About Me

Monday, November 12, 2012

Kisah Laki, Bini Dan Hati Busuk

Tudiahhhhh tajuk.

Nota dahi...walaupun ku penat berkeroje, kugagah kan jua menaip hapdate. Ye lah..tak cukup dengan kau menghantui diriku dalam FB, dalam whasapp tu kau menjadi hantu jua...meminta-minta darahku.

Posting ni akan merapik-rapik but percayalah ending nya akan mempunyai moral yang sama...err, kalau tak sama pun lebih kurang lah.

Siapa ingat kisah Silamajit dan ex lakinya Selanajis? Ohhh...saya ingat. Dari mereka kahwin sampailah mereka bercerai dan berberai. Menengok mereka strengthened the epitome of chenta tu buta dan tak mengenal rupa. Sebab I ni minat Silamajit lebih dari lakinya, maka opinion I dikala ittew yelah...oiii Silamajit, tak adakah yang lebih hensem sepadan dirimieww maka beruang ittew jua yang ko pilih?

Mengutuk Selanajis nampak..Makji? Well...seeing how beautiful Silamajit is, how on earth would you describe Selanajis? Errr...mengutuk itu adalah salah Makji...ianya menunjukkan betapa busuknya hati you. Ohh..iya ke? Kalau I kuat ngutuk makna nya hati I busuk lah ye?

Sebagai peminat tegar Silamajit, I followed her story front to back of every magazine I can get my fingers on. Silamajit was married to Selanajis on the Valentine's Day. One night...they were both interviewed by this radio dj sempena V Day. Err...this before the ho hum about how we Muslim tak boleh menyambut V Day ni. Laa...setakat sambut beli bunga untuk gf/bf, roSak la sangat aqidah kau kan, Dr Lurpak?

Selanajis dengan bongkaknya kata..he never gave Silamajit besday present, anniversary present and any other appreciative present for that matter. Katanya...which I think at that time is a statement cover malu yang ko tak pernah ingat date-date penting dalam rumahtangga mu itu, dia tak payah nak tunggu special dates gitu nak tunjukkan kasih sayang nya kat Silamajit, kalau dia nak tunjuk..hari2 pun dia boleh tunjuk. Masalahnya..hari2 biasa pun dia tak beli present, ko rasa dia akan tunggu anniversary day and V Day ke? Pan*** sangat statement nya. Serupalah macam orang yang bila I tanya..mana birthday present I, dia kata..present you I laa...hikhikhik. Korok mu lah!

Still, Silamajit macam sabar aje mukanya. Ala-ala...ohh dah lakiku perangai nya ghopa itu, apalah yang boleh ku buat selain dari bersabar aje dan meminta dgn Allah semoga dia jatuh terhantuk dan menjadi jantan gentleman. Gittewww doa.

Then...the perang. Mula2 Selanajis yang selalu keluar sokabar kata...we (as in dia dan anak2 dia) missed her. Balik la rumah something like that. He claimed he was diaibkan satu Malaya ---people were referring to the news of Silamajit caught him with the maid. Then keluar gambar Silamajit muka bengkak kena terajang dgn Selanajis. Next is court room drama. Ni cakap betul..my best fren was doing chambering and dia lah dok menglipurlara cerita Silamajit Selanajis kat I. Wahhh...katanya my fren..Selanajis refusing to divorce Silamajit, wanted a 2nd chance kononnya (Silamajit petitioning him for divorce) but at the same time, dia kata Silamajit macam2 depan Tuan Hakim tu. Silamajit perangai buruk, kuat minum..kurang ajar etc etc. Everything bad is Silamajit but not him.

Eventually......the court 'divorced' them. But my fren told me, Selanajis was seeing another woman while still fighting to save his marriage with Silamajit.

Okay lahhh....for all we know or we don't know, maybe Silamajit tu buruk perangainya...exactly as Selanajis described in court.

But....as a good husband, wouldn't it be your responsibility to make sure bad things in your marriage becomes well and good? If Silamajit was as bad as you described...don't you think it is partly your fault that you have let her be that 'bad'.

If Silamajit is bad...that warrant you to talk about her to Tuan Hakim all the gory details inclusive, lama-lama ni, apasal tak dibagi notice aje bini kau yang ko katakan teruk tu?

You let it run that long before you realised she is nothing but bad, bad and bad? What does that make you? Ke you like this other husband I know who buta-buta terima takdir dapat bini yang macam itu. Kalau pompuan yang cakap macam tu, boleh gak I nak percaya logik nya...ye lah..jantankan suka cakap kita pompuan ni bodoh? Ngikut hati..ngikut nafsu. Kena terajang dgn laki pun, laki tu jugak lah yang masih nak disimpan. Tu belum lagi kita nak kira berapa ramainya kita pompuan yang berchenta gaya online dengan Derick Hasslehoff dari USA yang hensem lagi ber sixpack dan mempunya bisnes minyak sendiri...tapi tetap gak mintak kita bail his business out. Nak sangat berchenta dgn Derick Hasslehoff kann...yang dapat? Derick Adebunmi yang bibir sama tebal dengan terompah Holland tu.

Okay..point I am making here is, when you get caught up...and not wanting to share some blame in your marriage troubles, is it fair to blame everything on the wife? Your wife may not be this muslimah sejati yang you dok idam-idam kan tu...but, have you ever given her your own specification of isteri mithali? Ye lah..lain jantan lain  specification ye tak? Ada jantan yg kata..ko masak basuh baju cuci lantai lantas kaulah pompuan mithali, ada pulak yg..whore me in bed baybehh...you will be my bini mithali as hell..and biarlah aku buat keroje rumah.

