About Me

Sunday, September 27, 2015

Bibik Babik Part 2

Selama-lama ni....when my sisters dok mengeluh about their Bibiks, all I can say (dalam hati laa) is that...ehhh teruk benau kah? Misti korang la yang jahat nehhh...kulikan onggaji tu macam2...and all that anak-anak yang serupa anak siamang, manalah onggaji memasing tak ngidap PSTD kannn?

My Amma had her fair share of Bibiks trouble. When we were little, Amma hired onggaji that we are not allowed to call them onggaji. Hishh..onggaji is pretty much parents substitute. If we don't like them, we have ways to tell them how and Amma bear the brunt of it. 

With my first Bibik gone..though I must say my cats (and me) did at some point mourned for her loss. That 1st bibik loves my cat..all of them. Sampai sekarang I masih tertanya-tanya, apalakah dan manakah salahnya semua ni?

Tak cukup baik kah I? Tak cukup kah kebebasan yang I dah kasik? The amount of time I have been pulling my hair finding answers, dan nasib baik lah tak botak.

Then I managed to get the 2nd one. I asked this mate of mine yang kononnya banyak lah contact. With my ciput bajet, she managed to get me one and warned me that I need to spend some time training her, because there are cases where this Bibiks are originated from places where the sun didn't shine and that they never heard of stereka or mesin basuh. Hishh like that oso got ye gievn that we are in 2015!

I was told this bibik is 50 and she asked if if I mind about the slightly advance age. For someone who is 43 and lasak bak Angelina Jolie, 50 is nothing la..bukannya I nak suruh dia buat acrobatik melampau kemas rumah sampai tak tido. I wasn't around when she was received by my colleague. All that was presented to me is a woman who is Amma's age approximately, tempang and to add to all this, bercakap bahasa Indon purbakala yang hanya dia ja yang paham!

Mengenangkan kawan I yang dah tolong...and money that I have paid, I sanggupkan saja. My 1st criteria ialah...you must love cats.

Yang hado? Dipandang nya kekucings I macam pandang anak tiri. We are talking anak tiri if ko nikah dgn bapaknya yang meskin. Kalo apaknya kayo bak Mat Al Fayed, biorlah anak tiri kau ada 26, ko akan bermanis muka laaaaa dopopat jam.

But she had a go at the work...she knows that to still keep her job, she have got to be nice to anak-anak bulus. But when I am not looking, dihambat nya bebudak tu dgn penyapu. 

Her cleaning skills is a lot to be desired. Same goes with her personal care. Atas dasar kemanusiaan, I ask my colleague to go out shopping to get her stuff so that she can look and smell presentable. 

Yes, we have to teach her everything...not only that you spent time teaching, her quality of work punyalah...and you got to spent more time redoing it. 

Bila kena tegur...disuruhnya kita hantar dia balik tempat mak bapak nya. Wahhh...ko berfeeling anak-anak dara sunti mehhh? 

While I was away for 2 months, my colleagues yang kena deal dgn dia. So I was spare the episodes tikam diri sendiri dek tak tahan dgn perangai nya. 

I keep telling myself...so I can't kid myself anymore. This Bibik is a liability. She is old and serba serbi takleh pakai. I had closed one eye and bersabar sebab Bibik ni kalau masuk waktu she will cepat2 gi semayang, so that sort of appeal to me lahhh, I suka cenggitu so I can tahan kerja kurang effisien nya.

But her mulut laknat and her dirty looks on my cats yang I cannot tahan. So when I was away, I was seriously thinking of letting her off, takpalah with all the duit yang dah rugi. I haven't pay her so I ask her to go claiming her wages from her tekong who sold her to me. I told her and her tekong, you have obviously duped me into thinking that you can and would work for 2 years, hence the big fee you are charging. So, claim your wages from the fee your charged me and I will halal kan apa yang lebih tu. 

Maka bermulalah drama....her tekong don't want her back. Bibik started meroyan asking me to reconsider and say that she will sanggup a pay cut.

Then of course, hati I kan mudah kesiannnn?! 

Then it was Raya Haji. Everyone has gone home leaving me with Bibik and her bahasa kebangsaan yang I tak faham langsung. On raya day, Bibik pestered me for her wages. I said, wait lah...today kan holiday manada nya bank bukak? Everytime dia nampak muka I macam dia nampak mesin ATM. As if she doesn't know what wait means.

One day, she disappeared. Eh? Honestly dalam hati I bersyukur because, although I dah berhati kesian..I don't think her staying put will help me so the week after raya tu memang I dah plan nak hantar nya naik bas to belah.

