About Me

Sunday, January 02, 2011

Happy New Year 2011

Seperti biasa orang yang boring dan tak berwawasan cam I, duduk rumah aje dimalam tahun baru. Dan memakan cekelat pemberian orang dimasa Xmas hari tu...uish, makin debab lah lepas ni.

I don't remember making resolutions and sticking to it. To me, kalau I nak buat apa-apa yang baik, takpayah lah nak tunggu tahun baru. If I ever made one or two on the NY's eve, maybe pasal orang keliling I ber resolusi dan seperti biasa, I yang mak turut ni ngikut je apa yang orang buat.

I always want to be good person. I have this imagination of a perfect demeanour. Bila I tengok perangai orang ni macam ni, I pun berazam, eh, I takmau lah jadik camtu. When I was in boarding school, I used to get into deep trouble for taking sides. Problem was, I took 2 sides instead of one. I want to be everybody's friend. When you live in such a confined spaces, you bound to get on each others nerves. The one that got their 'nerves' tangled are often my closest mates. Of course bila sorang ni tak puas hati dengan sorang ni, they will then form a group, so there is 2 groups of kengkawan yang tak puas hati sesama sendiri. I know my intention was good but to them I was a batu api. Apa yang berapi pun tak tau. Bila orang ni cakap orang tu XYZ, I pun cakap..a'ah. Sokong punya pasal. Bila orang yang itu pulak cakap orang ni ABC, I pun cakap..a'ah jugak. Worst bit, they asked me what have I heard from that person vice versa. Dengan lurus bendul nya..I pun cakap lah..oh dia kata you XYZ and dia kata you ABC. In the end, yang bergaduh dah berbaik dan sengaja pulak tu melupakan benda yang mereka cakap to one another and menuduh I ni yang bawak mulut. Pundeksss sangat kan? So, lesson learnt was the obvious. Jangan masuk campur, unless I really feel strongly about it.

Tahun 2010, I adalah jugak terperangkap dalam crossfire but of course I have matured 20 over years from my schooling days. Orang kata semakin lama kita hidup, semakin banyaklah pengalaman dan semakin luaslah pemikiran. Entahlah...yang bergaduh dan beperangai kurang cerdik yang I have come across ni bukanlah budak hingusan pun. Tapi kesudahannya pergaduhan tetap sama...salah sendiri tak mau mengaku dan gunakan orang lain sebagai scapegoat. Bila kita tegur, terus keluar statement...oh, kalau you tak suka, you boleh blah. Ohh...asal you bahagia lah.

Okaylah...I takde azam. Ada jugak plan nak buat azam, tapi belum sempat sampai midnight dah terburai. So I will just stick to observing people's demeanours and try not to be like them. Antara perangai orang yang I tak berapa berkenan dan berharapan I pun tak jadik macam ni ialah...

1. Bercakap pasal diri sendiri or in Sally's term -Ceritaku Ceritamu. Macam life dia sajalah yang interesting nya...dalam pada dia nak relate to problem orang, kesudahnya jadi 'All About Me' jugaks. May I say, lately ni dah sampai ke tahap menyampah bukan kepalang. I remember to just being able to laugh it off...but now, I may die choking my own vomit.

2. 'Over' trying so hard to be someone you are not. If I can sum up the words, it would be, you make the clothes not the clothes makes you. You can show off your entire designer's wardrobe, you can show off your expensives gifts or purchase...but if it is not 'you', it will not be 'you'. Proud to achieve is one thing, but proud to be loud is certainly another...

3. Holier Than Thou. You can tell when someone being so ikhlas and kamil. But spare me those preaches from a reformed Mat Joget yang just because dia rasa dia dah nampak cahaya kebenaran, teruslah anti duniawi. I am so pleased if you dah dapat your 'Nur'...tapi dah serupa PAS bagi ceramah dalam mesjid mengata UMNO (let's highlight 'mengata' and 'dalam mesjid' ye) apakah namanya Nur itu? Lupakah you macam mana Rasullullah berdakwah dengan Abu Lahab? Piiiirah mabuk.

4. Over conscious. The type of people who wrapped themselves in a cotton wool ni. Haiyoo....tu salah, ini pun salah. Kita buat salah lah dulu kan baru kita belajar?

5. Over-emotional. haiyooohhhh....sudah-sudah lah nak buat drama out of cerita kartun kan?

****sources from Facebook.

12 comments:

DeLancrettLurpak said...

Saya paling suka no 2 tu tau! Dah selalu sgt jumpe, maklumla org keliling saya semua org yg kaya, bijak pandai dan vacation selalu kat europe.

You can buy a designer handbag, Ipad and what not but you can't buy awesomeness and style people!

Cik Kiah said...

agaknya orang yg selalu ceritaku ceritamu tu selalu masuk pertandingan bercerita masa sekolah rendah hence perangai nak bercerita terbawak2 sampai sekarang.

@rep said...

ermm no.4 tu tak berapa nak paham.

motiffff sources from facebook..

Netnet said...

i ada terkena...
dgn lurus bendulnya pegi side 2 belah pihak...dgn intention tak nak depa bergaduh... konon mendamaikan lah kan..

at the end, dua pihak berdamai, i pulak yang dikatakan pembawa mulut.. wahhhh walhal before i masuk dalam itu family, anak (orang lain pelihara) dgn mak kandung asyiklah bercakaran dari belakang.. depan ok, kat belakang, dok mengutuk bagai nak rak..

i serikkkk...

Manal said...

Takpe la Makji, everyday kan orang bilang is a gift, thats why its called Present, gittuh!


Btw Makji, tahun ni jua tahun Arnab (beginning Feb)...so agak2 nya la and since i seem to see arnab more as food then as pet, saya tak de point nak make, just nak cakap wishing u a happy bunny heh.

Anny said...

kelima-lima perangai yang hjh esah tulis semuanya saya kena..mungkin karena itu i tak de kawan hehe

Hjh Esah Jolie said...

Budak Lurpak..hamboiii...hang dikelilingi Datin-datin kaa?

Kiah, aku rasa dia kesepiannn githooo...

Arep...no 4 tu maknanya, terlampau conscious..sampai apa pun tak nak buat. Eg. takut nak guna hairdryer rambut sebab takut rambut terbakar..gitu ah. When i say sources of FB maknanya contoh2 perangai buruk mereka ni selalunya ter evident dlm FB.

NetNet..diriku jua serikkkk.

Thanks Manal...

Anny, ala..don't la sell yourself short. Meh kawan dgn I mehhh...

Tuan Zahara Rohana said...

Happy New Year adik Haji...I felt relived after reading your new year's blog nie...conincidentally there are some terkena juga pada batang hidung akak nie.. there are some statements I could make use for my own improvements..but of course we are just human..as for you adik Haji,be a women of influence and full of confidence and enjoyed peace and prosperity in 2011 ~ your honesty and straight forward certainly has its merits...

Anny said...

hehe, oke meh berkawan, tapi nanti pasti gaduh dan tidak mau main lagi haha.

Orang said...

Tak balik Malaysia pegi kenduri kawin?

Hjh Esah Jolie said...

Thanks TZR

Anny, ye ke? hahaha

Orang mana punya kenduri kawin???

pakmat said...

..salam lady..I am not one for resolutions myself..at this point of my life, I would be happy if I could just savour slowly whatever balance of the years that I had left..but we keep on changing..evolving..hopefully for the better..and if I can stare down my weaknesses, it does not really matter what year I am in..but that's not stopping me from wishing you a happy new year..belated as it is..cheers..