About Me

Tuesday, March 23, 2010

My Misteri Nusantara

PHD brings the worst in people. Ni orang yang I kenal la...yang tak kenal tak tahu lah pulak.

Ada yang sanggup cerai bini serta merta. Cerai serta merta tu tak apa lagi (eleh....with men, apalah nak diheran kan...macam anak ex MB Perak tu yang boleh pi tinggal bini masa ngandung) yang berebut pasu Sarawak tu yang aku tak tahan tu.

Ada yang sejak 2,3 menjak ni dok cerita hantuuuuuu aje. Pehal kau? Kau tu dah le dok kat PJ nun yang famous (ni kata my sister lah ye..entah betul, entah kan tidak...since my sister ni kat mana-mana pun dia kata ada hantu..bawah katil anak dia pun ada hantu katanya) and popular hantus sighting.

Since Kiah is in her hantu mood....ni I nak cerita sikit kisah misteri nusantara I few month before I datang ke Tanah UK ni (ni masa student dulu le) When I was in NCUK, I took up a part time job in Section 14 McD..alaa...dekat Cold Storage tu. So pada satu malam yang hening ni...I was on a late shift and nearer closing. Only take out is allowed while we finishes the cleaning. I was at the cashier and serving.

I think dekat nak midnite gitu...adalah sorang budak pompuan ni datang, beli Mekciken & Choc Milkshake. She looked like she just finished prektis bolajaring and wearing her Sri Aman t-shirt (punyalah vivid nya memory I youuu...) One thing that I remember the most about her is that she made no eye contact at all with me. She came, she ordered, I served, she paid and she blah.

Then I realised she left her Snoopy wallet (ko hingat tak Kiah...time ni kan wallet Snoopy ni famous) on the counter. I picked it up and gave it to the supervisor. Adalah duit $10 dalam tu and few coins and her blue IC. So the supervisor told me that he will keep the wallet in the office and leave notes for others. We were very sure that the girl will come and collect it.

Few days after and I'm on my last shift before I pergi UK. While changing into my Uniform (masa ni McD uniform merah belang-belang) I saw the Snoopy wallet on the notice boad yang my supervisor letak in a plastic wallet and lekat kat dinding. I tanya my supervisor, eh..budak tu tak datang hambik ke wallet dia? My supervisor kata, entah..tak ada pun.

Ada this guy yang sama kerja dengan I dengan kepochi nya gi lah tengok this wallet and look at her IC. He said, ala...minah ni dok kat Sec 17, dekat rumah I. So sebagai public spirited citizen kononnya...kitorang pun plan lah nak hantar sendiri kat rumah minah ni. My shift finished at 6pm, so this guy nak belanja I minum and we thought on our way to gi minum, we can look out for rumah budak pompuan ni lah. Just nice we arrived rumah budak pompuan ni after maghrib.

So, I pun picit lah loceng kat tembok gate rumah tu. Then a lady open the sliding gate and I can see her neck sticking out. With this guy tunggu dalam kereta, is my task lah gi pulangkan wallet Snoopy tu. So when there's no sign for that Makcik to come and open her pagar for me to come in, I had to shout...Assalamualaikum...so and so (nama minah tu seperti yang tertera kat IC nya) ada?

Then the Makcik walked to her gate. Looking very puzzled. Cari siapa? Of course la masa ni I macam dah malu, ye la..malu lah...macam lah I kenal they all kan?? and wave at her the Snoopy wallet. I pun dengan malu-malu nya...tak Makcik..saya kerja kat McD, saya nak pulangkan wallet ni...si So and So tertinggal kat counter.

Instead of makcik gi bukak the pagar for me, she went it and come out with her husband tagging along. I looked at my friend in his car and he was making this faces..like apahal...and I pun lagi lah gabrah...pehal lak sampai nak bawak laki keluar...

The Pakcik dengan suara macam pecah rumah nya asked...siapa awak ni..mana kenal So & So (si tuan punya wallet Snoopy)

I had to explained. By this time, I dah macam fed up dan rasa nak balik, in my mind thinking..nyesal pulak aku volunteer nak buat baik....and rasa macam nak cakap aje..ambik lah wallet ni balik..saya tak curi pun duit dalam tu...but the Pakcik ajak I masuk. I signalled this guy to ikut sekali and while walking into the house, the guy and me keep looking at each other with our 'apahal???' expressions.