I takdalah merasa apa-apa kehilangan bila Bibik tu lari. Dah la I kena basuh balik rumah anak2 bulu I and from there I realised the extent of ketidak efisienan Bibik ni. So, no love lost lahh.

But....her tekong called and said that apparently Bibik was rescued by her fellow Pulau Madura Casablanca fellows. Rescued?

Bibik dgn bangga nya cakap...yang selama ini keroja I adalah menyeksa Bibik2 I yang sebelum ni and that's why la depa lari. Bibik also said that seluruh kejiranan I tahu yang I ni jahat dan suka menyeksa Bibik.

Bibik claimed that she wasn't fed on top of dia dikerah kerja berat sampai dia tak larat...

Adalah terseksa hidupnya dgn I...tangan nya bercalar balar kena seksa dgn kucing I. Hishh...

I told her tekong first, if you had handled my cats with kasih sayang as an animal lover that you claimed you were, maka idoklah tangan ko akan calar balar.

2nd part yang tak makan tu yang I tak larat...with adanya tukang masak (mind you this Bibik cannot even cook to feed herself) yang memasak hari-hari, kalaulah dia tak makan tu adalah pembohong gamak nya.

3rd, kerja berat? Dengan kederatnya yang sebanyak itu...apalah kerja yang berat sangat sampai most of time I jumpa dia dia tgh terlelap atas sofa?

Babikkkkk la sangat.

I cakap la dgn my friend yang tukang supply ni....I think you all hantar lah dia balik negeri dia..because not only that she can't work, dgn keadaan dirinya yang dah nak habis season tu, tah tah besok orang lain pulak yang kena jaga dia.

And I cakap la jugak betapa bengang nya I yang kawan I ni sanggup la bagi I tenaga kerja yang ghopa ini!

So, now the useless Bibik has gone. 

My cats are soooo happy!

Monday, September 21, 2015

Cerita Retis

Uolss....
1. Semalam, sepulang nya saya dari Negara UK yang lain, dekat underground station Victoria, saya nampak Tengku Adam aka Keith Foo dgn makwe dia. Mereka berborak dalam bahasa melayu cakap pasal ramainya orang dalam tube itu. Saya dengar tapi berpura-pura menjadik Pilipin.
2. Umum telah pun mengetahui betapa laknat nya mulut Chef Wan. Oops. Dia taruhhh anak buah nya dalam pesbuk nya. Katanya set-set tu femalas dan tahunya tidoq aja. Dia la kluaq duit bla bla bla. Cakap pasal sedara-mara persis kerbau balau ni, saya percaya, selain dari Chef Wan, kita juga ada jugak bersedara dgn set-set ni. Di hari raya tu hari, saya barulah terperasan yang hadik hipar fomfuen saya ni pemalasss nya ya rabbiiii. Kerja dia hanyalah menchantikkan diri, main smartphone, tengok TV, makan doyan, makan Nasik himpit campur segala condiments, tidur, main sikit-sikit dgn anak-anak dia, tidur, makan, main phone...cam gitu lah ulang -ulang sampai dia berambus balik kerumah makpak nya. Bila saya skodeng FB hadik hipar saya ni...keroja nya ialah update status macam dialah yang berbasah lengang baju kurung membasuh pinggan. Bila saya cuba utarakan isu ini dalam rancangan gossip adik beradik, ghope-ghopenya adik2 saya yang lain dah masak dgn perangai femalas si pompuan ni. But sebab lakinya yakni adik saya tak cakap apa, maka hal ni didiamkan sahaja. Uols rasa, kalau saya khabarkan hal ini pada adik jantan saya yang tetiba-tiba berubah menjadi Jibby laki Kak Mah, adakah saya bakal disaman dek adik saya tu?
3. Setelah puas memberi gambaran yang dia tu klapaq kasih sayang jantan, maka Abby ADIDAS  berlaki jua. You would think yang fomfuen of Abby's disposition would at least adalah rasa memalu sikit bab bab gini. Tak ye uols...hik hik. When she came out with statement, tak sabar nya nak dapat baby, it will immediately direct your mind thinking of the process untuk mendapatkan baby tu. Abby ni kan orang yang kuat agama...katanya..lillahitaala sana dan sini...tapi hal hal vanity cenggini, kurang sikit kemaluan nya.
4. Azwan Ali dan kempen anti-melayu jebawok nya. Dialah yang ber level tinggi. Sapa ja yang sokong dia terus diangkat menjadi great malays. Siapa saja yang puji-puji dia terus dia suruh uols muhasabah yang dia tu gah gah gah. Sekarang ni dia dah jadi towkay rendang. Katanya tersedapp dimuka bumi. Setiap pembelian akan dihadiahkan dgn promosi dalam intagram nya sebagai great customer. Bila dia sarapan kat OTWC ataupon sopping di Pavi, dia akan buat statement, see my level? Ko mampooo? Ye lah..ko sorang je lah yang berlevel sarapan or bersopping kat situ. Pastu dia akan buat pose-pose wajah gampang yang hanya monyet je nak pandang. ------I pun dalam category monyet lah gak sebab I dok tengok hari-hari. I am so addicted to pain that I have to torture myself looking at him.
5. Orang yang rasa dia macam retis. Well, ye lah segala macam hal dunia dia dia nak kena publish dan bagitau orang..sampaikan nak bagitau laki..please call me pun tulis kat wall laki and bukan PM mailbox lakinya. Gambar I lap yu Yu Lap Mi banyak nya jgn cakap lah. The whole world (or their friends) needs to know how steady they are...walaupun hakikatnya in private dia doklah ngadu kat kengkawan ketat yang lakinya macam siamang lah gatal nya dan tak memberi perhatian total padanya albeit segala macam promo yang uols nampak kat pesbuk tu. Bila time anniversary ka, birthday ka..mak datuk text ucapan pesbuk nya...nasib ja takdak live radio station dalam pesbuk yang dia nak tuju lagu. Kita yang tahu cerita sebenar ni, rasa nak tikam diri pun ada.
6. Ohh ni lagi sekor academician yang perasan retis. Kejap dia rasa dia macam Kim K dan lusanya dia adalah Nilopa. She just had to put her fingers in at selagi ada discussion ataupun post kat dalam pesbuk tu. Nak tunjuk pandai dan interesting but came out obnoxious. I am sure she is her students laughing stock. But seeing her so delirious, I have now resigned to the fact that all that was done sebab dia kurang perhatian and she is getting it at all cost be it menyebok kat wall orang, menjaja cerita ku cerita mu or membuat komen bangang sana sini.
Decorum's has now extinct.

