About Me

Friday, June 25, 2010

Things That You Can Blog About.......

After melihat response syarahan perdana Kiah...blogging with some reference must come with a (mental) health warning.

I should have known better. I work with people day in day out. Littlest thing can be a trigger that lead to soft, mild, moderate and severe aggression. However much people like to boast about their so-called open mindedness, they can't help to get over/hyper sensitive, especially about things they're passionate about.

Ada orang, get too emotional and defensive. And yang paling tak larat nya...tak mengaku lak tu. Standard lah. Kalau tak emotional and defensive, when confronted with such onslaught of unnecessary dispensation of unwanted opinion, sepatutnya kita diam aje lah kan.

People are so entitled to their own manifestation of things. Some are blatantly stupid, but still...that's how they see things. They might be wrong..and maybe, dalam bangang-bangang nya nya opinion diorang tu, ada jugak yang betul nya.

I was once told of...konon nya....the reader despises my so-called generalisation of Indians. Itu my observations la, deyy. Indians I met in KL, Seremban..mahupun yang kat Hounslow ni. Lupalah nak baca yang part 'I met' tu. Those I met was the show off type. Nak nak kalau ada audience, rasmi or tak rasmi. Atas flight dedolu, 99 out of 100 will talk to us flight attendant macam kitorang ni private butler they all. But they travelled Economoney class. Kalau 13 hours flight, you will get 13 times 'excuse me' from them..mintak tu ini and chase after you every 5 minutes, reminding their pending order tu. Ish.

I really don't like to generalise. I think I generalised gender rather than race. But the show off one is usually the nervy one. Your nerves gets the better of you and inadvertantly, you dispense all this behaviour.

Reading Kiah's post, I never realised that there's some sort of 'competition' and ' perang dingin' between Singapura & Malaysia. I ni dok ingat budak MH aje yang kata budak SQ kekwat. Tapi nak wat camne budak MH, budak SQ memang terserlah kebagusan dan kejelitan nya, termasuklah keseswai'an kami-kami memakai kebaya ketat. So, Kiah, since hang sungguh tak kesiyor dengan accent S'porean tu yang kita kat Msia ni rasa ada unsur-unsur berlagak, kita hanya patut jadikan ia bahan gossip sambil makan cekodotss kat Seksyen 13 ye? Jangan tulis kat blog. I wonder if Singaporean chinese and Johorean chinese have strong opinion about one another. Entah lah.

Another thing yang I dah selalu sangat perasan ni, kalau kita mahukan dunia (blog atau FB) kita ini aman, sila jangan menulis atau membuat reference yang tak sedap didengar tentang para cendekiawan dan cendawan yang tengah buat PHD. But if you must, dalam kutuk sedikit, sila puji college and Uni tempat diorang menimba ilmu itu. Bagi jack la sikit. Students have this thing about the place they study. To me..sama je la. Sekolah tu la yg bagus, kok ya pun bagus. Bukannnya hang. Budak TKC...ingat ye. TKC tu aje yang glam...bukan hang!

I once gave opinion about student oversea jaman I and Kiah and student oversea jaman sekarang. Opinion yang mencetuskan rasa tak puas hati (ke kau jelesss?) Zaman I memuda dulu, we were quite lucky that tempat-tempat cam PPP tu ujud, untuk mengeksport kanak-kanak liar macam I and sesapa lagi yang terlepas dari jadi mangsa ragging ITM and other local U's ke AUS, UK, Jepang, NZ, USA etc..etc. Umur muda belia, dah kena pi oversea. Ada yang balik kelabu asap...ada yang balik, jadi macam Kiah. Ada yang balik...tak sedar diri and mengelintin nak balik oversea balik cam I. Masa tu I rasa, sebab garam pun belum dimakan dalam kuantiti yang banyak, rendah diri dengan omputih dan takut-takut tu tetap ada. The mission at that time is to be like the orangputihs in terms of education la...tgk budak-budak macam pandai sungguh. Sanggup ni nak join study group sana-sini.Nak bukak mulut tengah-tengah pekan pun malu. Bila lecturer ke, kawan tegur, terus bertaubat nak belajar cam nak rak. Majority of Malaysians student I know was like that. We were only young....and far from our family...and meskin lak tu. So, jangan nak mimpi lah gi shopping trip kat Bicester Village ke hapa-hapa tempat lain. But nowadays, student-student Malaysia yang I rasa la...(rasa tau?) ...baru sampai sini tak sampai 3 bulan, terus dah komplen hitu-hini. System pendidikan tak baguih la...system tu ni tak kena la. Well, bukan ke hang tu yg mai sini nak menimba ilmu, so, ikut aje lah kan, system yang dah berzaman established tu. Buat apa pi kompang dalam tube? Of course la, depa dah makan garam banyak sampai menyimpan air yang banyak juga. Ada jugak I jumpa a few, kat Spital. Ye lah..tahu lah you pandai, dah ada BA and MA. Belajar aje lah dengan staff-staff yang dah veteran tu.

Another risk, not worth blogging, although your heart is in the right place is your opinion about religion yang mega datuk la sensitip nya. Kalau nak kena hentak dengan tonne of bricks, silalah keluarkan hujah or opinion yang ala-ala liberal tu. I ni bukan la nak kata apa ye...obviously kalau lah yang ada pendapat yang semi-terpesong tu, terdapat unsur-unsur kurang pengetahuan. Kalau dah perasan orang tu kurang pengetahuan, bukan ke bagus kita yang ada sikit pengetahuan ni, mengajar dengan cara yang baik-baik? Ni tak...kutuk la, maki la...hapa la punya pendekatan tu?

Suffice say, unless the post is directed at you, I am sure..the writer have nothing personal againts you but only his/her dispensation of account of her daily observation. Read at your own risk la. Jangan lah nak aggresive tak tentu hala. Buat modal orang kutuk aje.

3 comments:

aking said...

Hahahahaha tak tahu adik tak tahu...hahahaha. Nok, nti mak nak citer pasal skolah aku yg glams ni ya. mrasa*ops*

Budak Lurpak said...

hhehehe..i rasa la org dedolu aje yg layak pi oversea, bak kata cream of the cream la kan.. time mcm i skang ni sebenonye gomen mmg paksa g belajo.. tapi ada yg tak layak la kan.. and one of them adalah aku.. hahahahhaha, bila la siap belajo kan.. asik blog hopping ajo, hahahaha

Cik Puan Kamil said...

I so know what you mean.. I mean I thot bloggers use this medium to express tehir thoughts.. Don;t agree with is tak yah baca... pi blog lain dak ? Ini nak kecam dan kecam dan kecam.. Bosan..