About Me

Wednesday, September 22, 2010

Kenapalah Kita Terlampau Sensitive?

Entry ini tidak ada kena mengena dengan kejadian pergaduhan bodoh pesbuk minggu lepas. However, what I saw posted in my Facebook walls, inspired this.



1. Budak-Budak Pompuan Bertudung Yang Kurang Moral

Ni bukan I yang label ye..but the comments I read upon the posting of the video of them mucking about in YouTube. Majority of the commentators, one of them is related to me cakap...budak-budak pompuan ni adalah manusia paling bebal dan menjatuhkan maruah orang bertudung and mempersendakan agama. What do they actually do? Err...them 3 girls, berzikir ala dikir barat siap tepuk-tepuk tangan tinggi-tinggi tu, followed by some giggles. Ye laa..kelakar lah rasa nya kannn? I don't know why people seems to have this special rules about pompuan yang pakai tudung...bahawasanya, once you decided to tutup aurat, maka tidak bolehlah lagi kamu membuat perangai-perangai yang tak seswai dengan tudung you. Hmmm...I dulu pun pakai tudung atas paksaan MRSM. But lepas jugak kitorang buat aksi gatal bontot and gelak macam Mahmood June. Nothing to do with the tudung...but of course lah, you're hoping that the tudung should curb your salah laku. We can always try...salah laku consists of lots of things in my eyes. Pada orang yang rasa dia ni hollier than thou will say, buat apa pakai tudung but then still ikut jantan masuk semak. That kind of salah laku. However bila Ketua Muslimah pi caci maki carut opposition party, still clad in her long and heavy tudung...itu bukan salah laku pulak ye? I pity those girls. They're young and maybe not that smart (yelah..kalau bijak sana, wakpe lah lu orang gi videokan joke-joke bangan you all tu) but to accused them of menjatuh maruah and mempersendakan agama..its a bit harsh. Pardon me if I am wrong..but apart from the dikir barat style, they were reciting the zikir properly..takdelah dia pi tokok tambah dengan lagu kumpulan Too Phat ke hapa. Who are we to conclude such judgement menuduh bebudak ni mempersendakan agama? Why can't we just take the message exactly as they were intended to...yakni, budak2 pompuan tu having a light moment amongst themselves. Ada pulak comment cakap..kompem masuk neraka bebudak pompuan tu...hish!



2. The Bunuh & Bakar

I read somewhere that this man, who is a religious officer ke siapa, quoted that..pembunuhan Sosilawati adalah satu penghinaan kepada agama Islam. Pasalnya...all the deceased was burnt. Katanya orang Islam bukan mati dibakar. Wehh....sajalah nak bagi sesat hati orang yang bangsa pakmak turut ni kan...sukalah you nanti orang Islam (yang bangsa suka gaduh terus berfeeling Mujahiddin) pi bunuh orang India pulak. This is a criminal act, how is it penghinaan kepada Islam? Bakarudin murderer also attempted to disposed their crime by pouring petrol over his body and set him alight. I doubt they have in mind to hina Islam...but more on the intention supaya takdelah orang nak tangkap depa kann? It is gravely unfortunately that all the deceased has now charred beyond recognition. I think this has nothing to do with Islam or disrespecting any other people religious belief for that matter. It is clearly an act of greed. Kenapa perlu sensitive tak bertempat?


3. Alejandro
I was tagged in a notes written by someone about this Lady Gaga song. Personally, I like the melody (and the men in heels clad only in black brief..whoahhh) But some hamba allah over analysed, however he/she could be right in his/her analysis. The analysis was very impressive and educational. I never knew one could be so precise with attention to details. This is why I always maintain that we should try to separate our religious belief with our practical lives. A faith is a must amd Islam is the way of life. Tapi kita kenalah berpada-pada dalam mengeluarkan pendapat and janganlah sesekali menganggap orang lain tidak punya akal sendiri. Macam, kalau kita dengar lagu 'Like A Prayer' ke 'Papa Don't Preach' terus kita semua berfeeling nak ngikut Madonna. Tak boleh ke kita dengar lagu dengan niat untuk berhibur saja? Takk....notes for Alejandro terus meminta kita berhati-hati dengan kumpulan bawah tanah ni yang nak memesongkan akidah kita. What made you think kita semua nak start makan salib macam Lady Gaga tu just because kita dok nyanyi lagu Alejandro, hah? Ada makcik sorang ni terus buat statement, okay lah..pasni akak akan berenti dengar lagu Lagy Gaga Laknatullah itu. Wehhh..kak, who gives you the right to jatuhkan hukuman ke atas manusia just because kita hanya nampak dia dalam TV ber rararararararara rororomannnnncceeeee.

