About Me

Sunday, August 08, 2010

Mona Gersang

There's this things about early 80's school kids stuff yang one of my fren kat FB ni dok korek kasik timbul balik.

Some kids in the 80's adalah beruntung okayyy...mana makpak yang mampu hantaq gi piano class ke, ballet class ke (oh I so wish I was in this two, idok la aku kasaqqq camni kan, Kiah?)

One of many yang digembar-gemburkannya, is this so called sought after book jaman I sekolah dulu....apa lagi, buku feverettt Kiah la ni..MONA GERSANG!

For the life of me, percayalah you all, I hanya pernah dengarrr aje buku ni. Nengok ke, baca nya tak pernah. I know in Konben Somban, adalah sorang Minah ni menjadi librarian tak rasmi buku ni. She is the type yang over bloomed lah kata orang..ni bangsa dari darjah nam dah start pakai kain batik kat rumah and start nolong mak masak. Me? Sampai sekarang pun tak reti pakai kain batik you....the only kain batik I ever pakai is those kain batik yang datang sekali dgn baju kurung. Tu pun kain batik tu ada hooks okay, so, kebarangkalian untuk terlucut adalah tidak pernah unless ia dilucutkan secara voluntary..hehehe.

I am quite unfortunate in this 'blooming' and 'grooming' area. I am closer to Appa, so Appa adalah memberikan training menda-menda practical, like cemana nak beli stamps kat Post Opis, cemana nak tune radio and TV and macam mana nak repair rantai beskal yang terlucut dek bodohnya adik I membawak beskal tapi kayuh terbalik!

Then, off I went living in a hostel yang acara memasak hanyalah maggi dalam baldi. I never have need to memasak. I currently live with MB yang suka (paksarela) masak and kami, I and MB2 yang suka makan. MB1's OCD made our live a lot easier..pasalnya, MB1 tak akan mintak tolong dia memasak and she will then clean her own cooking. Only in good days we have to basuh pinggan..kalau tak, makan kat rumah I macam makan kat kedai you.....mintak makan and blah cenggitu aje.

I then, blessed with kengkawan lain yang pandai masak...macam Makji Eton, Capt Lukman and Diva Diva Europe (ada 2 ni) so, seperti biasa, kalau I datang umah diorang or if diorang datang umah I, I hanya akan jadik mandur aje..tak pun, budak terencat akal.

Speaking of this MONA GERSANG book, I have to say, my call to 'gersang' adalah sangat lambat.Tak macam budak sekarang. So I never have the urge to Mills & Boon or MONA GERSANG, although after SPM masa ramai sedara mara kahwin, I was told about this book called 'Permata Yg Hilang' some prepatory book to the newlyweds. Yes, I do read that book with my other cousins and we giggles sambil bersumpah demi Allah will not kawin and beranak, knowing the process of it. Well, how do we know sex is one of life pleasure at that age, melainkan untuk mendapat anak saja? Bodddoooo betul I.

And my early sex education pun adalah from kengkawan who married early and will drop her anti-climax remark with...can't tell you, you have to get married first. Apakah??? Masa I berterbangan...wahhh....I tell you, if I can say this, MAS and SIA is like one big orgy where people have a bit of everyone....nak kata semua tak lah...tapi, itu ajelah ceritanya yang you dengar. Orang ni tido dgn org ni...orang ni tido dgn Capt ni..FO yang ini...woooiii ai. I maintain that having an affair or indiscretions with ppl you work with is satu kerja bodoh. Why lah? Muka tu jugak kau akan jumpa kan, bila datang kerja?

Now that my sisters and cousins dah berlaki and beranak...they sometimes spontaneously jokes about their sex life, forgetting that I am there. My sisters of course la ada memalu sikit (depan I la malu kot) but this cousin of ours yang mulut kecik sikit aje dari tempayan cina yang ada gambar ular ke naga tu, wooooo....

So, what is the fuss about this MONA GERSANG? Now I nak jugak baca...so Kiah, Miss AA and DR, this is your assignment, get us a copy, so over cekodotss we can discuss this book eh...

