About Me

Monday, February 09, 2009

Update

This is my 500th post.

I have now return to London, hopefully for a definite period of time.Lepas ni, tak taulah kat mana lagi Boss nak hantar, but for sure, I'm untouchable for the next 16-20 weeks, while I am overseeing Makcik Pakiam.

Thanks for all your comments, yang tak terbalas...mana taknya, check blog pun via mobile phone (not sure if this statement bongkak sebab nak nunjuk yang kita ada mobile technology yang canggih) nama pun dah mobile phone, yang kecik ittew...nak baca komen pun naik buntang pulak bijik mata.

I think, RieYa suggested that I apply a repetitive pattern, yakni pi cakap kat Makcik Pakiam tu yang I pun pernah jadi mangsa (tah hapa-hapa mangsa nya) so that she could open up more. Hate to tell you this RieYa, but just in case adalah sesapa kengkawan you mintak nasihat ke, or apa-apa yang memerlukan pengorbanan emosi you, janganlah sekali-kali memakai teknik ini.You can identify with people's problem...but that's it.Selalunya, terlampau repetitive and transer identification will draw more and more attention to you rather than people you should be listening to.Tak semua orang nak open up to people yang senasib dengan mereka as they will see you in the different light altogether i.e. sama lemah cam dia jugak laa...takpun, dia akan rasa you curik petir dia...kan ke dia yang sebenarnya mintak dikasihani?

Hah..Yanz pulak suruh bagitau nama sebenar Makcik Pakiam....bukannya dia baca blog ni pun.Hehehe...kelakar kau.But, the confidentiality remain.I ada jugak terbaca blog-blog yang probably intended to share their experience as a skilled worker, whatever field they're in.I believe even if you blog anonymously, rahsia orang, kesulitan orang takyah lah nak ditunjuk terang-terangan.Unless if you really feel that it is helpful and beneficial to your readers.

Speaking of which, blog I pun takde yang boleh dijadikan pengajaran...lainlah kalau you anti TKC.Hehehe....kesian budak TKC.

Thanks to Encik Sarip Dol, I sekarang ni sangat gigih membaca gossip sampai mengabaikan blog I sendiri.It is very fascinating to see how people reacted to everything.So sebagai buah cempedak diluar pagar, benda-benda macam ni I jadikan pengajaran...ye lah, I ni kan ke bangsa cepat mengamuk? Malaysia Hall takde karipap pun I mengamuk, apatah lagi komen-komen puaka orang yang kadang-kadang tu nak menjatuh kan semangat jatidiri I ni..(nasib baik masa I muda-muda takde PKLN) pengajaran supaya I ni sentiasa mendengar apa orang kata...bercakap bila perlu dan biarkan saja kalau orang nak mengata, asalkan dia bahagia.

So, bersempena post I yang ke limoghatuih, I wish to tell the person who thinks that it is only one sided affair between me and her; compare tu kau tu yang baru masuk TV and dah rasa fofuler, at least aku hupdate jugaklah hari-hari (if not) demi menunjukkan betapa committed nya aku dalam perhubungan sulit kita. So...if you lap me that much...silalah update, hatta memakai telepon canggih tu pun.

I jugak nak cakap kat si Ratu Demand N bukan nama sebenar tu...dalam pada aku slow-slow hupdate pun, dah 5 ratus dah.Ekau apo ado? Nantilah, bila kau dah start bukak blog kau sendiri, siap aku jerit kat dalam shoutbox kau suruh hupdate ari-ari.

Kepada oghang Peghok (ini tak termasuk bapak saya...kerana dia orang Sultan Derih) yang mana bersekongkol denga Kapal Singh, Tuna Singh & Nuar Beghaim, udoh-udoh le.Dengor je lah cakap Sultan...at least ni bukan Sultan yang bangsa tampar menampar orang or yang pamili membernya berr yamsenggggg dalam Tatler. To be honest, I pun malas nak baca apa hal...but it is obvious that this is such an embarassment to orang Melayu. Tak best lah tengok orang gaduh-gaduh.

