About Me

Monday, August 09, 2010

Update At The Opis

I akan bertukar Boss mulai next week....samada I pun akan ikut bertukar ke tidak ke area dia yang baru tu, belum lah I pikir lagi. I need to ask if I will be better of financially...sebab kalau setakat seropa je..baik la I dok menonggok kat sini and kerja under regime Boss baru yang I dah suspect ada unsur-unsur sawan babi tu. Ishhh....

Banyak kan berita jenayah and tak jenayah yang boleh menjadi tajuk gossip sekarang ni?? Hehehe...ada yang mati kena tembak, tak taulah cemana cerita nya but dua-dua terus meninggal dalam keta. Siapa tembak siapa...or siapa yang diupah menembak, tatau la. Kesiannn sangat, dah la nak dekat nak raya/posa, tau tau tuppp! Mati.

Dek ramainya yang membuang anak sekarang, ada pulak orang nak buat pusat untuk pompuan yang mengandung and another, nak encourage bebudak muda cepat kahwin.

Of course la...bila bab-bab nak bukak centre for the preggers tu, adalah yang tak puas hati, kununnn nya lah nanti akan encourage budak-budak pi membunting pulak. Macam lah budak2 tu sesuka hati nak membunting kan??? Nak sperm donor memasing tu mana pulak hilang nya? Seramai-ramainya pakar psychology kat Mesia tu, takde sorang pun nak volunteer cakap kat tukang-tukang bantah ni, to stop being so hard on budak-budak yang dah terlanjur ni. Those poor mite is in the situation..damn if you do, and damn if you don't. Kot tahu dah termengandung, nak pi gugur, orang kata dosaaaa. Pastu, bila beranak pun orang kata dosaaaa jugak.

With exemption to those yang mengandung tanpa izin i.e. yang kena rogol, those yang tahu berprojek tanpa menggunakan plestik pasti bisa menumbuhkan hasil.So, why can't this be told in the classroom? Ye la, taknak encourage sex before marriage kan..but agama aside la, aren't we all manusia yang kenkadang, sebanyak mana pun ilmu, akan tergoleks juga? Human have sex. Human need to have sex. Too bad sex has casualties if we are not careful.Nak suruh budak-budak kahwin muda...umur berapa yang muda tu?

Woman often got blamed if they fell pregnant, in this situation. The sperm donor terlepas pulak pi menabur baja kat tempat lain. Bila dah terlampau takut, short term solution nya pi la letak budak tu kat mana-mana. Cuba kalau ditolong budak tu siap-siap...ye lah, dah buat salah, salah la kan..tak kan you nak pi bunuh lah budak pompuan tu just because dia terbunting.

Why can't we have centre for the expectant mother yang dah ditinggal dek boipren kelabu asap they all tu? I'm sure, once bitten, twice shy lah kan..tak kan lah dah terlajak this time, she will sewenang-wenang nya nak pi derma p**i they all tu kat mana-mana boipren tak boleh pakai. Next time, she will be more careful.

Malaysia takdak ka morning after pill?

Kan ke patut kalau dah tahu nafsu masing-masing cam anjing liar, pi lah offer pills ke condoms ka kat budak2 tu...nak halang-halang, they all buat lah. dah baligh tu, tanggung la dosa sendiri kan???

Rational is, they will be no abandoned baby, if the baby is not (accidently) made in the first place.

5 comments:

Anonymous said...

makji,
selamat berpuasa walaupun esok saya boleh makan2 seperti biasa :)

budak2 yg termengandung (betul ke diorg ni ter...haih)saya sarankan lah supaya jgn lah ko kawen terus. sebab nya akan mengundang bahana yg ntah apa2 lagi di kemudian hari.

sekian

~cik ros

cocoa-crayon said...

Hi Makji,

Like it or not, morally or not, most of the teenagers are doing it like rabbits. Hence we should equip them with some knowledge (on contraception,on STD bla bla bla) to avoid a more tragic aftermath like pembuangan bayi etc.

I for once do not support irresponsible behaviour among teenagers (or sometimes the adults!)but being realistic is the only way forward!

Selamat berpuasa Makji (masa-masa macam ni la teringat waktu berbuka puasa yg sgt konsisten kat M'sia... sob sob)

Anonymous said...

I really like apa yang u tulis on your blog, it does make sense most of the time. Tak suka baca blog orang yg cover2, yg putar alam, just straight to the point and when its a fact, it is a fact. Great blog and i'll definitely follow ur blog :)

Anonymous said...

MakJi,

Saya agree - giving all the kids all the info they need, morning after pill ke, condoms ke, celibacy ke...as a parent i hope to equip my daughter with all the info and a good moral compass kalau dia nak buat jugak dia kene buat keputusan sendiri la...bukan mak pak tak ajar..tuhan dah ajar tapi kalau dia nak buat jugak sila la buat dgn pendirian and tanggungjawab...tak boleh nak tegah, lagi tegah lagi dia buat...i just hope she has enough self-worth to know she shud give herself to the one who is right for her..and waiting isn't wrong...sigh.. banyak tul cabaran dunia sekarang...

A.

Manal said...

Yea saya SOKONG on the condom sales, prescribing contraceptive pills and morning after pills....And i am in NO WAY condoning the zina act, but we shud know that no matter how often they are told not to do it, if its done, at least no babies are on the way. And mak pak pon kena la perhati anak2 and spend more time with them bukan more time in the office. Kalau bapak terpaksa balik lewat sikit ,mak kena SACRIFICE for anak2...since bukannya dia ditegah dari kerja but she and ALL THE MAK2 kat msia can fight for balik awal like 4pm and so on...paling lewat pon 4.30pm, so by the time theyol sampai umah 5.30pm, they can wait for their kids to return from school and masak sama2, solat sama2 and then makan dinner sama2...pastu nak hantar tuition ke ape ke anak2 nak study ramai2 kat umah ke ape, please la be letih2 sikit demi anak2 membesar dalam suasana lebih sehat dan selamat. And bapak tu pon kureng2 kan la main golf ke ape ke activity weekdays...

Yang rape victim, thats another case la. Sbb usually yang byk buat babies are the mutually consent teenagers and young adults.