About Me

Sunday, April 10, 2011

Aku, Dia & Henbeg

Once upon a time ago....I bought an ARMANI bag. Rega nya...boleh la I balik KL dua kali. Tapi masa tu, KL pun balik upon invitation (and lepas Amma tanya banyakkk banyak kali) and bila ticket kapalterbang mega murah. Gangguan perasaan lenlain (MC) belum ujud lagi masa tu. Errr, dia nya ada...tapi belum timbul dari dasar Sg.Congkak. Sebenarnya, ni saja nak bagitahu that this is one in few times yang I jadik mangsa 'sucker for advertistment'. I am so kedekut (with myself) hanya tuhan sajalah yang tahu. Ada jugak benda branded yang I terbeli (beli dalam keadaan sedar dan tidak) yang hanya dipakai sekali saja pastu tersimpan dalam lemari and I think I spent longer time regretting the purchase than admiring it.


Now I will tell myself, as much as segala bag dan clothing tu chantek-chantek...unless if there's nothing else that my money can be spent on, maka bag elbi, shernel, gucik,malbiri etc etc...can stay pretty in the window. Daripada kita spend 5 ribu untuk bag yang nama nya serupa anak katak tu, baik kita beli tepon blackcerry and pastu kita takyah komplen gf kita kat oversea tu hanya ada one sided affair je dgn kita. Ngertikkk?


Semalam I kluar bersama Image Consultant I...aka my hosmet. I cakap dengan dia, meh la ikut I pergi Central London...I nak gi survey henbeg ni, and I malu masuk kedai bagak2 ni sensorang. Ohh, I ni kurang konpiden sikit. This must have been satu pondan KLCC yang punya angkara, masa I nak gi beli perfume long time ago. I nak belikan hadiah hantaran my sister masa tu so begrudgingly, I ni disuruhlah pi ke KLCC yang macam glamer tapi takde apa tu. I can't remember what clothes had I put on but I know I dressed comfortably for me. Si pondan cipan bermuka tepong gomaks tu adalah penjaga counter perfume tersebut. Maybe I'm not good enough for him to layan so dia pun tak lah kacau I dok terbongkok-bongkok tengok perfume tu. I pun mintak lah samples sprayed on papers for me to choose. Barulah pondan tu berbunyi and start talking about the perfume and its range. I just smiled at him yang cara dia bagi info tu macam lah I ni tak pernah keluar Paroi Jaya. So I complimented that the perfume smells nice. Dia punya respon 'kalau you dengar berapa harga dia..mesti you terkejut'.


Hmmm. Betul lah orang kata kann, kalau anxiety you sedang tinggi, maka coping mechanism you adalah menjadi defensive tak tentu pasal. Masuk KLCC is macam masuk panggung wayang 10 minutes after the movie had started. Macam2 orang ada kat situ...macam-macam fashion statement and personality statement. Personality statement wise, ye lah..org kerja KLCC nak tunjuk lah kat orang yang datang kat KLCC yang dia tu kerja KLCC yang dipenuhi syarikat minyak atar tu kan? Maka bermulalah adegan defensive I dengan pondan tersebut. I look at him, terkejut? Kenapa? The small 50ml dekat 1000 ke? Not even 100 apparently but I was so annoyed and keep on questioning him. Why would I get shock to hear the price, what made you think that etc etc. Do you talk to people like that? Do I look like I can't afford 1000 worth of perfume? I become so arrogant with my points to derogate him he had to called his supervisor amoi yang tercungap-cungap nak cakap orang putih tu. I cakap dengan that pondan...your cheap foundation only deserved to be concealing scars on my bum. Too bad you're using it on your face. Sungguh tak perlu..tapi siapa suruh kau berlagak dengan aku tadi???


So yesterday I braved up to enter boutique-boutique henbeg yang reganya only Kiah & Sally wouldn't even want to waste their breath to moan about. Their salesgirls are exceptionally nice. Well, they have to. But they're also professional who will not tolerate shit from Mak Datin or Paria Paria Interlok yang rasa duit diorang tu sama besar dengan kereta Alphard. I left the boutique feeling.....even if I have that much of money spare, I will think again. It is good to work hard and aim hard. It's an obscene spending...unless kita taruk duit spare kita 10 hengget bawah bantal selama 3 tahun. I will need a strong mind to execute the decision to buy, walaupun duit tu duit I sendiri.


I bought one handbag recently yang beratus gak rega nya (yang masih ku sesalkan hingga ke hari ni kerna aku berjaya membuat salesgirl tu berjaya memporak peranda kan akal n fikiran ku) spent months carrying around KL mengundang compliment kengkawan yang tak pernah nampak I bawak henbeg. Love the compliments though..but, perlukah aku hidup sebagai pesakit epilepsy everytime aku bawak henbeg tu jalan kaki? It really restrict my peace of mind. Dengar aje enjim motor or everytime I walk passed people yang bertopi kledar n ber spek hitam, hati ku rasa macam buat ward round spital mental. Ohh tidak. You spent all that money for that?