Sunday, September 20, 2015

Bibik Babik Part 1

Two days before Raya....one of my cats went missing. Ishh..ishh. Dia panjat washing machine and escaped through the grill.

When I mangkit sahur, my niece told me yang si Bee (nama separa sebenar) dah takda. Problem dgn si Bee dia adalah kucing yang dahulunya hidup dalam sangkatr sebelum di rescue oleh anak buah I. So, bila dia terlepas, samada dia tahu ke tidak nak balik...tuhan saja yang tahu.

Two days before Raya also, when my niece dah siap nak berangkat balik ke kamfung untuk cuti-cuti raya, dimalam yang hening itulah jua maka my Bibik telah dijumpai berkhalwat dgn jejaka Yenna ni. 

Astaghfirullahalazimmmmm.

To cut the story short, I finally have the courage to say to her KAU BOLEH PERGI MAMPOS and drove her to a bus stop few miles away. I didn't even looked back. I was so hurt. I telah menatang dia bak minyak panas, overlooked her flaws, diamkan aje bila dia menjawab, turn blind eye bila dia dok kat sofa macam mem besar with two feet's up, let her reign over the remote control and few other things other maid wouldn't dare dreaming of doing when their boss is around.

I tell you...I bear and I persevere all that nonsense from her...number one because she looked after my cats very well sampai obesity melampau and second because she pressed my clothes well.

Things with the cats, agaknya..or for a fact I know that masa I dapatkan dia, my so called agent pembantu maid-maid pelarian sedonia ni....gakanya dah warning dia siap2 yang, nothing else matters but the CATS and making sure Boss kau makan. So yes, this maid of mine memang tahu where she stands with the furkids. 

Kalau kucing hilang, dia lah yang akan trauma dulu. You can see how relieved she look when cats returned or found. Tak payah I buat poster kucing hilang, dia akan harass neighbour neighbour I to let them know about the missing cats. I rescued numbers of stray cats knowing that I can rely on her menjaga anak-anak bulu I sementara I berpoya tengok wayang dan juga kerja terkutuk yang lain.

I only took the cats to the vet and she took care of them and making sure tablets are swallowed at all cost...I was spared from the scratch and bites.  My maid is the hero in this cat love story.

