About Me

Sunday, January 19, 2014

Update

Hmmm.....do people really value their 2nd chance?

Beginik ceritanya...I got invited to a makan makan do..errr, dah group melayu koroje lain takde so makannnnn aje lah kan. 

But since I dah kat KL...I pun ckp la dgn situkang invite tu yg...I takleh nak accept la. But I ckp dgn orang yg invite I tu...if I ada kat sana pun dan akan terlihatkan list who is going nya...maka tidak lah akan I pergi. 

My fren tanya...why? I cakap lah..so and so ada...and as I pernah nampak dan dengar dgn mata kepala sendiri betapa bini bini gengster nya dia...although not directly to me, I akan pikir dua tiga kali gak lah untuk dok semeja and bersosialan dgn dia. 

We often heard about one person who seems to be the igniter of all the arguments,  initiating catfight and regular confrontation.  Mana2 tempat musti ada that one person kannn....kalau dia tak kaki gaduh...dia kaki umpat. Besar betul reputation nya. 

Kadang2 komuniti Melayu luar negara ni kecik je..tapi sebab dek kecik lah maka bosan benar takde benda nak buat lantass. ..bergaduh lah sesama sendiri. 

Kadang2 tu perang punyalah lama sampai sebab apa gaduh pun taktau.

It can be uncomfortable to get caught in a crossfire.  Seriously...bila orang yang you kira agak rapat lah juga..tup tup dia gaduh dgn orang lain yang you kenal lah jugak but not that close gittew, tak banyak sikit..secara telepathy you akan di expect untuk mengambil side.

Okay lah...ekcherli nya nak cakap pasal 2nd chance. Si polan ni dah mempunyai reputasi gajah sebab suka gaduh dgn orang. Pastu tetiba...dia pun muncul di perkampungan baru. Secara automatic nya...eheheheh...kenalah tunjuk perangai baik kannn?

Tak pun...start ngata how the old 'gang'...macam laknat...

Secara psychology nya...the troublemaker selalunya akan sedar akan keterukan perangai nya...but lambat lagilah dia nak own up nya. Dia pun akan turn over a new leaf gittew..tapi takkan ada nya dia nak berubah didalam kampong tempat dia mempunyai reputasi tu.

Ada orang yang cenggini uols...that part of ego dia nak buang tapi kena berubah ditempat baru. Bukan takleh berubah ditempat lama...tempat lama kan penuh dengan kenangan pahit dan berapi dan mangsa kebakaran masih ada disana...so cemana berubah pun, orang tetap akan ingat.

But...kalau dah leopard....leopard jugak la kannn. Some will turn 360 degress and menjadi insan mulia. Some..bila dah terfamilar dan tengok kampong baru adalah aman sentosa, maka api naga yang terpendam adalah gatal nak keluar.

So, bibit-bibit api tu dah la kelihatan...

Then you know that...orang yang jadi mangsa keadaan dgn natural born antagonist is two separate people. Some of us yang jadi innocent bystander je. Terlibat dalam confrontation. Lesson learnt was...dah lah...never get too familiar or don't care too much.

Tapi antagonist ni...pergi sana sini pun..mulut tetap cam cibai jua. Hobi sangat tau...bergaduh gaduh ni. Pastu happy pulak cerita dgn orang reputation dia yang bermulut naga lahar api tu..like..takutlah dikau dgn mulut berapi ku.

Pi lah mabuk sangat kannn. Only a loser advertises winning.

Besok dah takde orang nak kawan dgn you barulah tahu...and still boleh lah iklan bongkak..I taknak lah kawan dgn orang Melayu...org Melayu suka cakap hal orang. Yes, and you are talking about you lah tu kannn bebeh?

Ptuiii sangat.


Sent from Samsung Mobile

5 comments:

Mak Piah said...

Biasanya yang dok kompang dia tak jaga tepi kain orang...tak amek tau pasal orang tuuuuuuuu lah orangnya.

Tunggu akyu balik ya sayang...kita gi kedarahristic bersama...

xMP yang bukan arianna rose.

bellavitadiines said...

Hmmm.... Ni macam sama la species Mak Buyong terlampau yg i comment tu..
Cume now dia dah tak buyong tapi mulut dia sentiasa moncong macam cecorot
mengata hal kain dalam orang kat UK tu. hehehe....

Anonymous said...

Actually banyak orang2 macam ni. Esp overseas, kalau Malayu dah gang dengan Malayu macam ni la jadi Nya, suka mengumpat pasal orang. Pindah mana2 pun Akan continue bad habit.

Anonymous said...

Owh! That lady? I heard she's moving to Singapore soon. Bagus lah since in Leicester and now London pun orang dah tau perangai dia.

Makji Esah said...

Dah la uolss....jgn nak assume tak tentu pasal :)