Mulai dari hari itu..henbeg adalah untuk pi kenduri kawin n jumpa kawan2 yang tak memerlukan ku naik public transport sajork. But having said this...I am happy to do the shopping on behalf of my dear friend yang sedang dalam manic despressive state tu. At least dapat la aku merasa membuat tayangan perdana dengan paper bag berjenama tu. And I still cannot understand why la kita perlu ada henbeg lebih dari satu? With the crime rate kat KL, branikkkk ke kau?

14 comments:

Anonymous said...

INi lah democracy namayer. What would the world be if all ladies think like you...skema jer semuanya. Robot lah jadinyer...Ishhh..hancuss makcik ni.

Anonymous said...

Aku, Dia & La Senza

Anonymous said...

pondan kalau baru jadi sales-tranny dah berlagak

bayangkan kalau pondan tu jadi cabin tranny crew

i rasa berkali ganda berlagaknya

i memang menyampah orang orang macam ni, nak mengata kita tak mampu padahal dia tu lagi tak mampu dari kita untuk beli barangan berjenama.

oh bila u dah ada chenta hati, kekasih mu yang akan bergaya dengan beg jenama mu! ramai je hat KL i tengok jantan berhandbeg

rasa macam nak tergelak pon ada, punyalah macho tapi pakai handbeg youuuuu (kekasih punya la)

Cik Kiah said...

'Daripada kita spend 5 ribu untuk bag yang nama nya serupa anak katak tu, baik kita beli tepon blackcerry and pastu kita takyah komplen gf kita kat oversea tu hanya ada one sided affair je dgn kita. Ngertikkk?'

Woi bak kata Sally, princess Diana pun pakai bag anak katak tu, wokay?
Bukan taknak tukar ke blackberak, tapi blackberak ada tak yg set2 boleh tunjuk2 ngan jari je? Kalau ada esok jugak aku pi beli (supaya idakle aku menceceh sorang diri je, kan?)

Anonymous said...

sedikit terasa bila u kata pondan berlagak...as other gender pondan pun ada pelbagai ragam pelbagai peel.mungkin segelintir pondan mcm tu.tp pls i harap u tak judgemental. perlu di ingat pondan2 telah diduga seawal mereka memilih menjadi pondan.jadi survival skill mereka cukup tinggi dan kadang2 mereka menjadi synical terhadap masyarakat(esp malaysia).

Anonymous said...

rindunyeeeee kat Esahh

-blue-

Anonymous said...

Well...the 'he' is only the salesman. Perhaps, that's all 'he' can be. What can you expect from that kind of personality. the fact is that he can't even decide which gender he should be, what more how to treat customer with courtesy.

Me, like the majority of female population, love henbegs. But i believe some are just simply obsessed with the anak katak brands, not because of the henbegs, rather the brand they are carrying. The anak katak brands is a symbol of so called how much $ the anak katak costs. Hence, should reflect how much $ the carrier is supposed to have, though it could from the plastic money aka credit card.

Two sen for my thought

Hjh Esah Jolie said...

So many anonymous comments...kann?

I can assure you that my opinion is on a geralisation of thoight. Of cource he made the decision to be what he wants to be. I am sure he has the capacity. I was merely objecting the unnecessary anxiety he subjected me too. Who know, he is nicer to other customers?

So, I have 'skema' opinion? Hancuss ya dunia? Let's just don't read too much into things and starts speculating what I have in mind. I was telling you how my confident was dented by this effeminate guy who thought by being blatantly ignorant with a tinge of bithchiness, helps with his diva-o-meter. Kalau berduit, tak ada salah nya beli benda yang tahan lama yang ada warranty. I ni tak berduit banyak...so, maybe this is one of my coping mechanism bila nampak henbeg-henbeg mahal itu.

Anonymous said...

Ok. Case close. Period. Cerita tajuk Aku, Dia dan La Senza takde ke? hehehe...Banyak ke choice kat london tu? Takkan henbag jer.

Hjh Esah Jolie said...

Ko pehal? Ni blog kau ke?

Cik Kiah said...

hahahahha..kan dah kena!

Anonymous said...

Hahaha.harsh!I lioke.mak suka ko nokkkk

Arena said...

Sis,

Salesperson kat harrods tu ok gak kan kak. Saya pakai sportshoe, tshirt dan tudong pon dia gi sembur minyak wangi satu badan. Sampai sakit kepala muahhaha. Takde pon dia buat muka-muka terkezut kalau saya tanya pasal jam juicy couture or armani exchange (yg kat sana murahan jek brand itu) Minah yang jaga armani exchange kat KLCC tu, memang tak layan langsung, until I bukak kotak, cakap nak betulkan jam, baruler dia layan. pastu buat suara2 terkezut, I dont think you bought this from our boutique. Ni belum sampai lagi KL. You beli kat mana? and treated me with renewed respect tiba2 bila cakap beli kat Selfidges, Oxford Street. Macam haram. Tak boleh treat semua orang sama je ker, tak kisah la dia beli ke tak? betul tak? Nama pon sales person, tak yah la timing2.Sori sis, ter'emosi pulak hehehe.

ruggedmom said...

so close dgn Paroi Jaya.

U yg keje kat obersi pun tak beli henbeg branded apahal pulak aku nak berangan... too much ads i guess