But I am beginning to notice yang dia dah lain. It crossed my mind that she wants to do a runner. Well, I can't say I am surprised. She ran away from her kononnya Boss yang kejam and landed on my hands. So if she had done it before, what stopping her this time?

Near raya, she told me that she wanted to go away. Wah wahhh....not that I ni kejam la kann...tapi I ni nak balik raya, so anak2 takkan nak tinggal tak ber supervisor? So I asked that she compromised with me...like let me balik the first two days and she can be released after. Mula2 tamau ya..dia kata she had janji with other maids (branik kau!) but batu-batu api serta penasihat undang2 I dah sound I, jangan bagi muka and that's what I did, I tak bagi muka pun. I stick to my gun.

Her weird composition become so obvious...half way through mengemas opis I, she will want to excuse herself balik rumah kata nak sidai baju la...apa la..ini la...

Still, I feel weird but I don't think of anything worst.

Malam my niece nak balik raya...was the malam last terawih. I came home from doing round of looking for Encik Bee. I was all over the place. Sedih tau. My niece also went round looking. WE stopped our cat rounds at midnight. She told me she tak sedap hati and want to check on the maid. Then I got phone calls from her...that Bibik was caught with a man in her room. NOT only that, my nephew took it upon himself pi belasah Yenna kekasih bibik ni and whaddayaknow....polis pun datang. I came home still clad in telekung into rumah yang dipenuhi darah.

Mak datukkkkkk. Dugaan nak raya. Dalam pala hotak I that time..I have got to sack this bibik and aduhaii, sapalah nak jaga kucing2 ku.

Tu belum lagi I kena grilled dgn Pak Polisi...and my day ended at 5 am!

Here's what had happened last raya....

1. I spent 3 days raya'ing at kampong. My best raya in ages...but unbeknown to my mother...everyday I sneaked back to Shah Alam quietly to check on the cats and balik kampong semula. I told her I pi raya umah this uncle lah..that uncle lah...kawan ni..kawan tu...

2. That night, the night Bibik was discovered with Yenna tak berbaju, I also discovered that she had already packed her bags. MY KPC neighbours bagi lah tahu yang ghopanya the Yenna is her regular occurrences. Wahh wah...not that I am jealous that she got more action in her life than mine ye?  True enough memang dia nak lari. But I scuppered her plan. I dah halau dia dulu.

3. Encik Bee masih hilang. (But he was found almost 10 days later in such a state)



Bersambung....

Saturday, September 19, 2015

Edisi Teringat Zaman Lalu...

Waalaikumsalam uolssss.....ye, kepada yang dah memberi salam dengan pertanyaan, bila nak hapdate blog. Wahh wahh..idok ke nak Tanya, makji dah makan? Meh saya hantar kepci delivery sekotak.
 
Sejujurnya..hik hik hik..I mmg la busy. Nak tulis pun takde benda yang sensasi nak ditulis. Kalau start menulis kang, ada pulak yang terasa I tulis pasal depa and start beremosi. See, cerita hidup kita serupa dgn cerita hidup orang lain kenkadang kannn? Watak je beza. Kalau kita ingat laki kita ja drama queen, laki orang lain pun ada drama jugak malah agaknya drama besaq ngalahkan Chef Wan.
 
Kita gaduh or hangat hati dgn BFF kita, orang lain pun gitu gak masalah nya. We may have different subject of issues altogether but between people, tetap akan ada issue.
 
Blog ni tak ada manfaat lebih-lebih lagi apa yang I terasa nak tulis adalah kutukan terhadap orang-orang yang menyakitkan hati I. But again, as much as I ni cepat rasa sakit hati kat orang, macam tu lah juga orang lain kat I.
 
So marilah kita menulis tentang benda-benda yang boleh dijadikan iktibar. Ye lah sangat.
 
You know, suatu ketika dahulu saya pernah memegang kerjaya serupa Mak Piah. Contracy saya dua tahun saja dgn kompeni tu. Tapi saya hanya sempat berkhidmat selama 18 bulan.
 
Kerjaya itu amatlah tak disenangi oleh aruah Appa. His insolence towards the career is somewhat generalised. Mungkin jugak dia berdoa supaya jodoh I dgn syarikat tu tak lama.
 
