About Me

Friday, January 03, 2014

Tegur Menegur Membawa....Benci

Uols....dah menjadi lumrah kann kita semua adakalanya rasa kita ni bagus sikit dari orang lain.

Kalau kita bawak keta secara berhemah, dan nampak pulak mamat motor menyelit nyelit dgn aksi tahik terpalit, maka secara live kita akan mengutuk dirinya. Tu kutuk part 1. 

Kutuk part 2 ialah dalam pesbuk tau uolss...kalau done, boleh dihiasi dgn gambar sekali...seperti yg dilakukan oleh persatuan penduduk Setia Alam...yg siap amik gambar segala mcm misdemeanours untuk menjadi tajuk kutuk. 

Dah kutuk secara direct tu takpe...i.e. Celakanahharommbabikslahanat la mat rempit tu...bila dah masuk kutuk dalam open forum maka secara automatic nya kita rasa kita tahu pulak background si mat rempit tu and siapa mak ayah nya. Betapa mak rempit itu kurang kasih sayang makpak, gepren, kucing etc. 

Masuk lagi...dgn terrer nya...education background mat rempit tu, macam kita tahu pulak dia sekolah mana and berapa dia score dalam SPM nya. Gituhhh tau uolsss....kutuk berhemah sangat..semua area kita cover. 

Kalau Kiah yg dibagi peluang ngutuk, sure akan akan tambah...mat rempit tu ko*ek kecik agak nya.... (macam la dia pernah buat full body check up mat rempits tu)

True kannn? I for one. ..guilty as hell bab bab camni. Tapi setelah sejam dua..I akan beristighfar gitu dan memanjatkan kesyukuran yang keta (pinjam) I tak calar.

Begitulah teruk nya kita manusia...bila diberi peluang mengutuk.

Tapi...perbincangan kita hari ni kan uols...adalah mengenalpasti...siapakah yang layak untuk mengutuk tanpa air lopak tepi jalan tu terpercik ke muka nya bila lori tanah lalu?

Semenjak Muslimah kita dah advance dalam fesyen fesyen tudung malah ada juga tudung versi botingkek dan fesyen kubis bunga, maka pemakaian mereka itu mengundang fashion police yang tak bertauliah tau uols. 

Sebagai pompuan yg tak pakai tudung...I sungguh vangga dgn pompuan yg mampu menutup aurat disamping menjaga akhlak. Macam payah aje kann...mulut nak jaga, perangai nak jaga. ..etc etc sebab bila buruk laku sikit je..benda yg orang nampak dulu is the tudung. Ala...macam hosmet putih I tu. Bila ada kak Wok datang umah weols dan mengumpat...bila org tu balik je...mak putih terus tanya...apasal dia ngumpat? She wears tudung. ..katanya. 

Very hard to keep up with the expectations kan Kiah? Saying which...that should not be an excuse of org yg tak reti ngumpat orang and tak nutup aurat. 

People often look at the kutuks dispenser most times.  Macam kawan I yg ni...okaylah...fesyen sense dia tahap kLcc tau...sebab dia pandai lah komen what baju match what kain..what eye lashes match what blusher gitu.

Sokmo aje dia buat komen fesyen org ni gitu...fesyen org ni gini. Bebaru ni...dia macam sesedap rasa pulak ngutuk fesyen tudung Muslimah. Of cos yg jadi mangsa nya ialah Yuna lah kann...

What's with her turban la...seluar fitting la...menyalahi etika berpakaian dalam Islam lah gitu katanya. Personal pulak I rasa.  

Bukan I nak pertikaikan pendapat dia tau uols...hiks. Kalau dia tu Prof Muhaya ke...or any setazah yang kalau kluar nasihat terus kita rasa nak masuk dalam tempayan dek malu nya...takpe uols...I bley terima. Macam I ni kan suka pakai seluar pendek gituh...so bila kiah tegur...oii ko dah tua..I terima uols. Tapi kalau Piah tegur dgn seluar dia lagi pendek dari I...tak ke I rasa nak bakar muka nya?

This fren of mine..yg dok kutuk fesyen Yuna...pastu buat lagi hujah agama etc ialah.....PONDAN uolsss!  Pondann dok mesjid takpe gak usss...ni pondan active gi partay kertas patung tu. Pastu sokmo hapdate hormon apa dia makan...baju liplap apa dia beli. Ada hati ke nak tegur org pakai tudung tak ngikut piawaian? Orang tak ngata hidup you pun nasib baik.

Seswaiii ke tak uolss....seswai ke takkkk? Dia pun hidup ala ala New York Times Square. ..ada pangkat ke nak tegur aqidah orang?

I facepalm tau...facepalm sangat.


Sent from Samsung Mobile

7 comments:

Irfa said...

isu tdung ni sensitif
x berani nak komen
takut mndtgkan gaduh
nanti di kata 'pakai tudung konfem masuk syurga ke?' @ 'aku tak pakai tdg tp aku solat, aku hati baik x ngata kat orang'
so diam lah lebih baik

fasha sandha said...

Haha..mengucap mak hjh..pondan tu lupa jap dia pondan.haha

Liyana Sohaime said...

Hahahahahahahaha..
Mmg best entri makji ni, buat i gelak guling2.. Mmg ramai je org camni skrg..dia lupa, satu jari tunjuk kat org, empat jari lg tuding kat diri sendiri..

kapitan said...

Pondan mana laaaa tu kan. Regarding tudung tu, yg kutuk kaw kaw pun makcik makcik yg feeling dia masuk syurga...tapi Piah mmg suka pakai suor pendek uols

Larikkkkkkk hahaha

Mak Piah said...

Kapitan:
U naik syahwat kan tengok I pakai hot pants? Jawabbbb!!!!

x

Cik Kiah said...

Takkk! I yg naik syahwat!

Anonymous said...

Kata kat org pandai...diri sendiri????
~Jolie~