About Me

Wednesday, January 09, 2008

Kisah Mary J Blige

This is the situation.

Mary J Blige was doing okay. Career, finance and so forth. Mary J Blige think that for now (after a long,long time) she should be on her own and start to concentrate solely on her life. But Mary J Blige dalam tak nak tak nak nak involve romantically and emotionally dengan orang, in the end become fond of someone. Someone that ticked if not all, some essential boxes. Ni cerita 6 tahun dulu. Azman Adnan & that Feminin girl tu pun belumlah mekar berkembang macam kuih bom berbijan tu.

Mary J Blige thought she is happy although nobody think so.Mary J Blige knew from the start that nothing is compatible.It is just a pure infatuation.Convinced that it is a right thing to do, Mary J Blige decided to take things further despite her best friend Beyonce (nama tak nak kalah!!!) mild protest. There is other reasons however, Mary J Blige feel that apart from THAT reason, the feelings is pure.

Campur tolak bahagi darab, Mary J Blige have been in this relationship for 6 years and lately ni, Mary J Blige has started thinking and making sense of lots of things.Mary J Blige realised that they both wanted different things and have other intention in life. While Mary J Blige masih nak active buat concert serata donia, orang itu hanya nak dok berkepit tengok bukit bukau and laut.

Mary J Blige and orang itu moved in together. Banyak buruk dari baik nya. Mak Bapak Mary J Blige tak leh nak telepon, sebab nanti diorang tanya 'Eh siapa tu?' and kengkawan Mary J Blige yang lain macam Rihanna, Madonna, Celine Dion tak boleh nak datang tanya khabar or makan karipap. Last week, ada sorang cousin mai jauh dari USA datang nak jumpa Mary J Blige and bawak hajat penting. Orang itu cakap, boleh jumpa tapi jangan buat apa-apa commitment dengan your family.Your family now is me.Kata orang itu.Sakit hati Mary J Blige.

Sekarang ni, benda yang kecik-kecik yang before this boleh dibuat taktahu aje dah mula nak menyakitkan hati Mary J Blige ditahap maksima.Mary J Blige rasa macam dah fed up tapi bila Mary J Blige pikir-pikir balik, Mary J Blige rasa kesian.But people say, don't build your feelings base on that.

Apakah yang patut Mary J Blige buat?

25 comments:

captainlukman said...

sian Mary J Blige! sampai cam tuh sekali ke dia kene, kenapa org tu sampai cam tuh skali, btw ziana zain nak tolong pun takleh, sebab ziana zain rasa idup dia sikit lebih kureng je dgn mary j blige tuh cuma story tuh lari skit. so apa patut ziana zain buat? hanyalah dgn menyaksikan apa yg mary j blige akan buat seterusnya....

Hjh Esah Jolie said...

eh ziana zeng kan dah berlaki juruh..tak dok problem nyo...apa kata ziana dgn mary j blige buat album duet pahtu, pakat lachorr kan diri, bley ka?

Lee Novotny said...

Mary J oh Mary J!! Tu lah dia uols...Mary J sepatutnya tahu nak dok sekali ngan omputih memang payah (ye lah, mary J kan bukan putih! hiks!!!) nak nak kalau dah tahu hati budi orang ittew (kenapa orang ittew ad-dinch nama?? Meh mak letak nama Hillary Clinton meh....) selalu sgt gado gado...

Mak rasalah Mary J & Hillary memerlukan antara satu sama lain macam nak rak tapi NOT SEBUMBUNG. Ley????

Kalau dah macam kena sekat macam macam tuh dah nampak macam obsesive sangat dah tu si Hillary..that's not good. baik Mary J gi mintak nasihat Beyonce semula :)

Hjh Esah Jolie said...

Macam tu lah, Melah Ram. Eh...Alicia Keys..eh..Leona Lewis. Beyonce pun kadangkala ada masaklah dgn Alison Monyet tu jugak..tapi Alison Monyet tu, tak delah sekejam Hillary Klentong tu...malahan, Beyonce itulah yang kadang-kadang bersalah laku. Nasib..nasib kan...

Hjh Esah Jolie said...

Psstt..tetek sapa kah ittew, Melah Ram? Rahim Makrop ke?

Lee Novotny said...

hahhaah rahim makrop katanya..hhahahahah **matilahakuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Anonymous said...

hi hjh esah,

happy bday walaupun terlambat....i wonder of all the names, nape ler Mary J Blige yang dipilih hehehhe

i don't think it only happens when u'r having a relationship ngan omputih jek...it happens when u'r in a relationship, period!!...have to compromise ler both parties but not to the extend nak halang all kind of activites ngan family memasing...being a wife myself, banyak benda kena simpan dalam hati (elok ke tak elok i'm not sure), coz kalau semua benda i ambik pusing, maybe asyik gaduh jek...
for me, ada benda i terpaksa berkorban lak kot!!!...tapi if u dah sampai tahap gaban marah kat ur partner even on small things, perhaps u should do something about it ler....or the love is not there anymore??? My take is you have to sacrifice if u want to be in a relationship....i.e. if u love somebody

hopefully Mary J Blige knows ler what to do next, for only she knows the answer kot!!

