About Me

Thursday, March 08, 2012

Big Big Step

Kadang-kadang....tujuan dalam hidup boleh berubah.

Some of us....are lucky enough to face different challenge in life as to others. I was 19 when I first came to UK. I was in Liverpool (walaupun saya tak pernah menyokong pasukan bola tempat tu...pluekkks)

I have always wanted to study in the UK. Appa always talked about his time in Sandhurst. Tu bab positive nya. Sedara-mara I yang berbapakkan bapak kayo, talked about UK in more sarcastic tones. My rich cousins will tell stories about River Rhine and its cruise...during kenduri rumah Uwan. I am just a 9 years old kid who never even been to to Subang Airport..let alone pergi oversea. Appa and Amma always said..nanti belajar pandai2 ye...semua tempat boleh pergi. I belajar.....takdelah sampai pandai-pandai like Kiah...and funny enough I got to see places when I was berterbangan dengan kain ketat..and Appa said, kalau nak kerja itu, tak yah susah2 belajar sampai Hinglen. Ohh..mulut bapakku itu!

Ada orang datang sini..terus jadi outspoken. Semua pun salah. System UK salah..system Malaya pun salah. Lupa agaknya..system adalah manusia jugak. Manusia yang tak nak.dan kadangkala tak mahu menerima perubahan. Lupa untuk insaf yang salah adalah untuk diperbetulkan dan diberi penerangan yang sewajarnya dan masuk akal mereka yang kurang luas...sebab mata pun belum luas.

Sepatutnya bila mata dan kepala dah luas, pengalaman itu digunakan untuk tengok balik kesilapan yang dibuat semasa mata dan kepala belum luas...dan insaf serta berterima kasih that, yes we did made that mistake...but we are still able to learn from it.

It is good to moan. I moan a lot. I komplen about every single things...sampai MC cakap...okay sayang..sayang nanti tulis surat ye ----answer to everything bila I cakap...eh kita kena tulis surat kat PLUS ni, apasal tol kat Subang tu ada 2 bijik aje bila kereta nak masuk ada berjuta?

But yang tukang komplen tu memang tak akan pernah puas (yakni aku la ni Kiah) hari ni I komplen pasal tol, bila nanti orang dah besarkan jalan tol tu, I akan komplen pasal tol mahal pulak. So akan sampai masa situkang komplen tu akan cakap pada diri sendiri, udah lah mengomplen...terima ajelah hakikat and sesuaikanlah diri dengan jem yang macam lahanat tu walaupun dah bayar tol (dan pergilah mengundi dan menukar government kalau rasa government yang ini tak buat2 apa melainkan mempropah aje)

Bekerja dengan local council (err ni pembetulan utk uols yang ingat I kerja kat spital ye) orang yang kerja spital adalah orang NHS yang berlatarbelakang kan bidang perubatan...walaupun tukang cuci, tapi tukang cuci tandas awam dan tukang cuci hazardous waste lain2 training ye? Kerja saya dipenuhi dengan activity berjalan dan mengejar bus/train serta melawat kawasan yang mempunya penduduk yang ada IQ dibawah 73 points dan mengalami psikosis. Kadang2 mereka ditahan dalam spital, so dalam spital lah saya kena pergi. So, kerja dgn council, saya dengar macam2 komplen. Komplen bagus untuk kesihatan...sila lepaskan apa yang terbuku dihati..walaupun sipendengar adalah kucing jiran kita. Tapi, kalaulah kita sendiri mengharapkan orang membuat perubahan..maka komplen kita tu tak ubahlah macam mengucap kata-kata centa kat Anuar Zain aje.

These last couple of years....I developed passion for the vulnerable, mentally and emotionally. I wrote a letter years ago (ni sure ended up in the wrong hands lah kot) about little effort government have and make about making life better for the vulnerable. I saw many lost soul jalan sensorang kat pasar malam, tak mandi..ill kempt...orang pun tak nak dekat. I went to kampungs, and talked to some makcik who worried sick about her brother yang 'tak berapa sihat'....I saw down syndrome child duduk sensorang takde budak lain nak kawan...

I wrote all my findings down...asking the goverment to develop a day centres or halfway house for this minorities lot...so that they can live life like us...or anything closer to what we can call a perfection.

Then I come across local church group who organise charitable things. Lagi sedih. Agama kita semuanya sama saja tujuan nya...menuntut manusia mempunyai sifat2 compassion. This makcik said to me, anak cepat balik deh...boleh tolong makcik jago so and so...mok cik dok rok doh...entah besok lusa Allah maghi jepuk. I asked her, takde tempat boleh hantar ke jaga sekejap? Adaa..tapi hok buke isle...

My unpaid leave have been approved. I have informed all my patients that they will not be seeing me in months. I got so many reactions. I even got £20 (terpaksa pulangkan balik...kalau tak jadi kes besar) from one. How am I going to live for the next couple of months..errkkk...takpelah...I have deprived myself from benda2 duniawi (ohh henbeg Mulberry...aiyakkk) but I know, one day...this will all be worth it. For the next few months...I will be on a mission. Little resources...little money, but big hope. My amma said, do good thing, and ALLAH and others will pray and do good to you.

That is all I want. If I have time I will write to you again. For those who have a little bit of money to spare, click here, help me to help this people. For those who don't have much to spare...pray for us. I really appreciate it.

---lompat bintang----

7 comments:

Anonymous said...

makji.. i hargai niat murni u... bcoz i have brother yang ada masalah mental.. i ucapkan selamat maju jaya utk usaha2 murni u..

JDK92 said...

Saya doakan apa jua keja amal yang akan mak aji esah usahakan akan dimudahkan Allah...dont stop update blog...its very inspiring

Anonymous said...

Ni misi di dlm negara Mesia atau masih di henglen lagi makji? semoga dipermudahkanNya segala urusan, dan diberi kesihatan dan murah rezki hendaknya... ameennn..

Anonymous said...

mak ji....i'm a silent reader since long, love yr blog...gross but honest n sincere, kelakar...u r so real.
i salute u for your kind deeds and wish everything goes smoothly.

Shem

Mad said...

Salam sejahtera Mak Aji

Pasal semua agama sama tujuannya tu macam pluralisme aje bunyinya.. which is kalau betul, agama kita menolak pegangan ittew...

Saya pun tak reti juga nak explain, tapi saya ada tanya pada Encik Gugel & jumpa la this issue :-)

Makcik Kerabu said...

makji...wish u all the best.. take care.. nak sedekah tak mampu ,almaklum lah tak bekerja.. harap duit laki jer..tapi i doakan kebahagian dan keselamatan makji dunia akhirat, dan semoga di permudahkan segala usaha usaha murni makji. keep on writing. cheers

sq gulrz said...

kain ketat biru (seberang) ke kain ketat hijau (tempatan)?