Ke you buat bodoh (or, ke you memang bodoh?!) dan diam2 berdoa supaya bini you bertukar menjadi Ustazah semanis kaya cap Nona tu?

Go figure lah ye.

I was told that...apa yang kita tulis melambangkan hati kita. Kalau kita tulis pasal orang dan cerita buruk orang itu, maka kita adalah manusia yang berhati busuk. Okaylah...if you read my blog, by now you should know and see how busuk my heart is. Well...that's your opinion lah. What can I do about it? Nothing.

So, journalist who wrote stories about bad people..or about plain people even...adalah berhati busuk jua, ye? So..pencerita hal buruk orang ialah manusia berhati busuk ye? I think kalau kita kerja HR dan membukak rahsia orang yang kita telah dipertanggungjawabkan untuk menjaga confidentiality nya kepada BFF kita, maka hati kita busuk lah juga, kan? Ke tak? Is it because the mileage of that cerita buruk only goes to us dan tak menjadi bahan blog. Kau bodoh ke apa?

I told Kiah that MC never talked bad about people. Infact, cakap pasal orang pun tak pernah unless kalau I yang tanya. Dia selalu tegur I..kenapa you suka cakap pasal orang? Tapi nak je I cakap..elehh, you dengar jugak kan..I kutuk2 orang pun.

It is normal when you sakit hati...you express your ketidakpuasan hati. We cant help it when our ketakpuasan hati is about other people. Ye lah...siapa lagi nak menyakitkan hati kita kalau bukan manusia lain? Kita sakit ati dgn kucing kita yang sokmo melepas takde adab pun, kira kita ngutuk jugak kann?

The good thing is always...kalau dgn orang tu yg kita marah, maka kita kenalah cakap terang2 kat dia. But more than often..benda yg kita tak puas hati tu benda kecik aje pun...so, knowing manusia ni manalah suka kena tegur dan dari benda kecik jadi gaduh satu keturunun, kita senyapkan aje, malas nak menyampai..kita tulislah dalam blog. Ye, satu dunia boleh baca...but dunia kenal ke orang yang dikutuk tu?

The rational of that is...kalaulah kita nak gunakan otak kita ni, kita tak puashati, kita luahkan. Tak dengan cara bercakap, kita menulis. Tu menunjukkan kita ni ada perasaan...and somewhere along the way, kita belajar manage perasaan kita tu. It is good to observe perangai buruk/baik orang lain...sebab kita boleh belajar.

I pun mengutuk orang jua...benda yang I rasa betul pun, though that shouldn't be the excuse but all in view jangan I jadi jahat macam tu, or gila macam tu. Dalam dunia ni..siapa yang tak ngutuk siapa weh?

You think..you tak pernah bercerita hal orang, ngutuk orang...you are better lah? You want to know what you are? You actually..takde hati..takde perasaan..which make you even worst. You know why worst? Without the hati and perasaan...you are the most selfish person. You don't blardy care how much you have hurt others. You have this idea how busuk hati buruk perangai of orang lain, you tak nampak benda yang sama dalam diri you sendiri.

Ohh..orang yang takde hati..takde perasaan ni, albeit takdelah ngutuk orang ( yelah..nak kutuk orang buat apa nya, bukannya you care about orang pun kann..thus gives you no reason to talk about others pun) sebenarnya..if you ask me...adalah orang yang sangat lah zalim.

So, which one we rather be? Busuk hati or zalim?


Sent from my iPad

9 comments:

DeLancrettLurpak said...

Patutlah ku terasa mcm sakit pungkoq, ada org selit namaku didlm entry rupanya (apakah kaitan?)


Sian silamajit kan? alah, mulut slanajis tu mmg mcm cinabeng.. nak cover malu lettewwww!

Tijah said...

laki silamajit yang sekarang mecing je dgn dia kan?

Cik Kiah said...

Laki silamajit yg ni lagi mecing dgn I Tijah oiii..!

Anonymous said...

i just have to 'LIKE' this entry...good one

Makji Esah said...

Dr Lurpak...mmg siyyalan mulut ex lakinya tu..tapi kan dia sekarang dah dapat laki yg lagi hensemmmm dan macam ropa baik2 itteww? hehehe..

Tijah..memang..tapi lagi mecingggg dgn I..kan?

Kiah..syadapps la.

Anon..you like? Hmm..wonder who you are now :)

adibah said...

owh mai acheese..!

"melihat biniku branaks buatkan ku semakin chenta padanya".. konon katanya... lepastu... hamek kau!

Makji Esah said...

Oitt bebaik Dibah heyyy..let's just stick to Selanajis, acheese mcm dekat2 nak sama nama laki baru lak..

a'ah, aku pon pernah baca statement Selanajis buat lepas bininya beranak..makin centa katanya. Cesss..centa lah kan kau rodok onggaji pilipin kau tu

Makcik Kerabu said...

ohh warna warna..teringat duh zaman fanatik dia dulu...slanga pun nak ikut,

inarshad said...

errrr pernah dgr tak gozz yg bini #3 selanajis (yg dah diceraikan) was kakak ketua pemuda humno wakil rakyat Ghombau tuuuu.

p/s: saya pembaca setia diam.