About Me

Saturday, November 05, 2011

Merdeka Kah Seksualiti????

I was told by my friend recently about this movement. Apparently it started 2 years ago or so...dalam hati I kata, wahhh, sudah berani orang kat Malaysia kann? I think presently mereka ada some sort of awareness week. My friend, she is straight as an arrow is one of the organiser. Knowing her, I know this is all for equality and diversity.

Orang Malaysia yang lain kata, movement ini kononnya nak ngikut Matsalleh yang keterbukaan nya lain macam. But kat sini pun tak jugak orang2 putih dan tak putih ni suka dengan sexual preference yang katanya tak normal ni. Banyaknya case homophobic attack, jangan cakap laa kann?

Weh, apa yang normal sebenarnya dalam diri kita ni? Kita pun tak tahu apa dia. Kalau XX suka XY itu dirasakan normal oleh puak2 XX dan XY tu maka normal lah ia. Orang perempuan bujang dan lelaki bujang bercanda dipasiran pantai dan dipasiran tah hapa-hapa lagi yang depa tu boleh bercanda ialah normal jua. Begitu jua orang pompuan yang tidak bujang dan lelaki yang tidak bujang membuat benda yang sama. Normal lahhh sangat..but salah lah kann dimata masyarakat dan undang2.

Menurut pihak2 yang membangkang SM ni, SM ni kononnya nak mempromosikan seks bebas. Bila I check tengok, takde le pulak program 'Mari Ber Orgy Beramai-Ramai' or anything that suggest let's just shag the first cute boy that we come across in Bukit Bintang. Yang adapun, filem, talk show etc etc...so harmless you wonder apalah yang nak dimarahkan sangat. Bukannya orang tu buat roadshow kat tengah2 pekan sampai jalan jem kann? Seks Bebas? So, do they define sexual act within the same gender as bebas? Bukankah seks itu sentiasanya bebas? Maknanya, kalau kita nak, bila boleh buat dengan sesiapa dan apa yang kita suka tanpa restriction. Kalau seks itu tak bebas, manakan adanya orang Melayu berani hambik video mereka tengah berkongketan dan masukkan dalam blog? (sumber dari Kiah)

They announce that any LGBT activities are jijik alike the binatang. I certainly have not heard about LGBT movement amongst the ayam, kambing dan kangaroo.

So, lecturer rogol anak murid, bapak mati bini rogol anak budak sekolah rendah...all those maksiat laki orang, bini orang etc etc, tidak jijik kah?

So, memakan rasuah..memaki hamun dan menyamakan orang sebagai binatang adalah normal bagi orang yang normal, ye?

Ye, saya setuju dengan konsep hidup berlandaskan agama. Ini memang perlu. Tetapi, agama aside, kita mesti ingat, kita ni manusia. Mereka juga adalah manusia yang ada hati dan perasaan. Menyakitkan hati manusia yang lain boleh ke? Kadang2 kita rasa bila kita dah ada pegangan agama yang tinggi, kita secara automatik nya boleh menghakimi apa pengakhiran hidup orang lain.

Sebagai orang Islam, kita marah kalau kita rasa ada orang tidak Islam nak menghancurkan or talking bad about agama kita. Tapi yang kita tak sedar, mereka pun marah juga sebab kita selalu buat macam tu kat agama mereka dan bangsa mereka.

This LGBT lot, I am sure it took a lot of guts to come out, be open and demanding for equality. But what sort of equality they are hoping in todays's world?

But didn't we know by now that the oppressor will eventually become the repressor. So, aren't they as bad as each other?

Malaysia ni rasanya terlampau banyak and ramai moral policing nya. Tapi tak bertempat. Sekejap kata orang Melayu Muslim takleh minum arak tapi kenkadang yang situkang tangkap nya pun sama menonggang jugak. Anak kita pun kadang2 kita susah nak kawal, apatah lagi orang2 dewasa yang ada akal fikiran dan duit sendiri. Sebagai yang mengetahui, memang sebaiknya kita memberitahu dan menegur apa yang salah. Tapi bukan kerja kita menghukum moral orang dan mengalakkan kebencian.

