About Me

Thursday, August 12, 2010

Kawan-Kawan yang Jahat

Today is the 2nd day of fasting.Mengenangkan time yang lama serta I ni bangsa tak larat nak bersahur, dalam pukul 5 sampai pukul 7 petang ni, adalah jugak rasa macam nak pitam.I am all by myself this fasting month...I'm sure bukan aku sorang aje, but others too but since the beginning of Ramadhan, I haven't had any solid food apart from Sandwich and some breast chicken fillet mixed with Caesar Salad yang I buat seniri tauuu...ye lah, kita kat sini manalah ada Bazar Ramadhan cam you all kat Msia nun...


I think I have to start becoming a little bit sociable dengan menelepon kengkawan (yang tak lah ramai mana pun) and pi bukak posa makan nasik kat area-area Melayu kat Bayswater sinun...but seriously, apakah motivation nya to travel all the way ke sana, dengan tube lines nya yang suka benar kena suspend tu?


Speaking of being sociable, or the lack of it...my FB account was suspended for 2 days because this guy (kononnya kawan I la ni...) reported me to the administrator, as I was told. Then I realised, infact I felt so loved by friends who texted my mobile phone asking if I am okay...but in the end ghopenya, frantic nak mencari I bukannya apa you all, nak suruh aku gi beli beg Elvavi dia...kawan sejatiiiiiiiiiii la sangat kan kau, Kiah oii!!!!


I know, that this holy month sepatutnya digunakan dan dimanfaat kan dengan memohon ampun dah maaf if kita ni adalah terkasar bahasa ke apa...but I think, get and give forgiveness where the forgiveness is due and not just generally...


I accepted quite few people as my friends in FB, just because they were suggested to me by others. Nak kata kenal sesangat takdelah. We were very,very young when we were in that school, so I doubt la kita memerlukan sangat mereka tu dalam hidup kita. I am too selective, believe me. Facebook has become so impersonal and so business like. But I have nothing against people who use FB as one of their marketing venues...dah social networking kan nama nya...


I don't really mind to be asked personal questions...ye lah..kalau nak tahu, tanyalah kan...I too, would ask if I want to know about you, but I will do it in a way you will feel comfortable with the questions.


Adalah sorang budak buat PHD ni you all...well, maybe dia rasa dia diplomatic ditambah pulak dengan unsur-unsur nak ambik tahu hal I...asked me a direct personal question when we went out, in the presence of other friends as well. Pastu dia boleh boast kan kawan dia, if you want to know...you must know 'how' to ask. True. But I would have expect you have more intelligence and creative with your art of 'question asking' than to 'ambushed' one with that kind of questions.I hope he gets the answer he was after, but I just thought that I should be spared some sort of privacy to release my own private information.


Call me snobbish, but I ni kurang gemar sikit di usik style mat-mat motor ni. I don't like it then and I don't like it now. This one guy keep doing it on my wall, beknown or unbeknown to him yang segala manusia boleh membaca nya...termasuk la adik2 I. Truth is, I don't even remember being accosted by him in school, let alone remembering the episodes (kata nya lah) yang dia cuba ngorat I. Eh..kita tahulah kita ni masa kat sekolah kurang pemes, dah le ghope pun kurang. Tetiba lak sekarang, mengaku pernah mengorat I.

Let me tell you this ye, it may sound sad..but I can count with one hand jantan-jantan yang noticed me at school. Tetiba, sekarang dah ada 3 pulak. Dua tiga menjak ni, I dah dapat reputation menjadi sombong..just because Ailip In Inglen, Kiah. But had they known me that well...they must know that I memang sombong dari dulu lagi.....

I consulted my other schoolfriends, yang rata-rata nya cakap dgn I, Makji, toksah layan laa..dia gurau je tu. Gurau ka itu macam?

Do you count this -------> Makji tu mana nak kawin orang Melayu, dia standard MatSalleh saja. Oii..sedarlah diri tu melayu. Ini bergurau ke?

Or...nak cari jantan yang bagus aje...nak jaga standard la...hah, jadi anak dara tua dah..entah-entah dah janda. Bergurau pesen apa ni?

Mind you, I ni tak berapa kisah lah kalau this remark came from orang yang I betul2 kenal or paling teruk pun if this remark came from orang kampung Pilah ko Rombau Bongek yang unfortunately besedagho mo I ni...yo lah, nak wek canno kan...dah sedagho..tolan yo lah...

Berbekalkan nasihat bapak I, I wrote to these 'village' idiots. Sorry la...den orang kampung yo..tapi kok cenni la perangai, memang kampungan bajingan la sangat. I wrote to them how I feel and what I think of their 'mentality' display.I said that while I am honoured (ayat positive, amongst the negative points that I made) to know them as a friend, I told them that I am indeed quite offended with some remarks and that I want to be respected as a friend and woman, that I can't tolerate such jokes.

The next thing I know, account I kena deactivated. I wrote to the admin and I was told that so and so reported me for using offensive language. I swear that I don't use foul language...(ni juga peringatan kat orang yang suka, kononnya rasa by using the F words tu, to conform the rules of Britannia. Tak kena you..tak jadik...toksah lah nak ber effing effing on matters that doesnt warrant penggunaan kata-kata carutan ini) I am very careful with with my choice of words to them..but I can't deny the kepedasan intipati nya lah. Ye lah..dah alang-alang nak menegur, cakap aje lah yang benar kan?

