About Me

Wednesday, April 25, 2012

Politi-Curse Part 2

Okah...this entry dah tak delah nak cakap pasal siapa2. Tu hari nak cakap pasal Pak Asang tu aje...yelah nak tahu, apasal Pak Asang dah stoop so low sekarang kann? Elok2 dulu jadi motivational speaker, now jadi penyidai kain kotor orang. Caitsss la sangat.

But I feel the need to write about...the penyokong2 berani mati baik hamnoh mahupun parti Bang Nuar. On the last entry, adalah anon penyokong Bang Nuar yang marah kat orang yang membuat pitnah kat Bang Nuar nya. Kesudahnya sampai jadi berbalas-balas pulak comments yang aku tak kuasa nak mempublish nya bcos he/she is getting personal.

Macam ni lah ye Anon Abang Nuar oii....since you asked, I think Abang Nuar deserved whats coming to him. Fitnah dia main jantatino, ada anak harems etc etc...hanya dia dan orang2 yang terlibat aje yang tahu kebenarannya. Abang Nuar pun dulu kaki tabur fitnah gak...fitnah yang macam mana, mungkin orang nak kategori fitnah ni dalam bentuk skandal seks aja. Lupa kah you fitnah yang dia buat kat Ghafar Baba masa dia nak portfolio orang tu dulu? So sekarang orang sudah fitnah you, rasakanlah macam mana sakitnya menanggung fitnah kan? Yang you dok sensitip dia main jantan, ke dia main jantan I ke, apa kes you? Ke you kecik ati dia tak difitnah dgn you pulak? So lantaklah dia. Secara logik nya, you rasa..patutkah kita semua kena susah hati Bang Nuar kena fitnah? Dia okayyyyy aje...pergi road show lagi. Lantak lah dia.

So let see and discuss why people entered politics. Mula2 aje..nak tarmac jalan..nak bagi tu..nak bagi ni. We know when Najib was the portfolio minister, he upgraded the standard of living for the army. Ni bapak saya cakap naa...bapak saya sokong opposition but he acknowledged la jugak kerja2 Najib tu. Chua Soi Lek, albeit his under blanket story, kawan saya yang doktor tu cakap, merasa lah mereka naik gaji sikit...setimpal dengan tanggungjawab mereka.

Anwar was the Education Minister when I was in MRSM. He threatened to shut down Teknik Cheras only after budak mati kena bully. What was he really good at, remind me? I only managed to remember his konon nya impressive way of presenting belanjawan...I came back from UK, he was the FM, and we were under recession. So, silalah maafkan saya kalau saya takdelah sangat nak menyokong Bang Nuar tu ye? Setakat masuk ABIM idoklah menjanjikan dia tu baik budi pekertinya. If you want orang alim in UMNO, appa saya kata Syed Hamid is orang alim.  That ex minister yang recently meninggal yang scholar Al Azhar tu orang alim. 

Have we really see anyone who is passionate about making changes? What we see and immediately take a quick fancy is to those yang pandai berkata-kata. Oh yes, Anwar can talk...I give you that. KJ also can talk. But talk aje lah pun. 

Every politician must have a policy, I think. I believe so. Bila nak bertanding, apa misi,visi and policy you...then convince the nation. Ni tak, asal berceramah aje fitnah. Asal fitnah aje, ceramah. Bila nak repair jalan nya? Bila mengurangkan masalah jenayah, anti social dan macam2 socio economic problem nya?

So, do we sokong amno because we think things will get better? Or must we depend on Anwar to topple amno and let him run the country? Ada ke calon PM yang lain? Will their coalition work? Ni pun dah nak gaduh sesama dia...

Yang nak memimpin ni pun...conscience tarak ka? So, adakah kita menyokong orang yang kita suka ataupun kita menyokong policy yang mereka perjuangkan?

Sakit hati kannn...cakap pasal ni. So to those yang passionate and rasa nak berlari amuk sebab Bang Nuar nya kena pitnah, saya galakkan awak janganlah baca blog saya ye...kan ke saya ni liberal?

6 comments:

pakmat said...

..hi, lady..looking forward to your part 3..hehehe..cheers..

micha said...

-silent reader-

I second your opinion. Sometimes people are so obsessed over political party that they couldn't see whats beneath . The way I see it, kalau ada yang salah kita akui salah. Amnoh ke opposition ke dua-dua pon tidaklah 100% perfect. Yang salah tu kite point out ye dak. (pening nak mengundi)

Makji Esah said...

Hmm..should there be anymore politics piece in here? Not sure lah Pak Mat...

Anonymous said...

What impressed me about this article was about Anwar masa Education Minister and budak yg mati kena buli kat TIKL. You know what dear, i was there and i pun tak suker dia masa tu.

But now, i think dia dah terima hukuman dunia atas kesalahan2 lepas. Personally, I akan beri peluang utk dia buktikan janji2nya samada betul atau pelesu utk membaikpulih segala sistem dlm negara yg telah korup. Tak sesuai tukar balik every election. I stand for people's power.

I like ur style of thinking lah makji. Cheers...

makorang

Anonymous said...

Mancity vs Manu i think man city will beat the crap out of manu tday, what say u akak?

Makji Esah said...

Mak Orang...errr, I was there to. Bcos of that incident, father took me out of TI and off I went to MRSM. I ingat budak tu...dia sgt hensem. His appendix pecah masa kena tumbuk, all very unfortunate. But had he not died, TI KL takkan lah berubah wajah masa tu. DSAI in my view was not a good Ed Minister..ohh I can be biased, as I dont like him. Kalau dia nak mengotakan janji, masa UMNO dia daj boleh buat reformasi. He has a strong follower, he should have done it at his advantage. But I think, dia tak sabar. I can be really wrong in this.

Anon, you salah page lah yang..I ni sokong Arsenal. mampuih la Manure/Mancity ittew.. ptuihh ptuihh...