I gave the wallet to the makcik. She opens it and started crying. Then the Pakcik took the wallet from her and took out the IC and some cards inside. He passed on the IC to the wife and the wife started kissing the IC between sobs.

Me and the boy....masih lagi dengan expression 'apahallll?'

To cut the story short....we both didn't go for the drink as planned. He sent me straight back to my hostel. I told my dorm mates what just happened. Malam tu, after Isyak, I terus baca Yassin. I can't sleep after that. I was so terkejut..it took me years to get over the shock.

I have no intention to reveal the name of the girl who owns the Snoopy wallet. Her parents told us that she died 6 months before, on her way back home after Netball game. She parted with her friends because she had wanted to singgah to McD. She got run over by a motorbike while crossing the road. Her parents said that she must have been holding her wallet at that precise moment because that is the only thing of hers that they haven't found.

So Kiah...if you think cerita pompuan amoi or any of those unsettled departed soul kau tu seram...mine was unthinkable. Spirit jalan keretapi kat Beseri tu pun tak leh lawann.

Percayalah...cerita ini tidak tipu....

29 comments:

aking said...

cissss rubit ayam sungguh!! seram pak aku nak keluar mlm nti...

Cik Kiah said...

OMG!!! Perlukah ko cite misteri nusantara yg sungguh real dan menyeramkan itu??? Pas tu siap mention lak kat PJ ni popular ngan 'UFO' sightings..ceh!
Pssttt.. ada cite lagi tak?

Izuan Kunang-Kunang said...

Aiyohhh..dari alam angker sangat cerita ni. Masa I kat UM dulu pun macam-macam cerita seram yg I dengar, experience pun ada jugak. Masalahnya, tuan punya badan pun sama naik hantu jugak...leyyyy??

Tapi seriously Makji, kalau I yang kena...kussssss memang kena bawak balik kampung berubat..

Anonymous said...

eeeee takotnyaaaa

Wa'ah said...

uih
creepy siot
meremang bulu roma
nyesal baca
dah la dok sorang2 kat opis. isk

AyunasiA said...

Huuu ngeri sekali.

Dils said...

Wow. I never actually know of anyone who had this kind of experience, must be macam tak boleh dilupakan. Kalau aku pon ingat right down to the smell of that night.

Story ni adalah creepy yet heartbreaking, kesian to the family and the poor girl.

Manal said...

Waaaa...x-files/twilight zone sungguh...and esp that u were The One who retrieved that wallet was really bizarre? Good thing "she" handed u her wallet so u could actually "relay" her "message" to her parents? seriously amazing! siap boleh ingat sri aman tshirt and all. And that lady siap kasi duit plak tu! memang double amazing!

U r actually SO lucky that her spirit or her "other good soul" spirit came over to finish up what she intended to do and all. Haros la lpas ni makji boleh join jadi Ghost Whisperer but maybe less boobs showing off (kan si JLH tu suka tayang cleavage dia in that series)?

And i thot the story about that mental man lying next to a grave was already something...

Justiffa said...

Salam Makji.. post ni scary & sedih at the same time. akak doa jgn la terkena episod sebegini, takut my ole ticker tak tahan -_-'

Seruling Senja said...

meromang bulu ketiak, bulu idong dan bulu kaki pakcikk..!!! sori mak jah...bukan tak percaya, tapi kalau citer you nie benar2 u alami...bagi i, you are 1 of the lucky one...guess you know apo ese maksudkan..=). pakcik kebetulan meremajo kat area tu..mmg kona amatlah McD seksen14 tu..

Ina said...

Salam Makji,

Serammmm sehhh...

Desert Rose said...

OTK....

Esah, ko penah close encounter ngan hantoo ???? Ohwh tidakkkkk. Tatot woooo

Anonymous said...

Maaaaakkk seramnya. Meremang-remang bulu roma ku sis.. Sedih pon iyer jugak.. but seram lebih lagi laa..

~arena

Hjh Esah Jolie said...

aking...mung kalau nak manjat semuk,tak kiro malam siang...nak seram bakpo nyo...larikkk

Kiah, unfortunately, tu je lah satu Misteri Nusantara nya pun...yg lenlain kira hantu jadi-jadian MRSM..nak ke kau dengar???

