About Me

Thursday, November 15, 2012

Mixers

Menurut orang2 di hopis saya...mixers ialah nama lain bagi maruku yang saya rajin kunyah tapi dah berenti sebab ianya menyumbang kepada penambahan lapisan badan.

Mixers can also mean...a blender. Orang putih ni banyak betul bahasa nya...yang berbunyi sama tapi bermakna lain-lain. Macam..kalau depa cakap fakkkkyuuu, bukanlah diorang tu nak f*** you ataupun berdoa mintak you kena f***, tengok tone suara jugaklah kan...kalau disertai petir dan hujan percik percikkan, makna nya marah lah tu. Kalau cakap fakkkyu dalam gelak ketawa, maknya marah lah jugak but versi gelak2 suruh you blah.

I think it is more confusing in English. Agaknya pasal tu lah orang selalu kata, orang putih kalau berkomunikasi, akan berkomunikasi terang2...takde simpan2 dalam hati dan takde pun nak mengguna teknik telepathy. Juga tiada menggunakan ayat2 mudah seperti...yelah, ikut lah..hmmm..hmmm...moving forward..etc etc..dan expect sipendengarnya memahami isi hatinya (yang busuk) itu. Hiks...yes..sindir tetap sindir ye... matik la tajuk dgn posting tande kena mengena.

I have many girlfriends who tells me about their marriage woes. Dalam ramai2 orang, aku gak yang ditanya dicerita hal dalam kain dengan laki nya. Men tells me stuff too...but I find them men very decisive than women. Ye lah...jantan kan malas pikir. Malas fikir tu satu, but in terms of practicality, men deal with one problem at a time. Kita pompuan ni aje yang suka menyambil. Generally lah ye. Tak setuju..tak apa.

I read about this nenek in Kelantan ke Trengganu ke yang kawin cerai banyak kali. Kalahhh Lizebet Tukang Jahit tu. Ada yang cerai mati ada yang cerai hidup. Then I know of friends yang kawin cerai beberapa kali...err, lebih dari dua kali. And course bebaru ni, keluarlah cerita pasal anak tukang masak tersohor tu kannn. Memula bapaknya buat statement bongkak congkak, ehh apasal you all tanya I, pi la tanya orang tu (anak menantu dia). Dan besok lusanya keluar lagi statement dari Pakji Tuakng Masak tu...ohh mereka dah bercerai tapi saya sayang kat ex menantu saya tu macam saya sayang boipren saya oopss hai tersasul...anak saya sendiri. Pulak dahh? Then I pi la baca blog gossip retis yang of course la segala details pun keluar termasuk la si ex menantu tu ghopanya pernah jadi menantu orang lain juga....sebanyak dua kali. Ohh kisahnya.

But yes, kalau jodoh tak ada, tak kan nak menahan hati ye tak? Nak dibunuh kang, kita pulak masuk penjara. Kalau dia tu ada sakit jantung kronik, boleh gak kita standby ular plestik buat surprise (terus kau mampos) party kann? Cannot tahan, good bye lah kan?

Alasan orang bercerai ni...banyak. Some kena cerai sebab..laki or bini dah tak nak. Jumpa orang lain hati sudah berubah maka nyah lah kau. Some people just realised that banyak benda yang kurang rasa with the current or previous one, bila dia jumpa the new one. Pernah lah sorang security guard tempat I kerja kat KL dulu...bercenta dengan budak UM dan si guard ni, lagak macam orang bujang keluar dating hari2 dgn aweknya. I am not sure if he tell the girl that he is married but bila ditegur oleh kengkawan nya, dia kata lah..ohh dengan si gilpren ni, dia sedang merasa apakah maknanya centa (cepatlah cekik diri sendiri) dan dengan bininya...ialah pilihan keluarga. Ni dia orang jantan. Macam2 lah kurangnya sang bini...dan si gilpren tetiba pulak memenuhi kriteria. Pundek lah sangat. Tapi yang I tengok..dalam kononnya dia tak bahagia bersama bininya, sibininya tu mengandung jua.

