About Me

Sunday, June 20, 2010

Update Hari Ini

Can I be stand corrected? You all yang puji-puja I dek keberanian I menyumpah seranah DD tanpa belas kasihan...tahukah you all, semua itu dilakukan dengan intonasi suara yang tak tinggi langsung??? I ni, tidak lah berani mana you all.....Kiah reckoned that I am too English. Tah part mana yang dia rasa aku ni macam omputih, tataw la. Kulit dah le sawa terlebih matang...nak kata ada Brits accent..setakat dah dok more than 10 years, tak kan adalah nak ngikut nya pun..lainlah kalau aku ni dah dok kat sini from sekolah tadika kan? Having said this, ada jugak yang baru dok UK tak sampai setahun, terus nak cakap konon nak bunyi macam Rupert Everett..tapi English pun cam Samy Vellu Parri aje. It is not the way you speak...ye adik-adik, it how you say it. Nak tau dengan lebih dalam, sila tanya Kiah. Kiah kan graduate from West Country yang accent sah-sah nya posh tu. I ni, South Yorkshire aje...apa kelas nya?


I think, as we get older, we tend to be intolerable to things yang menyesakkan kepala hotak. Or is it, as we get older the propensity nak mengamuk tak tentu hala tu semakin berkurang, Kiah? So maybe in this case, I am the other way around lah. I have put up with so many things so untrue that people said about me. Kalau opinion tu tak apa...ye lah, opinion kan free? Kalau orang kata Makji Esah ni sekian-sekian, it is her/his opinion kan? Biarlah...opinion is based on observations...lain orang, lain cara observant nya. People always think that they know you better than you know yourself. That is kind of true...ye lah, kalau kita ni kaki kapur, manalah kita tahu kan? Kalau kita tahu, tak kan kerja kita mengapur orang aje, kan Aking, kan?

Some people are so proud with their ability to tell off people...ni bukan tell off sebarang tell off ni tau, but tell of yang tak kena gaya and tempat, yakni kaki mengamuks pastu boleh announce dengan bangga nya pulak tu betapa dia tu terrer la. Pi hamun waiter waitress sebab lambat kemas meja ke...or kononnya terasa orang carik gaduh dengan dia. By giving these examples, I am aware that adalah yang akan terasa...but, kalau you dah buat perangai ghope itu, then beringatlah ni semua telling off tak perlu.

Am I pleased with myself kununnya aku dah sound si DD sampai nak kempis badannya (ohh..mimpilah kau) ? I think kita ni, kalau lah ada benda yang kita rasa tak kena, kita kenalah luahkan apa yang kita rasa. Lagi you simpan..lagi hati tu makin marah dek ketidakpuasan hatinya..and bila dah marah, benda yang salah pun jadi betul...

People often responded...I don't like the way you speak to me. I pun ada jugak kena camni but then I tanya balik...you don't like my choice of words, or it is my tone of voice or it is you just want to hear what you want to hear? Certain things need to be said...selalunya untuk mempertahankan perkahwanan. So, if ada kawan pi tegur you, walaupun ayatnya takle semerdu or semanis Samy Velly mengajak rakyat membayar toll, dengar and ambik lah cara baik. Truth hurts..but, knowing that what is unpleasant and despicable can be altered, telling off (in a good way) is really a good self-investment.

I have building up rasa marah dengan DD dah lama...and I think the way we reacted can contributed to the way others reacted to us. I pernah lah involved dalam pertengkaran via alam siber yang sengit. Si tukang mencabar kemarahan ni, bila dah tahu orang dah marah dgn you tu, buat-buatlah back off kan? Tak, ni dia sambung-sambung...alkisahnya, sipencabar rasa marah ni suka benar guna godly terms dalam kata-kata dia...without realising yang dia tu adalah kaki mengadudomba jua. So, kita yang dengar ni, cakap la..dah la., don't behave holier than thou...udah le nak guna Allah tu Allah ni..alih-alih dia punya respond, eh kalau dah nama Tuhan pun taknak dengar taktahulah nak cakap apa, of course this response was taken out completely out of context, but I think si pencabar marah tu pun tahu benda ni tak betul, but saja lah kan nak naik kan darah orang???

In my defence, although aku ni idok la bangga menggunakan kata-kata pak-pak tu, ada orang memang nak tunggu gunung berapi meletop baru nak paham. So I dah meletop...padan dengan mukanya. I may have lost a friend, but that was not my intention. Ada jugak org-org yang I dah tegur tup-tup ghaib. Kita pun tak la cakap kita ni betul...but, kesimpulannya, kalau you nak jadi bodoh, itu choice you la kan.

I ada gak dengar sora-sora sumbang DD tu pi khabor kan my other frens yang I ni dah westernised sangat, so cakap pun takde budi bahasa. I supposed, he also overlooked his manners to us. Biasalah..gajah (dia la tu) depan mata manalah nampak kan???

Sekian

8 comments:

Anonymous said...

pulak dah?! ini dh guna tektik pembunuhan karakter namo eh.. (ikut kamus org politik lah), sobab makji bukan ado pengundi yg nk di jago ati eh, mako.. pedulik kan jer laa! yg penting makji ado kwn2 rapat yg lebih mengenali makji. Tk perlu jago reputasi.. apo lah ado pado "reputasi" dari kaco mato manusio. Reputasi terhadapNya adolah lobih utamo! chewahhh... - Lobai -

mokjadeandell said...

Ya,the correct words we said at the correct time,the correct way are more menyengat dari terhambur tanpa corrections and in all directions.
Right mak aji.
I too dont believe anymore in amukans but into percambahan fikiran.Lebih aman.

Manal said...

A tit for tat. He called u a cockteaser, thats berbudi bahasa ketimuran kah?

aking said...

I close mouth first na..**while going to eat wind***runnnnnnnnnnn**--->matilah tragedi FEBRUAURY!! hahahahaa

Typhoon Sue said...

LOL.
i agree 100% pasai org yg suka boast pasal their ability to tell off people. Eleh,... apa la hebat sangat ntah. Kengkadang tu, bising bagak cakap pasal dia marah org tu, marah org ni, tapi dari cerita dan amukan dia tu, dia mendedahkan kebodohan dan keshallow-an sendiri.. esp dalam fesbuk tu ha. adoila.. tensen aku baca status cenggitu.

dah tu, ada pulak yg bila aku mengamuk (usually i tell what happen and mengamuk sikit2 la..hehe. but i usually dun tell how i respond in those situations unless asked in the comments)
diaorg yg membaca tu pulak sibuk nak mengajar, "Kalau I kan, i dah cakap kat dia, bla bla bla..."
WTF la kan? u were not in that situation, u're just listening to my story, tak yah la nak brag jugak kunun2 kau tu bagus sangat & pandai sgt menjawab.. hypothetical je pun, bukannya ko dah kata kat dia, so nak brag apa ke jadahnya?

sekianlah amukan aku untuk hari ini.. :-)(macam tu aje aku mengamuk, aku ni mild-mannered, baik gitew!)

Budak Lurpak said...

Yea betol la makji, kalau kite simpan, maka makin sakit hatilah kite gamaknya and we may lost our insanity kannn.. tapi kann, kalau nak menyampaikan apa yg kita tak berkenan itu kepada sedara mara adalah double susah kan dr kawan2, hahhh.. itu lah masalah saya sekarang.. sekian, terima kasih.

Pakar Iklan said...

wow cakap ama nih

cik said...

Oh drama samarinda semakin menarik..i loooiikeee!
Go mak aji go! walaupun england dah dikuburkan germany tanpa belas kasihan :P