Tapikan uolsss.....kalaulah tak kerana pengalaman dalam kompeni tu, I rasa, idoklah I menjadi manusia yang macam sekarang. Dahulu kala, I amatlah sombong ya...well still is, but ada jua masa dan ketika nya. Dulu I tak suka jumpa orang, senyum jauh sekali dan dok lah menyorok bila orang dating rumah. In school, I was the last one dapat kawan. Dah nak dekat hujung tahun, baru orang sedar I ni wujud. Masuk asrama sangatlah menyeksakan. Sampai ada orang cakap dengan I, I ni dalam hitlist untuk dibuli sebab tak tegur senior.
 
To those who envied us the kebaya ketat ladies, well don't be. You don't know what it was like to get past stressful days when all you want to do is cry. Wahh wahh....
 
Okay..aokay lahhhh. Flight attendant it's not a BAD job. There are always two sides to something. I came home to a recession period. I don't come back to gomen or GLC office. I had to apply for jobs and lucky enough to be accepted in that bank depan restoran Syed tu. How ancient this was, bank tu pun dah melingkup.

I ada love-hate relationship with the job. On the surface, memang lah glamer ya...ko malam ni fly gi mana nyehh? Ohh I ada London flight gittew. I got the pleasure to have breakfast in Tokyo and dinner at LAX.
 
But the work is ya tuhan. Yes I earned minimum of SGD 1800 (in the 90's ye) but I can tell you, I have never work any harder than that! Flight crew adalah juga...
 
1. Waitress
2. Safety Officer
3. Baggage Porter
4. Bar Tender
5. Toilet Cleaner
6. Baby Sitter
7. Policeman
 
If you are not good at taking photos, you are still expected to operate a camera. Syukur pada tuahn, masa tu idoknya ada digital camera yang ko boleh try test tengok gambor kau, kalau tak, sokmo ko kena buat dua tiga take, kan?
 
All you can think about was, bila la bond aku nak habis nehhh sebab aku nak resign dah hehhh. Training nya 3 bulan ya. Please don't think that training tu hanya mengajar cara2 tolak trolley. Ko ada exams segala yang passing mark nya ialah 80%. Tu belum lagi trainers dok drumming into you how you need to look after yourselves as it is part of corporate image.

I enjoyed flying during my the first few months. I enjoyed the work, probably because it was new to me and quite challenging. Selepas itu, ianya menjadi macam SIAL! At times I was sooo sick of it. The agony of the irregular eating/sleeping hours, ko rasa hidup kau bak pesakit HIV jaa...demam tak baik-baik. Before probation, ko takut nak amik MC ye sebab takut kena extend. Ko kena kilat kasut your ward leader...sebab dialah akan menentukan ko pass probation ke tak. Crew dalam probation dipanggil P Plates dan dimasa ko memegang lessen P ni, adalah haram jika ko amik MC. I have days when I really have to drag my feet to work. Ko mandi bersabun banyak mana pun ko tetap gak rasa badan ko tak segar. Kan Mak Piah?
 
Sometimes for me it was bad that I akan nangis masa mandi dan tetengah blow rambut. I cried because I dreaded going to work, I dreaded the work itself- the nonstop labour intensive work where you literally walk to London.
 

Nak pulak masa standby. Standby meaning that control centre could call you up for any flight, especially if a crew had reported sick on that particular flight so you have to take her place. Ko jadi patung cendana tau kat rumah...nak keluar beli eskerim pun takut. Tu belum lagi ko dapat flight bangang....ie turnaround flight.
I don't know about other airlines but I am sure our works is almost identical. It is a super labour intensive!! Crew will enter the aircraft about 20 minutes before boarding of passengers. In 20 minutes here's your checklist...

•Set up newspaper trolley, cut all the newspapers meant for 200+ people and display them nicely

•Arrange the menu cards

•Dress the toilets with moisturiser, edt, toilet paper and rolls, make sure lavatory call light is working

• Combine headset bags, 3 into 2 because 1 bag only has 50 headsets and there are probably more than 120 people in the cabin.

• Heat up towels

• Do a security sweep for the cabins
 
Crew jantan..lain lak keroje nya ye.
 
Stewardess are the ones who face and serve passengers most. Our duties are all cabin-related. Jantans are in the galleys. Macam chef tapi chef kepada benda yang dah siap masak. They prepared drinks too. The stewardesses are the ones who face the wrath of passengers most of the time.
 
If you must know, stewardesses aren't allowed be seen in their uniform apart from the airport. On the way balik kalau ko rasa nak tapau Nasik ayam kat SS19 tu, toksah mimpi okay? Buang sampah depan rumah pakai uniform pun takleh. So, sila lah tahu yang cerita Pilot CafĂ© tu adalah penipu dimana stewardess bley pulak dok berganding dgn Captain. Mau mati meh?
 
