm keta itew utk mengocapkan best wishes on your birthday, may there be more blessings in disguise and in front of your very eyes, less berak batu, less crying over siamang and may u settle down and beranakpinak with a man (if F is the one, then OK la) so much better than laki kakak KTK.

Teroskan sajian mengumpat di sini!

DBI said...

esah,
i pun ada acc facebook tapi tak lah galok nak cari kengkawan sekolah rendah ker , menengah ker, sedara ker..biar diorang yang cari i...

kalu i bagi add utk penuhkan ur buku alamat tu...u nak kirim ker magazine yg kat shelf paling atas kat kedai tu????..hehehhee..yg ni galok..

Cik Kiah Kidman said...

Oh, masa tu kelapa you masih intact lah ye???
Nak comment pasal Kak Katak tu..you tak nah tanya dia pesal bawak laki tak bawak anak? Apa motifnya laki ada sama selain nak bersayang sayangan?? Boleh tak tanya? I curious sgt, cakap kat dia pesanan dari sorang Kak Katak ye!

elviza said...

Gulp.

Terkedu.

Lost for words.

I know the two.

Will seal my lips to be as silent as a grave.

Wrote letter in your facebook.

But, what the heck, HAHAAHAHAH MUAGHHHAHAAAHHAHA KE KE KE KEKE KEKEKE HO HO HHHHHOOOO! (gelak macam setan)

:: CHEEZZY CHEESE :: said...

lagik sorg sudeh gilak dgn 'muka buku'.. ayoyoyo! dh bape ramai ahli-ahli muka buka buku Mak Aji?

time ni ler ko nk gelak trbahak2 tgk gambo lama2 mau pon yg baru2.. tp aku tak de masa plak nk brmuka buku, w/pon dr memula di 'launch' kn dulu, mana tak nya dok gelak sakan tgk muka memasing zaman dolu-dolu..

slmat mgodek 'muka buku' mu ittew..

Lee Novotny said...

Heyy I'm in Facebook too! Cari mak nah uols?? Or shall I cari uols?? Uols guna gmail account kah?

captlukman said...

mak dinch la main2 facebook ni sebab seram nak cari kwn2 lama, maklumlah dulu mak ni kelas paling lasttttttttttt skali, ala2 takda harapan nak lulus langsung periksa mana2 pun, di pandang rendah bak kata oakcik i" ermmm tengok pun dah tahu periksa dpt berapa A!"...voleh? Betapa bodohnya i kan tapi takpa biar nampak bodoh tapi tetiba keje 1bidang dgn anak sdra ksygan dia tuh.

jadi jetseter? so far tak brani nak kirim2 brg bagia sebab taw mulut puaka diam ku camana,......hehehe

- guile - said...

that's why i'm refraining myself from getting involve with facebook. so far, many friends have invited me, but i still buat dunno.

anyway dear, you've been tagged.

bini mokhtar said...

makjiii marilah kita memlontar kambing secara berjemaah di fesbuk! add mak juger (ada dlm fesbuk si mak ratu leemah ittew) walopun sebulan sekali jer bukaknyerrr hihi

Hjh Esah Jolie said...

Thanks Manal..tapi birthday ku not until seben laa...

Doc, hamboii..nak hok yang atah shelves tu cakap aje lah...takyah tunggu masuk pesbuk!!!

eleh..nak sebok pasal kelapa aku lak, KIah.Yang kau tu, tupai siap berkampung dalam kelapa kau, hah!!!

Tu gelak Devil Advocate ke, Elviza?

Tak jumpa la gambar-gambar kelakar..semuanya ala-ala pemalu tak nak letak gambar, Yanz

Hah...kita kan dah jadik geng pesbuk, Hjh Leemah...

Lokmang...gunakang pesbuk mung tu carik boipreng lama la...

Layan aje lah, Guile. Might do you good. Halamakkkk..tagged lagi!!!!

BM, mung pun amalkan konsep sawang ke dlm pesbuk mung?