About Me

Sunday, November 01, 2015

Taking Sides

Uols..bebaru ni kannn ada cerita pasai seorang VVIP yang 'terhilang' dari rumah nya....maka risaulah segala family member. Ya lah, si VVIP tu ada penyakit ingat-ingat lupa kearah lupa terus gitu.

Maka, habis jentera media social dikerah untuk mencari apak/uncle/swomi yang hilang ni. Menurut pak guard mereka, si VVIP ni keluar naik teksi.

Then adalah sorang kawan I ni, dok message I kata, eh my Uncle hilang...and terus lah forward kat I gambor VVIP tu. Dalam hati I, bila masalah ko bersedara dgn VVIP ni khennn?

But knowing this girl, dia suka cerita yang dia ni actually bersedara sparepart dgn ramai VVIP, sampaikan dgn kita punya PM pun ada bau-bau tahik meow dgn dia. Tu diahhh...semua sedara mara set-set VVIP terkemuka giitew.

Dia ni pulak, kalau ber gossip about satu-satu perkara or people, dia punya sumber tu macam lah dia ni duduk sebelah rumah orang tu.

For e.g. lah kann....this famous guy ada scandal dgn segala anak ikan yang akan di camouflage kan sebagai anak buah lah, PA lah..itu lah ..ini lah..padahal secara terang-terangan nya ko akan tahu, apahal si polan tu tetiba berpangkat anak buah, padahal si Polan tu berasal dari Kampuchea. Sejak bila pulak ko ada connection dgn Kampuchea, unless ko memang dah pernah produce anak tak sah taraf kat tempat tu, kannn?

But yes, duduk didalam lemari baju ni payah ye uols...one may wonder, why you want to be in the almari baju in the first place? Of course this beg a big can of worms and more questions to be asked and argued, so, lets just not go there....

But pompuan pembawa mulut lagi bersedara dgn segala VVIP ni ada banyak pulak sumber berita kononnya adik beradik this guy sendiri dah fed up dgn perangai nya. Wahh wahh....once I asked, mana ko tahu...kot la dia nak cakap adik dia yang bagitahu I sendiri or somewhere along the line ko dapat info dari mulut kuda kannn?

Tak, sebab dia terkantoi dgn soalan I, dia pun kata, ala, semua orang tahu. Katanya....

So, berbalik pasal kes kehilangan VVIP dementia tadi, si Milah bersedara VVIP  ni tetengah malam message I kata VVIP dah dijumpai dan dia sebenarnya dibawak lari oleh family isteri tua nya. Then mulalah si Milah ni kata elehh, family bini tua memang suka control la..macam-macam la....

Sebagai seorang yang agak terror la dalam bidang organic mental health ni, I cakap lah, maybe dia tak tak ingat kot yang dia ada dua bini, and he is incline to go to number 1. Selalu jadi camtu tau uols,..ada sedara belah my father yang dah kematian bini jaman tok kaduk dedolu, diakhir hayat nya dia dok tanya mana aruah bini nya..padahal bini kedua nya tu dah berpuluh tahun gak jadi bini dia.

So mulalah si Milah pun melancarkan serangan moral terhadap bini dan anak set-set pertama. Memandangkan Milah ni pun adalah bini ke 3, memang tak syak lagi lah side siapa dia nak ambik kannn?

Disini daging nya....kalaulah suatu hari nanti kita berjodoh dgn laki orang, I mean, kalau bukan lah kita yang goda jantan tu knowing his circumstances, then itu jodoh nama nya. I know a girl yang kematian laki, ditinggalkan dek laki dgn anak2 yang kecik...bila anak yang tua dah masuk jah 2, barulah hatinya dah terbuka nak ada pasangan hidup. But jantan yang berjaya mencuri hati nya ialah laki orang. They met through work...and this guy dgn directnya pada satu hari ajak dia kahwin. Nak kata pi dating memadu kasih tu takda lah, only group lunches gitu. Dia pun adalah hati gak kat mamat ni.

But she gives syarat to him....your wife need to consent to this. So dengan bini yang masih muda lagi, well, not the age where ko layak mendapat adik angkat la gittew dan berbagi laki...of course 1st wife tak kasik. Tak cukup dgn 1st wife tak kasik, dia kena serang dari segala macam angle pulak dgn anak2 orang tu, kawan2 first wife, sedara mara 1st wife...dan mak pak si balu ni sendiri. Ya kengkawan , my fren ni pun family nya tak kasik dia jadi bini kedua.

Bila si balu ni diserang, kengkawan yang ada disekeliling nya ....decided to remain neutral in whatever it is that happened between my friend and that person. 

Wahhh....I am talking about friends yang tahu the back of their stories. I know some of them juga kawan dgn 1st wife, but the friendship is based on sebab suami nya, meaning kalau takda lakinya idoklah dia nak kawan dengan diorang. 

Our friends? Of course set-set bini orang is so against kawan kami ni nak menikah lagi. Every single ladies yang lain pulak ala-ala go for it girl. So it creates a divider amongst us. To some extent, a lot of FB culling I tell you. Tengok pesbuk macam drama petang TV3. 

Being neutral in some situations is taking the easy way out. I know some yang malas nak menyakitkan diri and at the same, want to remain supportive to my friend. Ni set-set yang bila tengok kawan tu kena maki dgn kawan sendiri, dia kata dia tamau takes sides.

I pulak...okay, maybe pasal I tahu sebanyak sikit. Of course amik laki orang is not on. But here's also a story of 2 random people fell madly in love. Some of us cakap jugak, takda salah nya jadi bini ke dua...bukannya ko rampok or kikis duit orang tu. In a way, you want to show love and legalise sex...hehehe (betul kannn?) or would you rather laki ko jadi cam tokey Chenna yang lain berderet pompuan simpanan nya sebab deme mampooo?!

The solution there's plenty of fish takleh digunapakai langsung here...because, kalau ini cerita memilih ikan, dah lama si balu ni kahwin. 

Me and few friends had to take sides. It's a matter of principle. She has done so much for us and she is a good person and did not deserve the kata-kata nista. The least we can do is to be her friends and memberi kata-kata perangsang seperti, I will come to your nikah do. 

How can you stay friends with her and her pencerca and remain neutral? No, I won't and I will choose a side. 

Apa kena mengena cerita kawan I ni dgn VVIP tu? Well, sebab bila dah jadi cenggini pun persatuan bini-bini muda seantero Gombak Setia nak rebut kuasa. This VVIP mesti lah pergi menghilangkan diri dgn relahati kat umah bini tua nya, kan? Kalo tak takkan sendiri tahan teksi?

Tak tahulah circumstances apa sampai dia berbini dua, but being an ex Minister, dan henshommm, of course dia mampu. So kawan I ni dok la ngumpat si keluarga bini tua tu, macam lah dia pulak bini ke 3 orang tu. 

Okay moral of the story yang tahapa-hapa ni, sides is there to be taken.

So, take sides wisely. Jangan amik side sebab ko pun set-set bini tersorok pastu ko sokmo rasa teraniaya. Pigidah. Jadi bini ke 3, apa teraniaya nya jantan itu dan diri mu?

2 comments:

Sabihah Ghazali said...

Assalam makaji..lamanye nak tunggu lawak serius You! Ade my fren kata..`belum kena batang idug u' bila she bermadu dgn Lakor!
So asal mampu dan adil, wallahu `alam.
Personally, tak boleh ikut hati...bila kantoi orang sorak! Sebab he will Bini No3! Even 4..mcam petik jari!
Latest look a a newly minted Timbalan Menteri...kena mamsuk media nak cerai B2.

Anonymous said...

apa ending cerita balu tu?