Semenjak bila pulak kita akan masuk neraka kalau jiran sebelah rumah kita Presiden Kaum Mak Nyah Malaysia? Bukankah sebaik saja kita akil, baligh dan berakal , kita menanggung dosa kita sendiri? Sebagai kawan, kita bagi nasihat lah...tapi janganlah menyumpah supaya orang tu ditelan bumi. Bila nasihat kita orang dah tak nak pakai, kita berdoalah supaya Allah membuka hati orang tu...

Beringatlah, orang yang conscious dia tak 'normal' ni...besar anxiety nya. Lagi you tekan, lagi dia melawan. Nasib kita, kita tak tahu. Kita panggil orang macam ni binatang, tah esok lusa binatang akan terbit dikalangan kita sendiri.

Merdeka kan lah hati kita dari sifat-sifat antagonis ni. Allah itu maha mendengar, mengasihani dan pengampun. Barang siapa yang memelihara kehidupan seseorang manuasia, seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia keseluruhannya. (5.32)



(Mode insaffff ni)

12 comments:

Anonymous said...

Kenapa takde morwlity polis yg poliskan lelaki berbini banyak mcm binatang tapi tak bagi nafkah anak bini? tu tak berdosa ke?

Cik Kiah said...

Ish! Kan dah cakap haritu biar pecah diperut!

aking said...

kelasssssssssss kau Mariah!! KAu lah USTAZAH PILIHAN musim pertama*lipat tudung skit*

Anonymous said...

I ni bukanlah alim dan warak, tudung pun tak pakai. I am pro diversity and i believe in equal rights and freedom of whatever. Ive no problems with homo/bisexuality, but somehow this whole SM thing brings chills down my spine. To those fighting for SM, please know that ppl like me n a lot more out there accept you for what you are. Tak perlu kecoh2 kot, diam2 sudah kot. I mean, if a negara islam is allowing this, then the end is very near for sure.

Cik Kiah said...

I nak tambah sebenarnya..bila Allah murka and turunkan bala ke atas sesuatu kaum, even the innocents are not spared. I have kids..I fear that.

Lee Novotny said...

Bravo Makji..mak pun dosi menyampah dengan sikap dan kata kata nista dari theyols ni macamlaaaa theyols ni saintly sangat..yang hado?? haramzadehhh!!! Memang elok pun mak stay kat luar dari Malaya nun... buat sakit hati je kalau asyik dok baca kat sotkhabar, dok tengok berita kat TV ..memang buleh buat darah mak mendidih 200 degrees tu diah!

Makji Esah said...

Anon..sebab boss polis2 moral ni semuanya JANTAN. Tu la pasal...

Kiah, elehhhh.....nak malu-malu lak. Bukan ke kau nak bagi aku link website ganas ittew hikss. Yes, I second the fact that when atrocities are bestowed Allah...(see, from him everything is a gift) that no one would be spared. However, how innocent can one get in a matter like this? Just because kita tidak bersekongkol and we will be spared? Insya allah...but to disrespect, to crucify others in the name of Allah and religion pun, idoklah jalan yg betul jua, bila terang2 dalam Quran kata...“Maka menerusi belas kasihan Tuhanlah kamu [Wahai Rasul] berlemah-lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri darimu. Maka maafkanlah mereka dan mohonkanlah ampunan bagi mereka; dan bermusyawarahlah dengan mereka dalam urusan awam…..” [3:159]---I don't think SM or any gay rights movement around the world have proper cause either. Dah la benda yg terang2 tau salah..lagi nak mintak diadilkan...apa kes kan? Dok dendiam..mana ada org kacau.

Lee, ya betull..yg tukang sumpah seranah tu..hamboi..dosa menyeranah lagi macam haram, kann?

Anonymous said...

salam.

firstly thanks for the great songs on your ipod.

just my 2 cents worth.. yang salah memang salah ie makan rasuah , berzina heteroseksual , mengumpat , tak bagi nafkah , sumbang mahram ect..tak solat pun dosa besar jugak...semuanya ada balasannya di sisi Allah.

At the same time , God has also decreed what is and what is not 'normal' with regards to human relationships and sexual behaviours.

