About Me

Sunday, January 16, 2011

Cerita Saya Sendiri

Post ni takde kena mengena dengan sesiapa...tetapi, adalah juga bahan gossip yang I dengar telah menyumbang kepada penulisan ini.

I always wonder why and what lead to other people having an affair outside their steady relationship. Tak chenta kah dia dengan current partner nya? Having said that...perasaan manusia ni cepat berubah..and we are very much capable to love again even after mencurah janji-janji Kelly Ng kat current partner kita tu. I think deep down we know this tapi adalah amat payah nak admit...yelah, sebab macam buruk sangat lah kelakuan bila kita terjatuh chenta untuk kesekian kalinya.

Marriage and relationship need to be nurtured jugak....cemana baiknya kita (if kita rasa kita baik laa) ada jugak benda yang tak cukup. Love is often unexplainable. Kita jatuh chenta dengan someone who made us feel so special about ourselves, walaupun masa tu kita dah ada steady boipren yang berperilaku hangat-hangat tahik ayam..(ish, cam familiar aje cerita ni) kita rasa guilty sebab dalam pada kita ber boipren chenta agung tu, kita telah ada scandal dengan yang sorang ni. Tapi, kalaulah si aruah boipren tu dulu tak mengamalkan konsep panas dingin maka tak kan adanya kita rasa smitten dengan attention yang dibagi percuma oleh orang lain, kann?

Apakah yang kita ni nak sebenarnya? Kita sendiri tahu kita tak boleh nak dapat semua. Kita komplen bila orang tu sibuk manjang dalam kita tahu dia tu sibuk buat kerjanya bukannya buat benda lain. Kita nak duduk dekat-dekat..tapi kita tahu sebab kerja dah jauh-jauh, kita kena realistic. Kalau dah orang tu bangsa Ikan Salmon beku, duduk dekat pun boleh buat menyakit hati juga. Bila kita komplen kat dia...mulalah kita cakap..ye lah..you tak sayang I..(script yang sudah basi tapi masih suka digunakan untuk membuat orang tu sakit hati) and bila orang tu start men jiwang, kita pulak sedih, sebab dia takde depan mata. So orang tu jawab balik, habis tu selama ni kenapa you ingat I tak nak cakap camni hari-hari? Kita jugak yang sedih kann? Betul jugak katanya...

We thought distance might helps. In a way, it does. But there's also someone around the corner who is able to provide everything we wants...

What can we do? We can't be everything in their wish list of a lover....we can hope orang tu sayang kita sepenuh hatinya...but orang tu ada keperluannya juga yang tak ada kat kita. Perlukah kita marah?

In reality, berapa ramai yang nak boleh accept partner mereka juga syiok kat orang lain...tapi at the same time sayang kat kita because kononnya quality yang ada kat kita ada yang takde kat orang lain tu? Can we openly accept yang partner kita dah terjatuh cinta kat orang lain? If we found out, what can we do, kill them?

Well, if its were me...I'm sad. Really sad. But I really can't do much...if there's a love between us, then I suppose we should stay and let the other person explore and pursue their 'other' happiness. But if we can't take it...we leave.

Sekian.

10 comments:

Manal said...

Yea, I let him go too. Whats the point of pining one's love/attention when he is having a change of heart. And to the man plak, kalau his awek yg bikin like that, meroyan tak tentu hala some of them. Is there really an "amicable separation"? hard to tell kan makji. Lagik la kalau kes cerai, sapa yg nak nak mintak cerai sapa n all....

Dibiee said...

Been in that situation. I guess most of us dah pernah pun.. cuma nak admit ngan tidak jer..

But u have made me think.. Hmmmmm..??

Anonymous said...

It happened to me. Just found out recently in fact. He strayed for almost a year... I found out about it and he ended it right away. I was keen of ending our marriage right away. But I have our two year old to think about. Can I be selfish enough to not try to provide her with a proper upbringing (whose to say upbringing by a complete family would be better than a single parent? - I guess it's worth a try to find out) I've been crying everyday, getting angry everyday, feeling sorry for myself everyday... we're trying. My spouse seems to be trying.... just hope our baby will turn out to be a successful person leading a happy life in future, that would be worth it for me to have decided to stay in this painful marriage. It would have been easier to quit when there's no children involved. For all those 3rd parties out there, you involving yourself with a married individual, causing the tension in their marriage, will not find peace here on earth or in the afterlife. Not until the betrayed partner decides to forgive you for seducing their spouse... dosa manusia dgn manusia, hanya manusia sahaja dpt maafkan....

pakmat said...

..many sides to a hexagon, lady..

Aina@Azila said...

Kalau I, I will not try to find out cos the truth will be so painful. Skrg prinsip I, kat rumah kau laki aku, kat luar..gasak kau laa. Tau keluar rumah tau laa cari jalan balik. Tak koser aku nak ambik tau....Errr..am I abnormal?

dakwanie said...

Well, when my parents got divorced I asked my mom... APA la yang mak berkenan kat kojek ni dulu? and my mom senyum jer... dulu lain....

my dad strayed several times, and my mom accepted him back every single time dia mintak maaf. Why? sebab anak - anak.

Tapi setiap kesabaran ada hadnya kan? penat besabar, satu hari mak gua kata... sila lah blah sebab dah tak ad amaaf bagi mu!

and I LIKE!
Girl power!

dah macma ruangan luahan cik sri siantan la kotak komen ni :)

Netnet said...

mana boleh terima yang cinta hati kita dah jadi cinta hati orang lain..
tapi apa nak buat, berdoa jelah semoga kita dapat cinta hati yang lain..yang jauhhh lebih masyukkkk dari cinta hati yang dah pegi tu...
aihhh....

isla madina said...

Kak Esah,
Saya tak dapat simpan lagi harap kak dapat beri sedikit pandangan. Baru-baru ini saya & tunang anjur makan makan sikit sebab tunang nak perkenalkan saya pada rakan-rakannya. Tup, tup gf pertama tunang saya dulu gf salah sorg kwn baiknya sekarang.
Kak, sebenarnya kami semua satu sekolah, cuma kelas saje lain. Waktu sekolah dulu tunang & rakan-rakannya sebelah mata pun tak pandang pada saya ni & sejak malam tu meluat saya pada tunang meluap-luap, ni nak masuk 3 minggu saya tak berhubung dengan dia. Tambah pula saya ter'imagine' scene tunang angkut 1st gf naik motor hasil result PMR cemerlang konon.
Tolong la kak, patut ke saya risau atau ini hanya perkara remeh?

hazeleyed lady said...

Hi
...if it happens to me...i'll be sad no doubt...but i guess there's nothing much that i'll do then accept that i have to share...ughhh!

ColourfulSock said...

I am having a relationship with a married man and it has been 7 years now. Of course lah banyak nya downs from the ups nya. This however had thought me to be sooooooo penyabaq & strong. Tears, ermmm tak payah cerita, but again I made the choice to stay ...
.
Anyway that is my story in short :)
.
Mana lah Hjh Esah nie. Sebok sungguh no!