About Me

Monday, February 03, 2014

Iklan Anak-Anak

Tell me parents...if you starts to flood your social media timeline dgn cerita-cerita bergambar anak-anak you...



i) Adakah you sangat bangga dgn kejayaan anak you yang cinonit tu pandai menyiram bunga? If yes, why? Adakah anak itu sebelum ini mengalami masalah phobia water can tak pun phobia bunga?



ii) Slip result peksa anak you...yang dienlarge cam nak rak kot-kot lah ada palitan tahik hidungs sure akan nampak. Kenapa? Anak you tu memang koma dari darjah satu sampai tingkatan 3..pastu you lah orangnya dok mengajar dia secara telepathy...tup-tup dia sedar, terus gi amik periksa dan dapat result bagus.



Well..to tell you the few.



Let's travel back to time when takde tenets or whatsoever soSIAL media ni. The only time orang iklan kan anak depa is when you visit them. You can either hear good or bad one. When I was little, my parents seems to be in the competition yang anak sapa lagi jahat. One of my auntie came moaning about her son go gunting their maid bajus...only for my mother to top it with my brother use ubat nyamuk to cucuh sofa rumah. Which is more sadist you think?



Some advertisements sangatlah over sampai terpikir la pulak, ko obsess dgn anak kau ke apa? Bak kata kawan I, bersangka baik lah...sebab orang tu agaknya dah takleh beranak so, tu je lah sorang anak nya. Kalau tak  anak sendiri, tak kan nak puji anak Ayappan lak kan?



I think usually, people don't take it too kindly bila kita puji anak melangit ketujuh ni. Alaa...puji sesikit okay lah...but you know lah what I mean kan...anak dara kau buat cupcake ko punya kompang satu taman pesbuk tu, padahal anak orang lain yang belum boleh bercakap pun dah belajar buat cupcake kat nursery.



Do we consciously do that so that viewers would reflect kejayaan anak tu kepada you kah? Like, if you anak is so pengemas, ini menunjukkan yang you itu adalah omak yang effective gitu?

Then you see how some mother psychoanalyse anak nya....buat running commentary yang anak dia camni lah..cam tu lah...of course lah kann..menggunakan credential nya sebagai omak yang hadap anaknya banyak jam jugak, so dia tahu lah kiranya emosi anak dia cemana.


Anak to some...well maybe all parents, is an achievements. When the kid turned out okay, and of course la makpak dah berhompeh puleh, we can't help to feel proud. Dedulu, this was done in our own privacy. Nak cerita lebih2 kat orang takut orang kata kita riak dan juga manalah tahu ada pulak mulut lahabau yang akan doakan anak kita terpeleot.


But now, anak kita buat apa2 pun hatta membasuh pinggan, kita musti amik gambar dan upload, dengan caption2...ohh rajin nya anak ku. Kalau budak tu ngikut apaknya sembahyang, keluarlah caption..semoga anak ku menjadi anak yang solehhhh.


Iklan-iklan bermakna..macama anak masuk Uni ke, okay lah lagi....but kala anak you baru berjaya masak sayur taugeh when she is supposed to , well according to her age lah kann..masal lauk ayam masak merah, tu pun mau tunjuk kat orang ka?


On another hand, kekanak sekarang mmg jadik mangsa exploitasi makpak. Tah dia rela ke tak gambor dia jemur baju di upload dek omak apak nya. Tu belum lagi kekanak yang di exploit dari time existence dia hanyalah pada gegaris biru kat pregnancy test omak nya.


Pastu..gambo ultrasound nya yang di share tanpa consent.


Pastu.. gambo dia muka merah2 baru kena teran dek omak nya...


Tapi kan...sebagai mak kepada kekucings...yang juga selalu menjadi bahan dalam pesbuk dan IG, I pun telah men subject kan anak2 kucing tu sebagai mangsa iklan tak berhemah...malah, I umpat lagi kucings2 tu dalam pesbuk.


Sungguh rendah moral I...hiks.

4 comments:

noor yahaya said...

Salam mak aji I post pic anak tunggal I...for his blood mak pak tgk perkembangannya...yes I tak de anak..I adopted him seawal umur dia 2 ari..yg I akan merapu rapu kat fb about my anak2 meow I...and I proud of them yg buat hidup I ceria...bahagia etc etc...

Anonymous said...

Hohoho..jakun namanya tu...
~Jolie~

Quiyah said...

For now, I baru anak sorg, mmg I cerita kt pesbuk kalo ada achievement baru, simply to let my close friends n family know apa dia bole buat dah coz 1. Anak I premature 7 bulan, lahir due to eclampsia so every minute that I spent with her is actually a gift for both of us coz we almost lose her the day she were born. 2. We stay so far from our family n this is the fastest and effective way of letting them know her activities.

Arena said...

Salam Mak ji,

To some like me. I tulis untuk kenangan. My blog bukan ramai reader pon. Balik2, i sendiri yang baca, ahahaha. Mmg dr 2 line dah ada gambar sebab lama tunggu nak dpt anak. Takpe, nanti dia besar saya mintak permission dia ok, hehehe.