About Me

Wednesday, November 02, 2016

Contrived Eloquence

Hola uolsss...tajuk I macam bagosssss ja kan? 

Terima kasih atas ingatan uols yang nampak sangat ada kepentingan sendiri yakni mahu I terus memuaskan nafsu pembacaan uols, tak githooo?

Uols, productivity I di tanah malaya ni samalah lembab nya dengan keadaan politik kita yang macam gampang. Dalam kegampangan ini, I tak faham dengan penyokong tegar kerajaan memerintah. Tah hapa lagi yang boleh dipandang kat kabinet dapur tu tatau lah. 

I pun tamau cakap hal politik semasa ni uolss....I bukannya LSS dan AA yang menjadi pujaan Pro Bini Kak Wos tu. Kebarangkalian I akan kena tangkap dan dituduh menghasut pun akan tinggi gittew.

So marilah kita membuat penilaian semula tentang hal-hal semasa yang telah berlaku disekeliling kita...nak?

1. Kes Kakak Perlakung
Uols sure dah tau pasal Kak Sopie kita tu...you know that Mak Nyah insof tu...tau kan? I really don't know what he is trying to do. Dia ingat Mak Nyah ni satu cita-cita ke, where you can just wake up from your deep sleep pastu, ehh I nak jadik pompuan lah. Persetan dgn fitrah kejantanan I. Githoo. 

Benda benda krisis dalaman cenggini sepatutnya remain didalaman je uols...takyah uols nak terbit reality series pulak. Semua tu kan mengundang perhatian? So, kak Sopi ni mahukan perhatian kann? Ke kak Sopie ber prinsip marilah kita semua maknyah sekelian menuju kejayaan...ye lah kalau dia sorang je berubah yang lenlain tetap strutting high heels kat depan muka dia, maka terseksa jugak jiwa raga nya kan?

Tak cukup dgn live updates perubahan dia...dia cari lagi perhatian dgn nak bagi henbeg kasut mahal dia...laaa hawla wala Kak Sopie...Kak Sopie suka benau treat pengikut kak Sopie macam ayam tunggu dedak...apa pekdah nya Kak Sopie? 

Dan akhirnya, Kak Sopie seperti yang I jangka kan, tak mampu melawan setan dalam badan nya yang dah dibela sekian lama. Tu lah kan...nak berjuang kejalan benar ni, benda pertama yang menjadi batu penghalang adalah diri kita sendiri. 

Dan saya harap, dengan perubahan semula Kak Sopie ni, janganlah Kak Sopie mintak balik henbeg dan stilettos yang dah Kak Sopie bagi-bagi kat peminat tegar Kak Sopie tu ya? Buruk puki Kak Sopie kelak..hik hik hik...oops!

2. Kes Cik Ta
Okay...semalam kan uols, rangkaian burung biru penuh pulak dengan cerita Cik Ta. Uols tau la pasai apa kannn? Cik Ta takleh travel sebab tak bayar duit cukai. Katanya dia tak mampu. Nak bayar sikit pun tak mampu.

Cik Ta ni seperti yang dikenali Mak Piah, adalah seorang yang ting tong uols...ni set-set cakap tak guna batu jemala. Kita ni mengharapkan batu jemala dia tu secantik muka nya. But that's her la...orang buat joke 3 bulan lepas, semalam baru dia gelak. 

Dengan tayangan perdana dia dok travel kesana kemari...dengan lifestyles yang macam CEO Bangsa Johor, ye lah..ko ada bagi anak ko prezen BMW sebab dia pass SPM? Kancil buruk pun belum tentu...and kalau berduit nau pun, ko bayorkan down payment ja...tapi Cik Ta zasssss bagi keta kat anak dia yang sejibik ghopa Azuar tu kannn, Mak Piah?

Tapi Cik Ta boleh plak cakap dia takdak duit nak bayor cukai tapi ada pulak plan nak pi sambut besday anak kat UK nun....wahh, bukan ke duit lebihan tu buat bayar hutang dulu? Bley lagi dia kata, nasib baik anak saya tu kecik lagi, kalau tak sure dia kecit ati tak leh gi oversea sambut hebesday dia.

Pitammm mak nyah ehhh.....ada tak orang nak sedekah supplement B Complex kat dia?

3. Cerita Angin
Another kegilaan mutlak manusia sekarang ni...yang menjadi jadi kat Pesbuk tu kan uols adalah...mempercayai khabar angin tak pun membaca new sekerat sekerat pastu buat rumusan macam laknat. Rumours are newsworthy these days. Betapa wonderful nya civilisation we live in kan? Some people even share and comment on rumours....nak saja I kata get a life...but ngenangkan I ni minority dalam thread tu, maka hasrat tu dipekasam kan dan dijadikan modal penyakit hati. 

Tu belum yang bagi running commentary tu..macam dia lah duduk satu meja meeting dgn orang yang dikomen nya tu. Yang buat surat terbuka nya...haiyooo. Suka benau orang buat surat terbuka sekarang, kepada orang yang you tuduh makan duit anak yatim...kemain nya uolsss.Tu belum lagi surat Pak Ustaz kat artis yang bukak tudung tu.

 4. Pak Cik Tag
Uols, uols ada kat kawan yang sesuka jiwa ja tag uols kat Pesbuk tu? I ada seekor Tyrannosaurus ni tau uolsss...dah la dia rajin hapdate dengan segala berita bergambar, di tag nya pulak kengkawan dia sekor-sekor. News around us is too depressing and you know we can easily get a barrage of the negative news and comments coming our way, i.e. news orang eksiden, ada pulak yang rajin hantar gambar putus putus tu uolsss....haiyaaa. Things just come through your newsfeed kan? Nevermind that you have to deal with real live social issues at work ke, at home ke...

I rasa nak je cakap, yes I am well informed, thank you of the shit that goes around...so please la spare my mental health by not tagging me. I am no social bunny and I don't know why you nak I tahu pasal you pi makan dgn sipolan-polan yang I tak kenal. Your shit does not contribute to my life or my energy to make my world better. Tapi tak tercakap...

Pulak tu this guy akan tanya....apasal you tak approve tag I, bley?

Till later uols...I promise I will write again.





3 comments:

ummisara said...

salam mak ji...

sambung - sambung.

eh apa cik kiah nyer umah baru nihhhh?
dulu dia sruuh tanya u lah mak ji...

Makji Esah said...

hehehe....dia dah gelandangan sekarang uolsss

Anonymous said...

Assalamualaikum Cik Esah,

Welcome back, welcome home ... Don't go so for so long ya next time ...

Hehe ... Kiah dah gelandangan? ... Bawah jambatan mana pulak?

Take care.

Salam,
zue