About Me

Monday, February 12, 2007

Kagum Tak?

Did I tell you yang apart from working permanently dengan company I yang sekarang ni, I also terpaksa-rela kerja untuk collect clinical hours dengan seorang local GP kat bandar Twickenham ni? Heh..gitulah kesahnya you.I am so lucky to get paid as tak semua yang buat clinical work kena bayar apart from their expenses.The GP yang offer I shadow patient dia ni sungguhlah baik hati and dek kerana dia baik hati,apart from shadowing her patient, I selalu volunteer menjaga anak-anak nya yang comel-comel tu especially bila dia nak pergi beronggeng. Tapi orang-orang professional macam si Doctor ni, tak pernah mengambil kesempatan.Walaupun I ikhlas tolong jaga baby dia yang comel tapi berak busuk tu (see...muka yang hensem itu tidak menjanjikan tahi yang wangi, boleh?) dia masih bayar that time on top of my usual work dengan dia.Kaya sungguh GP kat sini...£500 pounds tu macam £5.00 aje kot?

By the way, dia ni cousin Nigella Lawson (voleyyy?) and Nigella and family adalah setahun 3,4 kali datang makan dinner rumahnya.Tapi, I tak pernah lah jumpa Nigella Lawson tu, pasalnya,siapalah diriku ini and people like Nigella manalah nak visit sedara mara on weekdays? So, kesimpulannya, family Yahudi ni amatlah kayo dan fridge nya dipenuhi dengan barang makan Mark & Spencer.

I actually nak cerita pasal si husband Doctor ni, Yahudian jugaklah...yelah...orang Yahudi kan selalunya kahwin sebangsa mereka jugak.By profession,Pakcik ini adalah seorang solicitor yang kerjanya hanya uruskan contract-contract aje.They both have 3 sons and one of their son is affected by Tuberous Scelerosis and because of that is having a behavioural problem and severe learning difficulties.Kesian.

Their live in au pair is currently balik negeri pulak for 2 weeks and si Doctor ni kemaruklah nak menguruskan anak-anaknya tu.She texted me yesterday asking if I can help, siapkan budak bertiga tu, 2 orang pergi sekolah and yang si baby berak busuk tu pergi Nursery.I pun okaylah.As si Doctor ni ada morning surgery and need to leave her house early, maka dia pun confidentlah yang laki nya tu could give me a hand.Ye lah..manakan bisa I nak manage satu baby and satu 'challenging' baby.Kesudahannya,until yang 'abang' nya dicollect oleh transport untuk kesekolah nya, dengan keadaan I yang masih terkontang-kanting dengan baby yang sedang mengganas, Bapaknya itu yang sepatutnya menolong I masih lagi tidur. Sakit betul hati I.Nasib baik bukan laki aku kan? Harus aku siram air kopi kalau pemalas begitu sekali.

As I really need to get to work and si Daddy baby berak busuk ni masih belum lagi nampak batang hidung Yahudi dia yang besar tu, I decided to walk the baby to the Nursery myself.So,I pun pasanglah that baby harness and dengan seorang dirinya,terpaksalah I manouvre kan baby tu masuk dalam harness tu.Bila semua dah secure, berlenggang kangkung lah I jalan kaki.Bila dah ada baby ni,speed kenalah appropriate gitu, takut tercicir anak orang tu.Si baby berak busuk ni bukannya normal baby okay? Nak membuat dia aje cost the parents £3800 per egg scan.After 3 scan baru dia menjadi.

Si doctor ni tadi puaslah telephone mintak mahap dengan I atas attitude ke 'kerbau balau' an laki dia tu.I pon cakap I tak kisah but I heran jugak lah...sebabnya I jarang jumpa laki orang putih yang jarang nak tolong bini. Doctor ni pun mintak tolong lagi in the evening to ambik si berak busuk tu from the Nursery and siapkan supper budak-budak tu.Again, Doctor ni cakap dengan I yang dia dah bagi directive kat laki dia yang this time dia misti tolong I.Adakah dia menolong? Hampas....dia buat crossword puzzle sambil agah anak-anak dia adalah.

Dengan geramnya, I hambat budak jantan ber3 tu masuk dalam bath tub.Dalam hati I,kalaulah my mother or my sister tahu apa yang I buat hari ni, misti diorang kelakar gila pasalnya I kalau balik kampung,tolong bagi makan budak pun malas, apatah lagi nak bagi mandi.Setelah ku bagi makan Chicken Dippers and Mash Potato,dengan satu tangan dukung baby,satu lagi menarik yang sorang tu naik atas bathroom.Kagum tak? Yang eldest tu dah 9 years, so dia ni kira independent sikit.Dialah yang tolong tengok-tengok kan adik-adik dia bila I berhempas pulas cari diapers.Bila dah habis ku basuh budak-budak tu, mulalah I kena dress them up ikut turn.Mula-mula I ambik the baby berak busuk and start pakaikan dia baju.Si berak busuk ni, haiyooo..bukannya pakai baju selapis, ada pulak kena pakai baby vest yang sungguh seksa nak masukkan tangan dia yang halus tu...and pastu ada pyjamas pulak yang berbutang-butang serata alam tu.Tu belum masuk kena pakai diapers dia dengan kena apply lotion motion lagi....Half way through menyiapkan dia..si abang panggil I kata adiknya (yg ada learning difficulties tu) main percik-percik air.Hah!!! Terpaksalah I sambung hangkat si berak busuk tu masuk dalam bathroom and at the same time, lap lap lantai.Haiyoooo...terpaksa I sambung habiskan pen dressing an baby berak busuk tu atas toilet seat.Ibu Mithali sungguh.