IKK...idok le I sakit sampai nak balik berubat youu..tapi pengajarannya, tak semua manusia yg kita jumpa tu adalah bernyawa...hiks!

Anon...takut???

Wa'ah..dah gi balik umah...

AyunasiA & Dils...weh..gitulah ceritanya....

Manal..mental man tu hantu buat-buat..hahaha

Justiffa....don't la tempt fate...

Pakcik SS...lucky you said???? Hishhh...

Ina...hehehehe...mmg seremmmm

DR...apa?? tatottt??? kalau aku, drebar apek yang hampir merogol kau tu laagiii tatottt.

Iron Butterfly said...

OMG. Seriously. Seramnya, but yet so heartbreaking :(

Al-Fatihah.

Cik Tuan Tanah said...

hesh..meremang segala bulu okeh (sila jgn imagine ye).i was at asasi um back then, and penah partime kt the said McD ard ms thn 2000. ade sorg minah ni..muka pucat jln tunduk with her bangs covered her eyes n dtg ms dh nk closing (mine was the only kaunter yg still open)..ckp mcm bisik2 order milo. i repeat order 2,3 kali sbb x dgr..i heard milo again.bila bg milo..grumpily,dia kata dia nk coke la bkn milo. i br nk hangin..supervisor i nmpk cpt2 suh i tepi..dia yg handle.

supervisor ckp dia mmg camtu. then semorg cam diam je.that time i assume minah tu sewel.i keje 3 hari je (hehe..penat x tahan okeh..2x dia dtg.

now bc entry u giving me goosebumps..apekah tu pun slh satu unsettled departed soul kt ss14??

dz said...

errr..duit yg bdk perempuan tu byr mmg duit ke daun??

Anonymous said...

Mak ji, kawan saya addmited kt hosp.tb.jln pekeliling beberapa kali dan saya selalu lah pergi melawat dia.tapi semasa last sekali dia kena admit saya tak berkesempatan melawat dia.ada saja halangan.malam tu dalam pukul 12 saya mcm tido2 ayam yg dia dtg dan tanya kenapa tak tgk dia.sy cium pipi dia kiri dan kanan sambil ckp esok sy pergi melawat ya. Jam 3 pagi saya terima panggilan dia sudah meninggal.Alfathihah.Menyesal saya.

Anonymous said...

Seram Makji...
Mlm ni I'll include her (arwah yg tak tau nama) in my Yasin.

-MingmingWonderpets

ladymarko said...

Ish ish ishh... to hear this from the horse's mouth (metaphorically speaking ye... bukan I cakap u kuda heheh) itself... sungguh menyeramkan... sib baik baca waktu siang!

curious ct said...

Maybe budak perempuan yg pg mcd tu kutip wallet arwah. Muka yang beli McD dgn dlm ic sama ye?

Lee Novotny said...

Serammm..I see dead people sangatz!!!!! Mak sokaaa!

Anonymous said...

omg serammya. i was at sri aman for 5 years and mcD Sect 14 tu seumpama school cafeteria for me. do you mind tellng what year ths was? i dont recall any such incident when i was there so probably masa tu i still kat sekolah rendah kot. tapi yang misterinya where was the wallet before kan?

NenekPenne said...

goosebumps...

Anonymous said...

bulu roma meremang walaupun baca entry ni kol 10.45 am.

Al-Fatihah

tinker _bell

Anonymous said...

Kakchik Esah,

bulu roma roma saya naik lah baca cite ni...
saya percaya saya percaya ini cite betul..

-blue-

FA said...

OMG makji, kalau terjadi kat I confirm tak bley tidu sesorang..!

cik jijah said...

tshirt sri aman.. i have one.. hmmmm.. teringat zaman dolu2 lepak at jaya supermarket.. lumba panjat escalator yang kat belakang tu dgn kawan2..

anyways.. betullah mak aji.. u ni memang insan terpilih nih.. bukan calang2 dpt rasa cenggini neh..

Sara5en said...

NCUK? Northern Consortium United Kingdom? Probably I was your lecturer.
Ada kes brit lecturer tidur dgn student masa tu, u tau x Hjh? Konon2 nak tolong student buat computer programming, di program nya budak tu sekali.