I had to go to all those trouble providing them with the original message and after 12 hours, got activated again.

It was also a bad timing lak masa tu I tengah angin dengan MC, yang ingat I buat drama sakan tutup FB.

Wah..wah..wah...lepas je I dapat account I balik, (nasib baik lauk pauk I tak rosak ye dalam Cafe tu) dengan secepat kilat nya...I remove and block cipan-cipan ittew.

Why did I accepted them in a first place? Perlukah kita berkawan just because we know the same people...nasib la kalau tak bercakap sepatah haram pun?

FB dah makin menyakitkan hati sekarang....

14 comments:

Cik Puan Kamil said...

What a tool... Jealous u duduk oveseas tu... You tak rugi apa2 delete dia... Take care and selamat puasa...

Typhoon Sue said...

yes! FB is getting more and more annoying day by day!! or rather, stupid people makes FB more and more annoying. had a couple of those pests on my list as well. Removed and blocked them for eternity. Anyone who offends me like that is no friend of mine.

captlukman said...

mmg aku ingat mu DRAMA pun nok aritu, tetibe mghilang(mana tahu ngajuk ke kan?) hahaha...

mmg FB nyekit lerning uolsssssssss

Anonymous said...

salam ramadhan mak aji,
i selama ni dok jadik silent reader aje. tapi pasal status ni.. mak rasa sentap jugak.
kat FB, kat twitter.. kena sental juga mak pasal status ni.
sorilah kalau termenyampah dgn posting ni.. tapi nak jugak share.
i have a friend, a guy friend yang suka sangat bergurau pasal status i yg single mingle ni.
but to me, its no longer funny when you keep making a fool out of my singlehood sampai tuduh i ni nak jadik butch!.. camsial kan?
mulut jantan cabul camni memang wajib kena lahar dengan i la, ye tak?
ada sekali tu tak pepasal dia tulis kat twitter, tag i ni.. cakap i lapar k***k wtf la kan?
sedih tau makji bila pikir cam hina sangat aje jadik bujang di usia 30-an..
tapi sukati aku lah nak single ke apa kan.. bukan aku kacau rumah tangga orang. si jantan tu sekali kena lahar dgn i.. i tanya dia.. yg dia sebok nak tau status relationshit i ni sebab dia nak kat i ke? tak sedar ke i tak selera kat dia.. i tak sebok pun nak tau pasal dia dgn bini dia..
deda deda deda

aceh panjang pulak beremo bagai...
i just wanna say.. i feel you makji.. sob


*cik anon*

Supermaman said...

TAU TAKPE!

tu pasal lah mak delete acc mak.. (walaupun i tau i mmg memegang takhta carta bukak tutup ni uols! hahah) daripada aku tersakit hati sndr baik lah aku basuh jamban dan lipat kain. rumah bersih, hati senang!

wahhh, SAHM of the year sgt kan?

Anonymous said...

hi esah,

saya ingin sekali menjadi crew di awan biru. boleh tak berkongsi pengalaman open day dan interview kamu dulu serta tips tips nya sekali?

terima kasih

ku ingin terbang
- wannabe

Cik Kiah said...

Heeeee! Sib baik la i ulu sekolah pompuan so i'm spared from joke2 bangang mat motor camtu. Diaorg tu masih tak membesar mental ke walaupun dah keluar sekolah?? I can't say i feel you Esah (because aku ada laki) but aku nak lempang jantan2 tu B.P kau ataupun aku hantar santau je..mana sesuai?

elly said...

salam...

makin ramai yg salah guna Fb ek....mana yg tak patut masuk friend list saya ignore kan aje...

cik said...

Keji tau jejantans ni semua. Jaga k***k sendiri bule?

Anonymous said...

fuuhhhhhhhh...wa caya lu lah mak aji..thats the way to ajar2 all keparats yg tak reti hormat org...tak rugi pung....

keep it up....


:) A_M

Anonymous said...

Luv's u makji...may peace find you. Salam ramadhan almubarak.

pakcik

TSOK said...

ouchh!! sumpah menyampah dgn org yg mentaliti cmtu. bile die nk ckp, xnk pikir dulu. bile org lain bersuara, siap nk report2 plak. tu semer bangsa xde t3lo tu!

u dont gain/lose anything pon if u delete them frm ur life.

Manal said...

It is really disturbing having people like that who claimed they were once ur mate and then make fun of u in public walhal u never really warm up to them.

Good thing u tembak diorang secukopnya and block diorang terus. They will still be vengeful, but then I hope u will have the last laugh and ganjaran berlipatkali ganda akibat dianiaya like that.

PS: btw i dah lama pikir apala kata2 sesowai for mengurat in english that is not "courting". Tu dia: accost. Thanks makji

Anonymous said...

tak pernah miss blog ni. most of the issue kekadang kena kat diri sendiri, termasuklah fb. nak kongsi juga dulu i pun add semua classmate yang mostly dah kahwin and ada anak. then lelama i remove the whole class sebab rasa mcm cik esah punya situasi. tapi since i ni suka berkebun n main masak-masak, i on fb(tapi bila kita nak post tu i hide(setting that only u je boleh nampak/cancel) so org tak tahu pun kita online kat fb. i even buat satu lagi account sebab game ngan orang yg tak kenal since most of them don't bother pasal life kita. (addicted pada game sesangat) selamat meneruskan ibadat puasa esah.