About Me

Wednesday, September 07, 2011

Update

Bila berpasangan dengan orang yang tak cakap banyak ni, almost half of the time, we don't know where we stand with him/her. Such a horrible feeling, I know. I know.

My auntie married a man who talks more than mother hen. I kid you not. Lovely man that he is, when he nag, he will nag the house down and non stop. Kalau dalam rumah boleh gak nak lari-lari...kalau dalam kereta? Uishh....triple angioplasty will not help your heart problem induced by the constant nagging.

But we know if people nag, means that they care. Kita orang pompuan selalu akan pikir camtu...we made excuses for almost everything. Most husbands would easily use nagging wife's excuse to find her replacement, kalau laki kita....biarlah dia banyak mulut pun..maknanya (kata dia lah..bila kita komplen kat dia, apsal mulut you macam pundek ayam ni Bang oiii?) dia sayang kita. Dia sayanggggg kita. Ye lahhh...syurga kan dibawah tapak kaki you kannn?

I am in a relationship dengan manusia yang hanya akan excited bila cakap pasal benda yang dia suka. Truth is, both of us memang bangsa tak cakap banyak...so when we are together literally, there's plenty of things to do to compensate kegersangan komunikasi tu. Boleh senyum..boleh pegang tangan sambil tengok TV, boleh kutuk Fasha Sandak sebanyak satu perenggan....boleh tolong kemas rumah yang banyak lipas dari orang tu. Bila orang tu busy memang I tak kan dengar dari dia langsung. By the time dia terbit di BBM, dia sudah penat dan nak tido. So, I should really be complacent with..good morning sayang...dah makan ke sayang....I tidur dulu ye sayanggg.....

Tapi cuba I cakap pasal..eh, hari ni ada merchandise BMW Ferrari baru keluar..orang tu jawab..ye ke..ohhh....and we can have a good FaceTIME or skype cakap pasal benda tu.

After nak masuk dua tahun, I dah tak larat dah nak merajuk (ye..mmg aku tak kan kena pujuk ye Kiah..habis2 pun dia akan cakap..you ni kenapa???) Relationship between partners are not suppose to be like hubungan mak dengan anak anak dara bujang memasing where persistent leter is required. Bila gaduh, sorang will say...okaylah I akan cuba berubah..tapi berubahnya adalah 48 jam lepas tu dia akan kembali ke posisi pisang rebus. Perlukah kita nak bertekak pasal benda yang sama sepanjang masa?

And I think, asking for attention is embarrasing...especially benda camni sepatutnya takyah lah kena mintak, dah nama pun pasangan yang masih bernyawa, layan ajelah partner you tu. Lainlah partner kita tu dah mati ke eternal coma ke..lain lah kan.....

Bila kita dalam mood biasa-biasa kita...we feel that we must resign to the fact that, ohh, dia memang nya macam tu. Dengan orang pun dia tak bercakap, dengan kita apatah lagi kann? (Walaupun dalam hati nak gak cakap...kata sayang kat I, why can't you make an exception???) We know we must a love a person for who they are. Warts, kurap and all. Ye lah..okay lah. Dia tu pulak bukannya bangsa nak kongkong kongking hidup kita. Kalau kita cakap kita busy, dia kata, okay lah..nanti you free kita cakap ye. Kita berhuha nak rak dengan kawan kita..dia takdelah nak ngacau bahkan takde pulak nak tanya kita balik pukul berapa. Siap cakap, you have fun tau dengan kawan-kawan you.

Tapi bila kita dalam mood nak kutip hutang.......wahhh! Mulalah kita akan go compare orang tu dengan mat-mat minah-minah jiwang yang lain yang sanggup membuat apa saja demi kekasihnya.