-ina

Hjh Esah Jolie said...

Thanks Ina...
Of all the things, I feel that Mary J, isk..kalaulah ini mmg problem si Mary J Blige tu, is utterly confused, between what she want, what is realistic and what is expected. When confusion clouded the judgement, it is hard to to know whether the real feelings suffer...masih cinta kah..or nak bunuh kah..kesiyan Mary J Blige kan?

Anonymous said...

mary,
kenapa perempuan ajer yg kena buat pengorbanan.org lelaki perlu jugak buat yg sama.
macam i dulu..banyak betul berkorban untuk budak botak yg femes ittiew..tapi apa yang i dapat???..kena buang jugak...tapi i tak kisah sebab i rasa i pun tak kurang hebatnyer..terus i disambar lelaki lain..berpelajaran lagi...
kalu u rasa parner org putih u tak boleh nak berkorban..tinggal kan ajer...i rasa,dengan pinggang u yang ramping, suara bak buluh betung..tak der masalah lah punya..lagi pun u kan dah berkariyer yang tip top...
apa pa pun pandai pandai lah u buat keputusan.


yang benar,
ina naim- nama sebenar ni..

Anonymous said...

memang kesian sungguh lah kat mary j blige ni...apa2 hal pun meh sini dengar nasihat yg ala2 cik sri siantan ni ye...rasanya lah kan, kalau mary j tak gumbira lagi di hati dan asik kena control tak buleh buat itu ini, apa lagi perkara2 yg melibatkan keluarga ni, baik lah mary j tu pikir2kan semula hubungan mary j dgn kekasih hatinya...pada pandangan cik sri siantan lah kan, kekasih hati mary j tu dah jadi macam 'duri' di hati le pulak, daripada hati tu 'nyut nyut' terseksa jiwa raga lebih baik le undurkan diri saja dari meneruskan perhubungan mary j ni...sekian lah nasihat cik sri siantan buat kali ni, semoga berjumpa lagi di lain hari dan masa :)

peace
Yatie, NZ

britney spears said...

mrasa kan mary j baru keluar album baru!! mesti banyak dapat duit ni.. lagi hubby die dok kepit je kan?
well..relationship ni is somewhat complicated kan.. maybe mary j tak buat kire-kire mase nak duduk sesame tu nyah.. kire-kire ni maksud britney tak pk2 ke bebetul..yes.. their relationship dah 6 tahun tapi tak bermakne dah tau isi hati luar dalam masing2 kan... moving in together ni memang besar commitment nye lebey2 lagi kalau laki tu jenis goyang kaki punye type* matilah la ex-hubby mek kevin jenis golddigger versi lelaki..mase mek ngan kevin tu pun same je nok..las las mek baru perasan perangai sebenar die lepas kite duduk same2 kan...
dalam relationship ni mek percaya kalau sesame understanding memang boleh berkekalan sampai bebeile.. kalau tak.. tengok la bebende kecik pun kite dah nak ungkit mengungkit kan...
kalau kite dah duduk serumah ni... hari2 ngadap muke die.. tu yang kadang2 hal2 kecik pun nak gaduh2.. padahal kecik sebesar saga je kan..
ape2 pun pada mary j... pk la bebetul.. if its worth to move out .. buat je la... mary j kene lantang sket dalam memberi pendapat sebab tengok laki mary j ni macam ala2 restrctive kan possessive sangat.. sampai riahanna dahi lebar nak datang pun susah..nasib baik tak kene cucuk ngan payung..!
so buat la pilihan bebetul ye.. jgn jadi macam britney.. dok ting tong je sekrang ni.. kepala dah botak nak botak lagi!!.. sedih nok.. mek nangis sambil2 nyanyi lagu gimme more..

all the best mary j!

bini mokhtar said...

ohh mary j blidge.. I loikkeee!!!

Hmm kalo akak lah dek non, i'd give it a try for some time more. Mana lah tau si dia berubah laku or keadaan berubah, we nvr know kan? Mcm akak dgn emang manang weols mmg takde jodoh.. Tskkkk. Wuteva it is, jgn biarkan jantan ittew dictate ur life, u shd have the final say mcm kak melah eh rahim makrup (??? akak kelirewww!!!) katakan ittew. Semoga mung hepi sokmo lah semek Meri Jeng yer!

-Pujiah Amat Daud

Lee Novotny said...

Takde maknernyer perhubungan inniew uols..kena queen control..that's the worst part of it..unless ittew yang mary J ndak! ye dok?

-rahim makrop-

famil said...

jauh sekali nak menghasut, tetapi kalau dah si hillary klentong tidak dapat menerima kawan2 mary j, maknanya dia tidak mahu menerima mary sepenuhnya. dia cuma mahu mary seperti yang dikehendakinya dan cuba merubah cik mary..

in the end, che mary lah yg harus menetukan samada berbaloi kah perhubungan ini..

nah, advise tak bertauliah...

noel said...

anuar zeng ade tak dlm scenario nih??

happy belated birthday esah

Hjh Esah Jolie said...

