About Me

Wednesday, August 25, 2010

Update Hari Ini (15th Ramadhan)

Honestly, I malas nak hupdate...sebabnya bila kita kurang upaya ni (menahan lapar dan dahaga dan sakit hati kat tempat kerja selama 17jam lebih) otak pun kurang upaya jugak nak memikirkan benda-benda yang positive. You will not like me if I am not positive...that I can say. Buat banyak dosa I saja...dah le ibadat pun kurang.

Today is the 15th day of Ramadhan...and I have completed 12 hari puasa. Apa jadik dengan 3 hari tu? Satu hari terburai oleh kerna sebab yang I sendiri malu nak pi cakap kat orang and 2nd, is because I was desperately ill that I need to insert some remedy. But apart from that remedy yang disupply dek Kiah, I was as good as puasa, sebab I tak makan apa pun...eh tipu...I ada makan chinggam satu. Another one was semalam...yang hangat (hati). I was in Gatwick Airport where I believe my human rights was ridiculed and disrespected. Tiba-tiba syaitan menjelma dalam bentuk Burger King.....and I telah memuntahkan rasa marah, kuciwa dan sakit hati dengan memakan Double Whopper. I wasn't even hungry. But, entahlah....I ni gila kenkadang.

I was asked by someone who read this blog regularly to comment about the recent mental incidents in Malaysia, causing gruesome fatalities. What can I say apart from things you don't already know? I just wish that the family of the mental health sufferer was given proper guidelines and information, signs to watch out for and expect any kind of consequences. 48 hours without medication is crucial and psychiatrict nurse, doctors needs to be called. How bad is one condition? Mild? Severe? What stage is the schidzoid state?

When I was home recently, I made contact with local Mental Health people. Sadly, they're run by volunteers with no help from the Government. But they managed to get by.And, they non-Muslim.Recent cases? Semua orang Islam kan? Pastu pandai pulak panggil Tragedi Ramadhan. Ramadhan kan semua setan kena ikat, so unless setan buatan sendiri macam scientist mercun yang bingai tu, why must they labelled the mental health sufferer in such a way?

Kalau kita yang sihat sikit akal fikiran ni, perut lapar pun rasa nak tumbuk orang, can we imagine those with chemical imbalance dicampur dengan perut lapar lagi? Kalau ubat dah habis, as a doctor, takde ke record nak check bila orang yang vulnerable camni mesti ditolong dengan segera? Where are your duty of care?

Kalau Gaza rajin lah Government nak tolong kan...siap hantar Pojiah Latip lagi...oh Kak Pojiah, sesungguhnya saya tak ngata Kak Pojiah ye. Why can't all GP's develop a database for all mental health patient?

If I am blessed with plenty of money, this is something I want to invest my energy in...kesian. The real victim is always the patient. Bila dah sedar, how can they even live with their guilt?

Another mental case, although tak bunuh or curah asid kat orang is yang tak reti nak bersabar kawin cerai, kawin cerai ni. Wehh...ensem ka lu? (Tell you, I shouldn't update!) Kawin nombor satu..tahan seminggu lebih. For whatever reason..katanya lah..pompuan tu tak nak kasi...dah kau tu pun kena matchmake, kenalah berkenal-kenal dulu kan? Kalau muka macam Richie Riccardo takpala jugak kannn? Ni muka, nak kata cam gorilla ada sawan babi pun ada...tutup mata pun takut. Then kawin lagi dengan No.2.....gaduh sikit...dah nak cerai. Kena matchmake jugak...apasal bang, takde strategy jualan langsung ke untuk diri sendiri? I doubt pasni ada orang nak kawin dengan dia. He'll be lucky if Nenek Wook is still available. Tapi I rasa that Nenek got better taste la...kan Nek kan?

2 hari lepas I ada kerja kat area-area orang Melayu tu. Pukul 1.30pm la camtu. I tengah duduk atas bench and tulis email kat my boss and then came sora-sora Bahasa Melayu dibelakang telinga I.

'Aku kat XXXXX ni. Eh..puasa la, apa pulak. Orang Islam bulan Ramadhan puasa laa...walaupun takde keta jenazah kat sini, iman aku tetap kuat. Islam sejati wa cakap luuuu'.

I turn my head around. Between the hedges I saw him. Still talking on his mobile phone.A mature student I assumed. Talking..while smoking ciggarette..and puffing as he speak. Ye la Bang...Islam sejati la sangat kannnnnn.

8 comments:

saytunt yang fabulous said...

i really enjoy reading ur blog....seronok sgt.....
btw,teroknyer org tue...merokok tengah puasa....ish ish ish...memang le cakap x serupa bikin...

Budak Lurpak said...

kesian nenek Wook tu kawin dgn mat ganja kan, isk.. sebenarnya ramai org Malaysia ni yg ada mental problem. Macam cousin I, mmg jumpa psychiatrist, tapi ubat yg dibg takmo makan, katanya mengemokkan, so tak cool. pastu tetiba ckp dia tak leh pisau.. arhh gila la..

Manal said...

Yea, more voices needed to handle the mental cases here in msia. And family tu pon, mcm wife ke jgn la malu kata laki dia mmg ade mental problem, and maklum kan la kat few ppl, jiran yg baik n kalau kepoh pon , kepoh ke polis/999 terus kalau dengar orang tu dah sasau nak bunuh anak bini.

U r right, nek wook memang tak TASTE lah dgn mamat yg tak terra in BED-minton ni....

mokjadeandell said...

Lagi satu,dah tahu orang tu gila,masih lagi dok cari pasangan.Konon ,manusia tak kira darjat,pangkat,sempurna or otherwise ,kahwin adalah satu keperluan.Keperluankah kalau begini kesudahannya.

Anonymous said...

hipokrit sgh... mmglah org xnmpk tp Dia tau...

cik said...

"Ye la Bang...Islam sejati la sangat kannnnnn."

Ckp dalam hati je ke or betul2 cakap? Kalau betul2 mesti malu kan mamat tu. Itu pun kalau ada kemaluan la hehe

Hjh Esah Jolie said...

SYF....Thanks..bacalah lagi..

Budak Lurpak...ada cara nak suruh makan ubat tu...approach kena betul. Org sakit mcm ni selalunya tak sedar yg diorang sakit, mmg susah nak disuruh makan ubat...psychiatrist sometimes are not trained to coax, the nurses yes. Insya allah.

Manal...ringing true.

Mokjadeandell, I have to disagree with you. Please have sympathy and not discriminate. Illness shouldn't be a reason why people should stop living.Orang yang nak mati dek cancer pun sempat beranak pinak...ajal maut ditangan Allah.Mmg kesudahan nya adalah pedih, tapi kalaulah keluarga dan masyarakat dibantu untuk memahami penyakit ini, mungkin ia boleh dielakkan.We all have mental health, cuma tidak severe as some unfortunate hamba allah. I know that you're frustrated dgn kejadian ini, but cubalah memahami.

Anon, entah lah...tah siapa yg dia nak impress, Allah aja lah yg tahu.

Cik, I'm sure dia ada kemaluan...tapi kemaluannya digunakan untuk benda lain...bingai.

Anonymous said...

hjh esah,
kegilaan melampau pada minuman beralkohol, adakah ianya salah satu cabang sakit mental? mcm mana nak kasik sedar org2 yg mcm ni? ada approach2 tertentu kah?

lawak lah psl si jongos bed-minton tu ha ha ha

~cik ros