***Patutnya dekat nak puasa, cubalah membaca kisah-kisah Rasul nabi bagai kan????**** Tak malu sungguh I..let alone bermoral tinggi.

9 comments:

aking said...

permata yg hilang tu mak pernah lah nampak, tp MONA GERSANG mak tak pernah. mona fendi mak taw esp rumah dia bunuh dato tu kat kemamang**tetibe*

mak nk cari jgk lah buku tu uols ahaks ahaks ahaks

Anonymous said...

amboi hai makji...lama dah tak baca blog makji ni.

tup tup now dah ada boifren, congrats ye makji. berbunga2 saya baca kesah pjj makji ni (apesal saya pulak yg berbunga2?)

semoga kekal berkasih kasihan gitu:)

~cik ros

DarcyDiaries said...

Sorry nak nyibuk sat...
When u mentioned about this Mona Gersang book, i wonder whether i have seen it. What I can recall is the Wahid Kasran's writing every Sunday in Mingguan Malaysia. it's kinda detail...hehehe :-)

Anonymous said...

esah, kamu ni ex yang mana?
ex MAS ke ex SIA?
i rasa u ni salah satu dari ex ex yang di atas tu kan,
sebab i tak rasa kamu kedua dua nya sekali berdasarkan umur kamu.

so berapa umur kamu?

a) kalau kamu ex kedua dua nya, 10 tahun terbang... i rasa u umur over 30

b) kalau kamu ex salah satu dari dua, 5 tahun terbang... i rasa u umur between 25 - 30

hebat tak tekaan i?

Cik Kiah said...

Weii! Bilanya pulak i pernah jumpa let alone baca buku Mona Gersang tuh? (psst..kalau uols jumpa, fotostat satu utk i Ok?)

Anonymous said...

Ada ka lagi buku tuh?....me baca masa sek menengah..tu pun curik2 abng pnye u...not like now..bukan takat gersang..pebende suma bdk2 bleh dpt kat internet jer..sbb tu byk kes2 buang bayi n zina kot??...for me masa tu baca buku mona gersang pun never ever cross in my mind nak try....sbb apa? akal kita dulu more rational than bdak2 sekarang..hehehhee


a_m

Anonymous said...

Salam Mak Aji...

I baru semalam borak dengan kawan I pasal buku permata yg hilang itew. I beli buku tu for my elder sister yg nak kawin masa tuh..masa I student la. Malu besar I bila orang yg jual buku tu kat Pasar Malam Penang...bisik2 sesama depa, and senyum2 bila I beli buku tu. Penat tau maintain cool...kalaulah boleh ghaib masa tuh....
Mills and Boon pulak I hanya kenal masa kat matrik la...walhal ramai kengkawan dah baca masa Form 3 lagi...I tak pernah pulak dengar pasal buku Mona Gersang tuh...nak jugaklah cari nih...Nanti kalau u dapat copy tuh, kasitau la ya mana mau dapat :)

Hjh Esah Jolie said...

Aking...heheh, carik lah.Buku cenggitu KBR sure belana kan???

Thanks Cik Ros. Pi mana lama tak mai???

Darcy Diaries..hmmm..I'll check that out soon. :)

Anon 1 - what a indiplomatic way to search for information. Does it matter? Guess at your own expense as I'm not interested. :)

Kiah..ko la pi carikkk...khadam kan ramaiii.

a_m, I hv to disagree with you. The news come to light more bcos the journalists seems keen on writing sex as their selling material. You could hv read it then and now, and use yr own judgement whether or not to externalised yr sexual act/thought. Org dulu pun ada yg berzina and get accidently impregnated, just tak masuk sokabar je.However if you insist on saying you are way much better intelectually or mentally than bebudak sekarang and good for you.

Anon 2 ..waahhh..tanya aku ka?

famil said...

Ko download jer online:

http://www.torrentreactor.net/search.php?search=2&words=mona-gersang-pdf&lang=