Cik Ina Naim Nama Sebenar,
Mcm tu lah kan adat resam donia ni...bila awek penyabar dan setia dan sanggop merobah segala...budak botak yg femes tu lah pulak yg mcm chelaka...Mcm Ina Naim, Mary J kiranya dah bersabar..tapi mesaalah nya Mry J ni bukannya tergolong dlm category yg cukup sabar..tu yg membuatkan hubungan Mary J huruhara tu..

Cik Yatie Siantan...maka macam tulah perasaannya sekarang...berduriiiii aje!!!

Tu la pasal. Britney oiii...Mary J agak kechiwa jugek la bila dah tak diberi ijin membuat tarian payung dgn Rihanna tu..

Oii Kak Ogy, bila masa nye yang bercerai dengang Emang Manang ni? Matilaaa takde kena mengena dgn masaklah Meri Jeng..

Rahim Makrop yg dicingtahi...Mary Jeng pung macang dah weng...tok tahu apa dah...nak tinggal kesiang...

Encik Famil, Mary J akan coba memikirkan masaklah Mary J ini dgn semasak-masaknya..

Noel, Terima Kasey...Apsal Nuar Jeng takdok? Pasal Anuar Zeng tak nak kat Mary J lah yang jadi camni ni...

Manal said...

Mary J kan masih laku berduet and all...apalagaa...look for other opportunity coming knocking the door but be little bit discreet without looking too suspicious and not playing with infidelity.


Maybe Mary J boleh bikin lagooo yang ade maksud2 mendalam isi hati Mary J and nyanyi laa dengan paling soul-funkyest skali, siap goyang2 kepala ala2 alisha keys (aaaai keeeppp on fawwwwlin in n outtttt of love with yewwww...). Or ala2 Missy Eliot brutal sikit...or tak pon, ala2 beyonce: u must not know about me....

6 years. Any possible expiry date to that? but if not, keep the faith and nyanyi la lagu celine dion: my love will go on.

ziana zeng said...

kangggggg tu dia sapa 16 commeng noh, btw ziana zeng tak dok laki juruh lah mary j, laki akak ziana cam gamp*** duk giler kat amy mastura mana ntah, maklumlah ziana zeng kene long haul kan,tapi takpalah ziana zeng rela kalau amr diab sudi...**matilah takda kene mngena lagi

akak ogy, so lepah emang manang, deme dok kuor dgn abg salleh ke??heheh

Hjh Esah Jolie said...

Manal...rasa-rasanya Mary J macam nak nyanyi lagu kate winslet 'What If' laa...atapun Mary J ikut kata-kata kawan baiknya Rihanna, Syaddap & Bawak Kereta gitteww...bley?

Ziana Zaing...mana mung tahu laki mung macang gampang? Mung pernah ke ada affair dgn arming zaharing tu? Hah!! mary J, sungguhlah taktau Kak Pujiah nak bercerai dgn Emang Manang..bila? Salaeh Yakkop tu ke penggangti nya? Bed teh (bad taste) la Kak Pujiah...

famil said...

dah bercerai ler pojiah ngan emang.. dah dekat 2 tahung dah ni

Typhoon Sue said...

ala...siannyerrrr mary j. kalau dah kena control sampai camtu, bakpe stick around lagi? mary j kan ke smart, independent, and a gloriously fabulous woman- so she should be able to get what she wants and not be questioned about it, no?

jangan jadi amy winehouse sudahle. serabut idup.

the ectopy said...

Dulu, I punye pendirian, biar diri sendiri yang susah, berkorban, asalkan orang lain bahagia, sebab dalam hidup, kita tak boleh selfish, nanti lama-lama mesti kita dapat balasan yang setimpal.

Tapi dah lama sangat guna strategi tu, macam boring pulak, so, sekarang, tengah try praktikkan buat ikut instinct.

Tapi, untuk Mary, ape patut Mary buat? I don't know leerrr...

Anonymous said...

akak pong slalu phenin pala pikir pasa peranga laki. kalu akak bleber buleh dia ghoyak "like u don't know me.." abeh tu yang akak dok bleber pon pasa mende yg sama jugok! dia yang dok pahe2!!
Esah,
-kalu mung rasa nak stay,
jgn amek pot sgt mende2 kecit or even some of benda2 besar as it will only hurt you more! jgn simpan2 dalam hati, lepaskan or lupakan sahaja!
-kalau mung tak nak stay,
buleh la mung ungkit semuanya! hidup kalau tak happy mcm mana pulok kan!?

-i nak jadik sapa yek..i suka ning-

[danial][ma] said...

hej!...Mary J. Blige, just sing 'Be Without You', your famous song aloud...well, Mary hope you will find ways to make everything better...be strong!

l!z$$ @)--- said...

amboi..sampai 24 komen dah nie,neway kamek mok wish kitak all the happiness in whole wide world...hope kitak jumpa apa yang dicari..