Bila touch down, all you want to do is to go home, remove your makeup and take a shower and sleep. You know the feeling of being so tired to the point where you can't sleep? Happened to me so many times. When I get home I cry and remove makeup at the same time in my bed, when it takes me so long to fall asleep. I think there was countless times and unknowingly I cried myself to sleep. It's that bad.
 
By the way, I was such (still is) a docile person. I jarang kena zassss dengan senior crew. You know, hierarchy is a big thing in the airlines. Nak makan pun kena tunggu lepas senior ko kata, okay..u go and eat now. SQ. Like even when you eat you must ask your senior to eat first etc). I didn't get bullied or anything. I do know of other crews who did get it hard from the baju hijau. Err, kak Long pakai baju hijau ye...kita budak hingusan pakai yang kaler biru.
 
In this job, still in your blue kebaya, don't bother argue or explain your actions. For example if your Kak Long asks you "why you do this??" And if you try explaining yourself, it is seen as being argumentative and defensive. You should just say "sorry I won't do it again". Even if you are right, you are wrong sometimes. It doesn't make sense and I hate this.

And if your boss tells you off and tells you how to do things the "correct" way, you just got to just say  "oh I'm so sorry. Thank you for sharing with me I will take note". I cannot stand it. Obviously I don't mean it but I HAVE to do this to survive.

I tell you, passengers are easier to deal with as compared to the crew. Once you have awesome crew, it's considered a good flight even though you have nasty passengers. We fear passengers sometimes. We cannot say no. This is really bad because it has led to some passengers being so spoilt, unreasonable and they demand for the moon.

Let me tell you ya...local and SEA routes have the highest complaints rate. Ko buat flight Europe sector, aman damaiiiii. Orang Tanah besar, orang Tanah gersang gelap..and orang melayu kalau mengomplen....wahhhh nombor satu. Kalau ada nombor yang awal dari nombor satu maka itulah dia.

How do I handle nasty passengers? When someone is nice to me, I will be nice to them too. Kindness begets kindness, it's really natural for you to treat someone who is nice to you the same way. But for those who are rude to me, I will still treat them with some respect cause after all they are paying customers however obviously I won't be as nice to them as I am to really nice passengers. It's so difficult to be nice to nasty people.
Ada passenger yang buat ko macam....ye lah sebab dia rasa dia bayar flight tu maka dia bayar kau lah...nak mintak ayor, idoklah kata please ke menda. Picit lampu, got attended and seraya gampang anak satu dia akan cakap, APPLE Juice !
 
Tu belum lagi Yenna yang terasa dia set-set educated ber Englishkan Downtown Abbey yang buat remark condescending seperti, aren't you not going to offer to hang my coat off? Dia tu dah lah naik class EY aje ya?
 
Business class are a lot easier because all they want to do is sleep. Semuanya supermodel yang taknak makan...sampai ko pulak rasa takut dia pengsan sebab tak makan. Class EY pulak..hok olohhh...call lights bergemerlapan macam pokok Xmas adanya.
 
Passengers Mat Salleh adalah paling cool....suka jenjalan datang galley dan mintak air. Passenger Tanah Besar? Duduk sejengkal je dari galley, tetap gak tekan call lights ye. Fookey sangat.
 
On top of all these, I tell you...I really learned a lot. My tolerance capacity tank has increased. So much I am able to tahan my current job now.
 
I am also thankful that for this work, I travelled so much. I did fall into a bad trap dan ngabihkan duit shopping. I saved a lot of money.
 
I do come across young and bitchy crew who think they are good and right at everything. Now with FB segala, macam macam luahan perasaan yang you boleh baca. Hek lehhh. You think you so important ka? Don't fight the world la sayang.
 
Think again, kalau pangkat susah sangat nak naik during those time you keep on banging about how you can just tell people off yang tak kena dek mata kau, perhaps ko buat scene reflection sikit. Analyse sikit mulut kau yang macam longkang tu. Humble pie doesn't taste nice but, it is edible.
 
So yes...I appreciate little things and how I can spot air around people's head from miles away.
 
I learn to apply make up on...(not that I practise it anyway), buat bun cantik2...and maintain fringe cantik2. My weight is never 61kg above sebab kebaya do not come stretchable.
 
So...that's all for now. Yes..kerjaya glamer..but ko hidup dalam macam dlm goldfish bowl most of the times. Expected to look nice and moving about.