Some will say...ni alasan budak2 zaman sekarang ye...that we realised that we want different things. Kau nak ketea Ferrari and I want motor kapcai, ke gitu? I thought that when we committed to someone, we already know what we want, kan? Ke tengah2 jalan, ko tetiba dapat hobi baru? But yes, that reason sort of make sense. Sometimes, your life circumstances changes. Kita nak buat benda ni..partner kita pulak tak suka and that really get in the way of you both dan mulalahhhh start gaduh-gaduh. Benda kecik, benda kena sapu bawah carpet semua boleh keluar.

Some of us committed at the time we felt ready to commit. Everything seems falling into places at that time. I was in that situation before. Past relationships didnt work and I was desperately wanted to move on. Yes, at that time our situation can make us think that we are ready.

Truth is, we will never be ready. I pernah dengar kawan I cakap..ni masa dia nak kahwin yang she hope to nurture her love with this guy after diorang kahwin.Kawan tak lama. Kahwin..lagilah tak lama.

Ada pulak yang cakap dengan I..dia kawin dgn lakinya sebab...dialah masa tu jantan yang perfect dimata dan dipoket. I need to be saved...katanya.

Well, did you get married to be saved? Saved from what lah? Macam-macam lah alasan nak menyedapkan jiwa kan, masa tu?

Oh what about yang baru lepas keluar dari mulut buaya...tetiba macam tak serik2 pulak nak masuk mulut rimau? Bercerai kali pertama tersangatlah serik nya..pastu, tup tup..belum setahun dah nak menikah baru?

But ni semua bergantung kepada ketahanan mental kita sendiri lah kan? Kalau kita ni set2 takleh hidup tanpa pasangan dan terasa nak meroyan sentiasa bila dok sensorang, maka se eloknya...carilah pasangan baru. Lantak lah apa orang nak kata, kan?

Being with someone else can make us lose sight of our own self. So, masa free macam ni lah you nak regain balik your true identity before you got contaminated dengan partner you. Like sebelum kahwin you are this happy go lucky person, pastu dapat pulak jodoh dengan ikan tongkol, kita pun benjangkit perangai tongkol orang tu last-last si empunya perangai tongkol tu pulak yang pi tuduh you berperangai. Macam lahanetssssss lah sangat.

It is good to take control once in a while. Ye lah..kalau buat baik aje sokmo dan menjadi alas kaki, kita lupa apa strength kita sebenar nya.

The once upon a time good thing will somehow eventually become rubbish if it is not utilised. And, it is our habit to keep rubbish with us. Some rubbish are useful...but the bad one that you really need to get rid of. If you are not careful the bad rubbish may turn you into a rubbish too, and you ended up become the bad one.



Sent from my iPad

5 comments:

Anonymous said...

Betul la ckp makji tu ... Tambah2 dah kawin lama nmpk je buruk pasangan kita tu ... Dan masing2 tahu nak push button memasing... But research shows that bad relationship is still better than being lonely to one health ... So pandai2 lah masing2 nak hidup sihat mental, physical, emotional and spiritual Dan intellectual

Makcik Kerabu said...

makji byk sangat yg di pemikiran makji nihkan.. masalahh dunia nih tak kan berubah . apa pun tujuan kita nak berumahtangga ..satu nya nak menghalalkan apa yang sebelum nih tak halal tapi tu ler kan..yang tak halal tu sedapp. apa apa pun huhuhuu...setuju sangat dengan makji.

Anonymous said...

La ni, jantan betina sama je...so many extra marital affairs especially at the work place.Kalau sesama muda, never mind but now, jantan late 40s, early 50s..some in their 60s and their pasangan almost the same age or at least late 20s or mid 30s.Dulu you wrote about how tak berfaedah bercenta with colleagues at work but if you spend more time with them, it's bound to happen, kan? But I know this jantan who pura-pura rich yang guna ilmu pengasih to get free lay especially of lonely wives/divorcees.There are many like this too now.

Anonymous said...

Can masturbation lead to depression? coz i feel regretted after each time. Have you had any patients suffering from masturbation addiction? Difficult to stop.

Kecik Brader said...

hmm .. bila baca post makji ni saya terasa sangat .. ahah .. been there done that.

apa nak buat, kawen & cerai ... kenot try any harder :)