About Me

Friday, February 10, 2012

When We Are One...Then We Can Understand One...But Is It Really?

Tajuk...kan? Seperti biasa...I kan suka berlagak bagosss, walaupun tak bagossss. Tak gitu, Kiah?

Masa I balik Malaya tu hari...I ajaklah MC tengok satu show kat KLPAC ni. I cakap dgn MC, I know this is not like what you're used to but sila lah teman I pi tengok ye (plus tanpa keretamu, manakan boleh kita nak sampai ke tempat ittew..) MC sebagai partner yang kadang2 mithali..kata, okaylah.

It was called What Breaks You/Apocalypse...cenggitulah tajuk nya. Well, I memang suka tengok live show camtu. Tak kisah lah cerita apa pun...tapi I semedang takde kawan nak dihangkut.Okaylah cerita tu...I taktau MC suka ke tidak...sebab dia pun tak cakap apa2, tapi dia cakap dia nampak seorang artis fofuler (turned out to be the piece director) masa I tengah ambik tickets, passing by on a wheelchair. I cakap, oh iya ke...tataulah pulak I orang tu dah dok atah wheelchair. Nak tanya MC yang takkan tahu satu benda pun gossip2 artist antarabangsa, apatah lagi tak antarabangsa, maka I pun terpaksa la google kann? Haaah..rupa2 nya makcik tu jatuh tangga...dan agaknya sekarang dah ditimpatangga pulaks gamaknya. Ohh..takziah atas kecelakaan yang anda alami.

So I read about her weekly column about disable people...anything disable etc etc. Agaknya, with her new found disability, she have vested perspective..and of course with her high profile job and life, orang2 yang selama ni rasa disability itu adalah perkara luar biasa yang hanya terjadi kepada manusia yang bernasib malang..akan membukalah bijik mata mereka.

Makes me wonder....sebelum you menjadi disable, adakah perkara ini pernah terbit dalam pikiran you?

I bukanlah orang yang expert nak bercakap hal disability ni. I am not medically trained.Mana2 meeting I attend, mana2 court case I masuk..mana2 spital I pi visit, bila I bagi report observation I, mulalah consultant2 berasa diri mega cinabeng tu akan question...what is your finding based on...cehh, macamlah bidang perubatan tu menjanjikan kepandaian dalam menilai manusia secara mutlak. Pirrah mabuks.

Bila kita mengalami kecacatan...mind you..let's not define cacat as physical saja ye...maka dengan automatiknya kita berasa dunia kita tersekat. Kalau semalam kita boleh berjalan dan hari ni kita lumpuh, maka kita rasa satu dunia kena tahu betapa susahnya menjadi lumpuh.

Betapa susahnya kalau tempat yang kita pergi tu takde facility untuk orang kurang upaya...

Betapa bengangnya kita bila dipandang2 banyak kali oleh orang yang tak cacat...

Betapa...patahnya hati bila diperkecil-kecilkan.

Some people are blessed...sebab dia tahu dia cacat..and dia kena make do jugaklah dgn limitation dia. Ada yang..dah le cacat...dari mula sampai awal...tak tahu mana yang baik dan buruk...dan tak tahu juga kenapa dia lain dari orang lain.

Count yourself lucky kalau makpak you orang berduit...or you have inflicted disability through accident and all inconvenient thereafter are covered by your insurance. You can afford to buy a powered wheelchair, foldable ramp...hoist etc etc. You can even pay for extra pairs of hands.

People in UK sangat beruntung sebab government nya dah recognise betapa orang cacat juga ada hak untuk hidup macam orang lain...but we know it is not easy to make allowances for every little thing. Hence, kita kenkadang kenalah jugak pasrah dengan keadaan kita dan keadaan orang sekeliling. Ye la, maksudnya, just because you ccat, dunia ni tak boleh lah berubah mengikut you kann?

While I applaud your new found sensitivity for the disable, I think it is important that you know that others have survived throughout the littlest obstacles threw at them...not by choice.Disability bukan ticket untuk kita mengomplen betapa buruknya sikap masyarakat sekeliling...

Gunalah platform keglameran you untuk mendidik orang lain...mengingatkan mereka yang besok lusa mereka juga boleh terpijak kulit pisang dan jatuh tergolek lalu patah kaki tangan dan untuk orang lain membantu mereka yang tak semampu you untuk bergerak kesana sini...yang tidak pernah ada opportunity untuk memahirkan diri. Well, I know you have done so...but benda2 yang you dok komplen tu...dah lama dirasa oleh orang2 yang tak berapa cukup nikmat ni...

Nikmat tuhan kadang2 ada dengan kita sampai kita mati..dan kadang2 akan diambil dari kita bila2 masa saja. Hari ni kita boleh berfikir dengan baik dan mungkin esok, kita tak ingat apa benda pun.Hari ni kita boleh joget Zumba besok jangan kata Zumba, nak angkat jari pun tak boleh...dan kita mahu orang simpati dan menolong kita dimasa kita sedang susah. Didiklah perasaan kita sendiri dari sekarang...jangan tunggu bila kita ataupun orang terdekat kita ditimpa kesusahan.

Bak kata boss saya dulu, kita kena mencari damai dengan kecacatan kita dahulu sebelum kita boleh faham perasaan orang lain. That is so true.

3 comments:

DeLancrettLurpak said...

Macam I la, selalu kena kutuk sebab I migraine (org genius mmg selalu kena migraine, hakkk tuihhhh). Makcik I kata I ngelat buat kerja dapur. Sebab katanya depa tak pernah migraine,tak pernah rasa nak hantuk kepala dkt dinding. Tapi once anak dia kena sakit and kena jumpa psychiatric, pastu dok termenung sana sini, pandai la pulak dia pi explain why anak dia tak dpt tlg di dapur.


nak je mulut ni mengungkitsss!
eh, cerita ni mcm takda kaitan, kahkahkah.

pakmat said...

..salam lady..I supposed, in a manner of speaking, we are all born handicapped...and wheel-chaired...it is these oku that exists in the mind that somehow affected out outlook and take on life as a whole...addressing the demons within us is always difficult..but necessary that we can take off from there...maybe I have, I dont know...cheers..

Makji Esah said...

Dr Lurpak...migraine adalah lebih baekkkk dari kecelaruan mental..hikssss ( hah...pi lah hungkit bedah oiii...)

Salam back pak Mat,
We are indeed born imperfect. But we grow to manage...and while growing, understanding, emphatising and sympathising is essential.