One of my friend ni, dah beranak 3...dia selalu kompang dalam reramai boipren nya, laki dia yang sekarang ni lahhh yang paling tak happening..(elehh..nasib baik kau dipinang nya...tak bersyukur betoi kawan I ni tauu...as oppose to I yang kena propose tapi aruah syaitan tu pi kawin org lain..ishh..apalah aku ni). Thanks to pesbuk, we got reunited balik. I was once very close to her masa kita bersama mengejar mimpiiiii ala feminin kat PPP dulu, but dia ni, selain dari mimpi nak gi obersea, dia juga ada mimpi lain, starring jantan2 ITM, baik budak PPP or main campus pun. I must admit, with her dulu selalu lah I rasa intimidated....ye lah, dia ni kena hurung jantan macam semut hurung Haribo gituh...sometime I felt so bad when she got approached when I dgn dia sama2 gi makan. What is it with budak2 jantan masa tu...nak ngorat budak pompuan takleh ke tunggu orang tu sensorang diri? At least kita ni (I ni..) idok le rasa macam pompuan tak laku kann?

So now, my lovely once very pretty (hehehe...) moan kat I betapa dia ni sungguh kekurangan kasih sayang laki nya yang dia dari dulu tahu memang tak bercakap dengan orang tu. The 1st few times dia ngadu tu I ada jugaklah bagi nasihat..because it is quite obvious that she allows her emotion of tak kena layan took over her...I nak gak tanya, apa jadi dgn status ratu chantekk dia tu? But I really don't know how well she will take constructive critisism bila emotion nya dah macam pokok pisang kena tarah monyet tu...

She told me that hubs macam tak nak get close to her...she wonders, apasal la..I kan bini you...and told me that her hubs is very close to a female colleague of his yang kununnya tempat dia mencurah rasa. I told her maybe you ni banyak sangat expectation...pasal tu hubs you tak comfortable. Dia marah pulak..so, apasal dgn betina kat opis dia tu boleh? (Tgk kau punya reaction, you lagi mau tanya kah?)

See, what did I say about giving kind words? Tak payah...kalau orang datang ngadu dengar and sokong lah dia bulat2. Kalau you cakap benda yang tak kena kat gegendang telinga dia, mampus kau kena pulau.

What we often forget is that, our partner is the only one closest to us..as compare to dia dengan orang lain. When we are with our closest, the expectation dies and assumptions build up. Anxiety sangat tinggi compares to kengkawan yang kalau kita dok cakap apa2 pun kat dia, judgement adalah kurang. Try telling your wife that you think your neighbour's wife got nice boobs...serta merta yr wife will think that, ohh whats wrong with mine and is that what you have been doing?? Eyeing the neighbours boobies? POMMM gaduh besar.

I sudah penat cakap dgn MC, make lah a bit more effort with us...we are not near each other, I need to feel close to you...I can accept that you memang tak cakap banyak but with me, buatlah something special.

Kan kita BBM hari-hari???? (Ye lah....)

So, I pun jadi macam dia. Speak when spoken too...sampai orang tu tegur, you tak cakap you sayang kat I pun hari ni???

I pun jawab....you dah tau kan I rasa macam mana? Kenapa nak tanya lagi....cakap2 banyak2 karang you menyampah pulak...you kan tak suka cakap banyak...(POMMM...tanya satu jawab seploh)

Padan muka kita.

3 comments:

Anonymous said...

Mak ji
Mcm mana plk hubby jenis yg bila angin kuskus dia dtg menyerang habis semua org kena tengking anak bini semua.. Pastu micromanage apa saja yg terlintas kat kepala otak dia mcm la bini tu bodoh. Boleh sampai 3-4 hari tau angin ni menyerang .. At least sorang dua mesti menangis tak bini anak sbb sedih diperlakukan mcm org bodoh ... Bini sket2 je lagi nak suruh dia kawin lain !

dayangbest said...

I feel you...giteww

-SR since 2006-

Hjh Esah Jolie said...

Hahaha..Anon..the angin kus kus is sebulan sekali ke setahun sekali? Kalau jarang2, best thing is to work on your coping mechanism..kalau selalu, yes..alu-alu kan lah dia mencari madu buat mu...hahahaha

Dayang..mekasihhh yewwwww...