So, oghang Setiawan sokong sapa?

p/s I lap you, Raja Nazrin.

15 comments:

nbns said...

Makji,

Tahniah lah makji dek berkat kegigihan makji berhapdet, dpt le post yg ke lim rat inniew...sungguh jitu semangat penghapdetan makji, patut di contohi ramai, terutama sikret efer makji tu, dah naik berkulat dah blog dia kan, kan kan...????

-nbns-

nbns said...

Makji,

Sapakah gerangan Ratu kertu ittiew????? Meh sini bagi wa sebat se das dua. Berani dia diman mengdiman. Biasa dia!

-nbns-

p/s : Mana ada jerit2 makji, wa bisik2 dlm kelambu je tawwwwww....demand kecil-kecilan gittiew...

p/p/s : wa sakit pun wa terus baik sbb ada hapdet baru...terus tak jadi amik xanax sebotol.

Manal said...

On Raja Nazrin: Centa sejati la yea noks?

Cik Kiah Kidman said...

mike sokong karam singh walia...

Dina said...

waaaaa...nk ucap tahniah ler kt makji, dh post yg ke 500 dh (blog aku jugak ler yg udah jadik utan belantara !)

teruskan usaha makji coz sumer readers makji lap u very much...(and u plak lap raja nazrin)...

captlukman said...

amboi mengamuk tak dpt karipap??? dong worri, kita makang kat hull sana....lagi byk menu menunggu katanya hehehe.

RiEya! said...

hehehe..mak ji..i ni kot terlampau banyak sangat menengok criminal mind. kan citer tu biasa guna reverse psychology... :-)

yep..tak sume org nak open up dgn kita. i wasn't there with makcik pakiam tu, but you were.

tetiba i teringat citer silence of the lamb..

Encik Azrin Yang Garang said...

orang bayswater sokong tuanku zanariah.. matiklah kena tampar dengan sultan penampar ituhh~

Sarip Dol said...

Thanks lah Mak Haji Esah.

Err... nak kirim salam pada Naz ke? Ni hujung minggu ni nak pegi jumpa. Ada event sempena Silver Jubilee. Nak suruh kiss ke nak suruh pangggggg kat Naz dan pak dia Azlan Shah?

:: rockafella yanz :: said...

wahhhh tetap Raja Nazrin uolsss! ko mmg kekasih yg loyal Esah.

tapi kn, if ko nk register diri p PLKN (not PKLN lar..) bleh jer, xde karipap ko amok lar, trus smgat jatidiri tu ado.

Ida Hariati Hashim said...

la..mike org perghok jugok ke? elok le macam tu..

orang melayu ni tak abis-abis nak kecoh, demo sana, demo sini..lemeh ati teman menengoknya..

Aina@Azila said...

Congrat Makji...entry yg ke-500. Patut buat kenduri kesyukuran ala ala Jublee perak gitu.

tahniah Makji.

ruby ahmad said...

Hi dear,

I hopped by nak wish you Happy Valentine's.

Apa hal ada orang marah budak TKC ni? On second thoughts tak heran. I sendiri pun ada marah..ha ha.

Keep well & keep entertaining us.

Raja Nazrin taken babe...he he.

ruby ahmad said...

Sorry, terlupa, congrats on your 500th post. Well done.

Anonymous said...

Mak joliee congrats on yr 500th post! Muwahh!
nk tanyer cket nie..fsl opis staf
si A jahat terang2an cam israel
si B jahat gelap2an cam amerika
so nak wat camne ngan si B nie..tak tahan tahap gaban nih! fyi A & B best frenz. help us mak joliee!!! lupa lak B nie kuat ngadu ngan boss n reka cite dongeng n boss bodo lak pcaye aje.

lily & d gang