I wanted to share my opinion about those who gets oversensitive upon his/her removal from another person Facebook's friendlist. But, biarlah...sebab ada orang..kawannya ramai hanya dalam pesbuk aje. So kalau itulah life yang buat dia happy, asal dia tak kacau orang...biaq dia lah kan...

Kiah & NBNS, siap kau kalau kau dilit aku!!!

7 comments:

mokjadeandell said...

kalau sentiasa takut terpesong dengan ada element agama lain,maknanya bukan kuat lah iman seseorang tu.Itu yang jadi kita manusia yg takut terlampau,...takut salib,takut tokong,takut tande...bila nak progress.
Ada yang bangunan ada tempat yang berupa T pun dah kecoh.kalau boleh alpahabet T tu pun nak dihapuskan.
Ingat seseorang yang tak mau makan apa benda yang dia was was,lalu hanya makan telor dan ayam yang dia pelihara.Buang Tv,buang semua benda yang boleh buat terpesong.
Last sekali ditanya:
Kenapa tak buang bumbung rumah? Kan ada iras huruf T?

Panjang pula celoteh makcik ini hari.
Bye.Salam.

Anonymous said...

Mak Ji,
bila kita tak ada ilmu, kita masih ada akal. Allah bg kita Akal untuk kita guna sebaiknya. Ilmu pulak kalau setakat byk bertimbun tapi tak di amalkan jadik sesat pulak kan..i m referring to your note pasal tudung..mmg dah tgk gak video tu...malang betul mereka tu sbb tak guna akal yg ada...samaler cam politikus yg bertuduh labuh yet memaki..menghina etc etc tuh..
note no2 tu pulak..i agreed with you, manusia kalau dah tamak dan haloba gitulah jadiknya...Alhamdulillah i dah pakai tudung since i jah 2. Because of that, i selalu mengingat diri nak menjaga peribadi, menjaga perilaku. Kerana i seorang ibu, seorang isteri, seorang perkerja dan yg paling penting..seorang muslimah yg bertudung dgn niat yg ikhlas......AMIN..


Anna_M

Manal said...

Makji, paranoid orang malaysia ni...melatah jer. Oh well, dia nak kata ape, its his/her freedom of speech and what they interprete la. Tableh nak buat ape. Christians in the UK pon ada yag taksub like that. So its quite common when people use religion to scare people of many things that might indicate deviation la, or using religion to belittle orang lain.

And those articles yg sebok orang fwd in malay on gaga and illuminati are direct translation from some american website. And org malaysia pon biasa la tokok tambah sikit nak add unsur2 islam skali la. Do i care that much? hell no. But i took it as part of my general knowledge.

cik said...

Setuju! Orang kita ni cepat sangat melatah tak kira tua tak kira muda.
Ini ok la kisah bunuh, kisah ambik gambo dgn khinzir, kisah gadis bertudung bla bli blu.
Tak campur lagi dengan caci maki orang-orang ini pasal sekolah utk budak-budak mengandung diluar nikah.
Berbakul-bakul andaian ntah apa-apa dibuatnya termasukla nnt Allah turunkan bala etc. Kalau pun Allah turunkan bala, confirm ke sbb buat sekolah mengandung tu? Bukankah Allah suruh kita berfikir. Cuba la duduk dendiam sikit and fikir. Paling-paling pun cuba la letak diri kita kat tempat budak-budak pompuan yg pregnant tu. Yg pregnant sbb gedik dgn bf tu ok la. Tp kalau yg mangsa kena makan dgn bapak sendiri, abang sendiri, pakcik sendiri,tok ki sendiri?

i am Naa... said...

hi mak ji...
Diorang nie tang lain nak ngaku Islam, tapi lupa pulak yang bab menjatuh hukum tu bukan hak manusia..main suka hati jer komen itu ini...sebabnya senang jer...ramai org khatam Al-Quran, malah sesetengah tu berkali-kali...but berapa kerat yang faham isi kandungan Al-Quran tu sendiri. So biarlah nak komen itu ini rujukla pada orang yang berilmu tentang tu...just nak share opinion...

Luna said...

pastu kuar psl tudung mcm tudung Nun..pastu pasal taugeh berbaja urine..


dan iklan raya TV3 mmg tak sesuai, tp tak perlu lah kaitkan dgn illuminati.


perkara yg berlebihan, walaupun baik, Allah tetap tidak suka.

Anonymous said...

I diberi nasihat from one of my friend in sheffield tentang isu gaga ni, i'm a big fan of gaga, coz she's succesful and she's different. But my friend who's doing phd, in uk,bukan malaysia nie, OMG, so damn kolot, sepatutnya dia duk kampung, mengaji jer petang2 kalau so kolot. I believe that my parents dah bagi cukup pendidikan agama to me and i'm big enuff to think. I do accept advice, but nonsense one, please la, i dont need 'em. And i'm so agree with ur views, bravo!!