Allah in his all encompasing wisdom sets down these 'standards' to safeguard humanity as He knows our inner and outer functioning best.
There are many things that is not right in Malaysia ( hatta kat Mekah sekalipun ), by keeping mum when another aberration of god's law is taking place be it in the form of violent outbursts or peaceful mass gathering is also wrong.

Whether the authorities did the right thing or not is open to centention but the underlying issue is LGBT is not an acceptable behaviour and IT IS punishable in Islam.Tak kena kat dunia , kat akhirat belum tentu lepas.Unless Allah wishes that the person is pardoned of his / her sins.And like what is said in the Quran , Allah does what He wills , forgives who He wants and condemns to hell who He chooses.

Yes , as human beings we cannot judge if a person is condemned to Hell or Heaven based on their actions ie mcm cerita si pelacur dgn anjing yang Rasullah said she ends up in paradise according to an authentic hadeeth. But at the same time , Allah pun dah turunkan a set of laws of which mankind must use in his daily problems because like it or not , at somepoint we do have to make a judgment call but this does not mean that we are 'judging' the person.We are merely 'judging' the actions as how we have been 'ordered' by Allah to judge. Mankind cannot run away from making a judgment of when something is right or wrong. Kita dah memang tahu apa benda2 yang membawa ke syurga and apa benda2 yang membawa ke neraka.

Kita ni dah akhir zaman , orang semakin hari semakin jauh dari agama (and they make lots of excuses about their own irreligiosity , rather than focus on how to be a better muslim they focus on the wrong things that OTHER people are doing ie tafsiran quran sekarang dah salah la, orang tak bertudung lagi baik kalau nak banding minah bertudung yg berzina ect..) so there will never be a day when all the 'other' atrocities which are happening in our society as you have rightly pointed out, will be gone. As the Prophet SAW and the Sahabah has also passed away , there are no longer people who are 'saint's or sin-free.Maknanya tak payah lah nak tunggu sampai orang atau benda semuanya dah perfect kat muka bumi ni baru boleh buat teguran kepada puak - puak yang nak buat benda berdosa.

Menentang perkara yang mungkar tu wajib but of course mesti dgn hikmah. If my next door Bhuddist neighbour wants to be promiscuous , have a homosexual relationship , It is none of my concern and I am not accountable for what he does. But if he was Muhammad Hamdan ie a Muslim doing all that and I am just minding my own business when i know that this is what that is truly taking place , then be warned that I will surely be questioned about this one day because in Islam we are all one ummah and what that harms my brother should be my concern..

Okay , my apologies if any sensibilities have been hurt. I am also not free from sins and wrongdoings and I am not sure if I am to be a dweller of Hell or Heaven myself but i do have to make a stand based on the standards that Allah has set.

- aleyah mateen

Makji Esah said...

AM, nor that I condone what is disisi Allah is wrong. Must you remember, my sentiment is about the attitude off our moral police. Dosa tetap dosa, but do we punish, labelled, sanction the others as the same as those whom the houlier like to call'Binatang'?

So, persecutory is apparently used as Islamic way of educating.Mahukah you bertaubat kalau dipanggil jijik, binatang and all sorts? I am sure loads will agree with you and I am too. But my piece is not about siapa salah. Yg rasa ditindas mahukan persamaan hak tapi hak yg nak dituntut pun bukannya hak. Yang nak berjuang dijalan Allah pulak, behaving rather godly menjatuhkan hukum. Nasihatlah baik2...dan berdoa...not mamposlah kau binatang jijik.

Wallahu alam...

zlkmhd said...

well said.

Silver Fern said...

where is the "like" button on this?? well, Kak Aji.. I do agree with you.. my recently-converted husband always say this "let those who have not sinned cast the first stone".. Allah tu Maha Pengampun so tak payahlah nak sumpah-laknat orang lain. Muhasabah diri sendiri dulu.. [haku pun insap jugak arinih]

BdK BluR said...

kenapa nak gaduh2 pasal ni yer? masing have their own right. memangla sebagai hambaNya tugas kita menasihati, kalau dah xley terima dah la, xyahla nak marah2..