Tiba-tiba I dengar doorbell and haaaa...maknya dah balik.Terperanjat mak dia tengok I jadi superwoman and dia terus ambik baby berak busuk tu and dengan marahnya tanya dengan I, mana lakinya and dia nak leter kan lakinya itu.From the bathroom, sayup-sayup I dengar laki bini tu bergaduh.But the laki I tell you, boleh jawab lagi macam petir kata kat bini dia yang dia busy.Busy hapa?

I hate to think that this is a typical Jewish man yang sepesen dengan my father yang tak nak langsung menolong my mother.I ingat my father aje yang macam tu...did I tell you yang dalam my mother sibuk menyiapkan anak-anak, si bapak I tu, sedap je order coffee...dia ingat my mother tu Mamak ke dia boleh mintak-mintak kopi tanpa belas kasihan gitu?

Tapi...biarlah.Moral dari kejadian hari ni tadi ialah I sangat kagum dengan kepandaian I menguruskan anak-anak dengan keadaan laki yang pemalas tu.So...I am now waiting for you to sing me a praise in my comment box.Chewwwaaahhhh...



8 comments:

Montymelly said...

Waaa Han! I tak sangka you sungguh expert at menguruskan bebudak berak busuk tu ye...sungguh mengkagumkan!

Tapi bapaknya memang dasar jantan siamang..apa dia ingat you ni hired help dari third world country ke?

bila you dah bercucu nanti you boleh la cakap, 'wan dulu pernah jaga suku sakat Nigella Lawson'...waduh! Sungguh canggih gitu!

I terkenang masa student kat obersea dulu...kalau yg loaded tu dalam kitchen cabinet or fridge penuh ngan bebarang MarksSparks, paling kodi pun Waitrose or Sainsbury's...for me, i'd be lucky if i get Asda...

SempoiSerius said...

wah kagum seh....aku bab budak2 ni malas nak layan....tak taula bila ada anak sendiri nnt camner...

btw i suka penulisan gaya selamba mcm u ni..keep it up

Lee Novotny said...

Sujudsssssss semusss!!!!

Hahhaah siram jangan tak siram..let he know the heartache of looking after babies especially thousands pounds baby!!! **matilaa 6 million dollar man!

Patutlaaa noooo hang bz sokmo?? Ingatkan bz ngan Franky sajork! Rupanya tolong salin lampin bayi berak busyuk!!!! :P

Goddess Selene said...

Yeayyy, dah ada ciri2 keibuan dlm diri rupanya.. Lepas nih boleh la jaga baby mak pulak?? *erkkk matikermak?? Hiks! Ada ura2 nak adopt child kah??

P/s : Nigella tukan dah gumuk. Mak takot tgh badan dia skrg nih! Dulu2 maintain kurus walaupon masak. Agaknye asyik melantak sajork kan??

Han said...

MontyMelly,takkan lah u miskin sangat sampai shopping kat ASDA pun tak mampu...habis...takeaway ke hari-hari? So, kesimpulannnya, aku ni dah pass lah nak jadik childminderm kan? Meh sini Little D...

Sempoiserious, disebabkan anak org and lagi satu kat UK ni,anak org or anak sendiri jgn kata nak pukul, nak tempik pun tak leh..so, aku pun terpaksa rela lah jadik hipokrit gittew..siaplah kalau anak aku sendiri...birat kut dirotan..

Camtulah Hjh Leemah oiii...tapi takdelah hari-hari jaga baby..ni spesial kes ni pasai au pair dia gi holiday..

Hjh Eton, I think dia gems tu ikut laki dia yg gems jugak..Dulu laki lama kan slim..kan org kata,married couple do look alike...habislah aku pas ni..ni dah nak plastic sugeon dah ni uolsss...

:: samasam :: said...

so, bila lagi nak buat anak sendiri ni uols.. tuh dah nampak dah talent yg tersembunyi tuh ..

Belladonna said...

Tak sangka plak ko ni diam-diam ubi berisi. Kemain lagik bleh babysit bebudak poo poo bau yarabbi! Kalau diorang nangis camana you pujuk yek? Aku kalau tang budak nangis ni aku malas, takoot kang sampai muntah2 kang menangis..

Married couple do look alike? Padanlah bontot dan perutku tak reti nak kecut, cam ada midget je kat dalam..emm ni semua pasal si kobaulah ni..hahahaha

Anonymous said...

laki dia tu pandai buat anak jer...